fbpx
Anna Bergendahl har engagerat sig för projekt Flicka i många år.
22 december, 2021 / Nyheter

Könsstympning i fokus i årets julkampanj

Svenska FN-förbundet sätter fokus på kvinnlig könsstympning i årets julkampanj. Tillsammans med vår goodwill-ambassadör Anna Bergendahl uppmärksammar vi denna grymma sedvänja och hoppas att världens mest utsatta flickor inte glöms bort i julruschen.

FN-förbundets projekt Flicka, som fokuserar på att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien, har nu pågått i tio år. Därför känns det extra passande att förbundets julkampanj sätter flickors rättigheter och kvinnlig könsstympning i fokus.

– Pandemin har slagit hårt mot dessa redan utsatta flickor. Nu vill vi lyfta ämnet och hoppas att människor har möjlighet att avvara en liten julgåva till projekt Flicka, säger Emma Edwall, insamlingsansvarig på Svenska FN-förbundet.

Svår situation i norra Etiopien

Den socio-ekonomiska utvecklingen har gått framåt i Etiopien under de senaste tio åren. Men landet har drabbats hårt av pandemin, samtidigt som det pågår ett blodigt inbördeskrig i Tigray och närliggande regioner. Dessutom har norra delarna av Etiopien drabbats svårt av torka och matbrist. Landet bedöms enligt FN befinna sig i en humanitär kris, där flickor och kvinnor är särskilt utsatta. Det gör att arbetet från FN:s befokningsfond UNFPA, som projekt Flicka stöttar, är viktigare än någonsin.

Före pandemin gick utvecklingen för att utrota kvinnlig könsstympning snabbare i Etiopien än i andra länder i östra och södra Afrika. Men trots det måste det fortsatta arbetet ske otroligt mycket snabbare om kvinnlig könsstympning ska vara utrotat till 2030, vilket är målet enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling. Då 25 miljoner kvinnor beräknas ha utsatts för kvinnlig könsstympning i Etiopien har landet en av de högsta siffrorna i världen.

Anna Bergendahl står upp för flickor

Anna Bergendahl, Svenska FN-förbundets goodwill-ambassadör, har länge engagerat sig för flickors rättigheter och projekt Flicka. För henne var det en riktig ögonöppnare när hon för några år sedan besökte Afarregionen tillsammans med FN-förbundet.

– Det var en väldigt stark upplevelse att få träffa människor på plats som jobbar för förändring och står upp för flickor. Jag kände förändringens vindar och det gjorde mig hoppfull, även om jag vet att det tar tid att bryta normer, säger Anna Bergendahl.

Utöver att vara en firad sångerska läser Anna just nu näst sista terminen på läkarutbildningen. Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är därför viktigt för henne även yrkesmässigt.

– Kvinnlig könsstympning skapar så mycket lidande, och kan leda till svåra medicinska problem och död. Enligt min mening är det oerhört kränkande, säger Anna Bergendahl.

FN-förbundet är väldigt stolta över samarbetet med Anna Bergendahl och glada att hon nu hjälper oss att sprida julkampanjen.

– Annas engagemang mot kvinnlig könsstympning har varit en viktig del i arbetet för att uppmärksamma denna skadliga tradition. Fler starka röster behövs i arbetet för flickors- och kvinnors rättigheter, och vi hoppas att fler kan inspireras och engageras framöver, säger Emma Edwall.

För den som vill göra som Anna – så upp för flickor – går det att skänka en gåva till projekt Flicka på flera sätt. Du kan enkelt skicka en gåva via swish till nr 90 05 638, eller ge en digital gåva här på vår webbplats. Eller varför inte skänka någon ett gåvobevis i jul?  

Projekt Flicka

Stöd vårt arbete för flickors rättigheter.

Läs mer >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer