Anna Bergendahl har engagerat sig för projekt Flicka i många år.
22 december, 2021 / Nyheter

Könsstympning i fokus i årets julkampanj

Svenska FN-förbundet sätter fokus på kvinnlig könsstympning i årets julkampanj. Tillsammans med vår goodwill-ambassadör Anna Bergendahl uppmärksammar vi denna grymma sedvänja och hoppas att världens mest utsatta flickor inte glöms bort i julruschen.

FN-förbundets projekt Flicka, som fokuserar på att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien, har nu pågått i tio år. Därför känns det extra passande att förbundets julkampanj sätter flickors rättigheter och kvinnlig könsstympning i fokus.

– Pandemin har slagit hårt mot dessa redan utsatta flickor. Nu vill vi lyfta ämnet och hoppas att människor har möjlighet att avvara en liten julgåva till projekt Flicka, säger Emma Edwall, insamlingsansvarig på Svenska FN-förbundet.

Svår situation i norra Etiopien

Den socio-ekonomiska utvecklingen har gått framåt i Etiopien under de senaste tio åren. Men landet har drabbats hårt av pandemin, samtidigt som det pågår ett blodigt inbördeskrig i Tigray och närliggande regioner. Dessutom har norra delarna av Etiopien drabbats svårt av torka och matbrist. Landet bedöms enligt FN befinna sig i en humanitär kris, där flickor och kvinnor är särskilt utsatta. Det gör att arbetet från FN:s befokningsfond UNFPA, som projekt Flicka stöttar, är viktigare än någonsin.

Före pandemin gick utvecklingen för att utrota kvinnlig könsstympning snabbare i Etiopien än i andra länder i östra och södra Afrika. Men trots det måste det fortsatta arbetet ske otroligt mycket snabbare om kvinnlig könsstympning ska vara utrotat till 2030, vilket är målet enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling. Då 25 miljoner kvinnor beräknas ha utsatts för kvinnlig könsstympning i Etiopien har landet en av de högsta siffrorna i världen.

Anna Bergendahl står upp för flickor

Anna Bergendahl, Svenska FN-förbundets goodwill-ambassadör, har länge engagerat sig för flickors rättigheter och projekt Flicka. För henne var det en riktig ögonöppnare när hon för några år sedan besökte Afarregionen tillsammans med FN-förbundet.

– Det var en väldigt stark upplevelse att få träffa människor på plats som jobbar för förändring och står upp för flickor. Jag kände förändringens vindar och det gjorde mig hoppfull, även om jag vet att det tar tid att bryta normer, säger Anna Bergendahl.

Utöver att vara en firad sångerska läser Anna just nu näst sista terminen på läkarutbildningen. Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är därför viktigt för henne även yrkesmässigt.

– Kvinnlig könsstympning skapar så mycket lidande, och kan leda till svåra medicinska problem och död. Enligt min mening är det oerhört kränkande, säger Anna Bergendahl.

FN-förbundet är väldigt stolta över samarbetet med Anna Bergendahl och glada att hon nu hjälper oss att sprida julkampanjen.

– Annas engagemang mot kvinnlig könsstympning har varit en viktig del i arbetet för att uppmärksamma denna skadliga tradition. Fler starka röster behövs i arbetet för flickors- och kvinnors rättigheter, och vi hoppas att fler kan inspireras och engageras framöver, säger Emma Edwall.

För den som vill göra som Anna – så upp för flickor – går det att skänka en gåva till projekt Flicka på flera sätt. Du kan enkelt skicka en gåva via swish till nr 90 05 638, eller ge en digital gåva här på vår webbplats. Eller varför inte skänka någon ett gåvobevis i jul?  

Projekt Flicka

Stöd vårt arbete för flickors rättigheter.

Läs mer >

Senaste nytt

20 nya kommuner och regioner ansluter till Glokala Sverige för att nå FN:s globala mål

18 januari, 2022 / Pressmeddelanden

Inför 2022 har ytterligare 20 kommuner och regioner antagits till Svenska FN-förbundets, SKR:s och ICLD:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Det betyder att långt över hälften av Sveriges kommuner och nästan alla regioner nu arbetar tillsammans för att nå FN:s 17 globala mål. 

Läs mer

FN och hållbarhet på schemat vid årets rikskonferens

11 januari, 2022 / Nyheter

Hållbarhetsfrågor, FN och det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde stod i fokus vid Folk och Försvars rikskonferens som avslutades på tisdagen. En rad aktuella utmaningar gör FN-samarbetet viktigare än någonsin, säger FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson som premiärtalade vid konferensen.

Läs mer

God jul och gott nytt år!

22 december, 2021 / Nyheter

Svenska FN-förbundet önskar alla en trevlig helgledighet. Förbundskansliet öppnar åter den 10 januari. Ge gärna ett bidrag till vårt projekt Flicka så får fler chansen att se fram emot ett gott nytt år!

Läs mer

Debattantologi: Från vardagsrasism till folkmord

21 december, 2021 / Nyheter

Brott mot grundläggande mänskliga rättigheter kan leda till grova krigsförbrytelser. I en ny antologi samlar FN-förbundet åtta texter i gränssnittet mellan vardagsrasism och folkmord.

Läs mer

Åsa Regnér prisades som Årets FN-vän

20 december, 2021 / Världshorisont

Åsa Regnér har länge engagerat sig för kvinnors rättigheter. Som biträdande chef för UN Women i New York har hon framhållit att världens flickor och kvinnor måste få ta del av återhämtningen efter pandemin. Nu har hon fått priset Årets FN-vän.

Läs mer

”Flickor måste få veta att de har rättigheter”

17 december, 2021 / Världshorisont

FN-förbundet i Tanzania jobbar intensivt med jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter. Med en kvinna på presidentposten i form av nyvalda Samia Suluhu Hassan finns nu hopp om framsteg.

Läs mer

Arbete mot människohandel belönades med MR-priset

10 december, 2021 / Världshorisont

Stockholmspolisen Simon Häggström har fått FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2021.

Läs mer

Fyra frågor

09 december, 2021 / Nyheter

…till Svenska FN-förbundets rådgivare för mänskliga rättigheter Pearl Mulkerrins som deltog vid MR-dagarna i Göteborg.

Läs mer

Pandemin stoppade Alicias möte med beslutsfattare under COP26

08 december, 2021 / Världshorisont

Alicia Nilsson sitter i styrelsen för Stockholms FN-förenings ungdomssektion. Hon var på plats vid klimatmötet COP26 i Glasgow – men förlorade sin observatörsstatus innan förhandlingarna började.

Läs mer