Anna Bergendahl har engagerat sig för projekt Flicka i många år.
22 december, 2021 / Nyheter

Könsstympning i fokus i årets julkampanj

Svenska FN-förbundet sätter fokus på kvinnlig könsstympning i årets julkampanj. Tillsammans med vår goodwill-ambassadör Anna Bergendahl uppmärksammar vi denna grymma sedvänja och hoppas att världens mest utsatta flickor inte glöms bort i julruschen.

FN-förbundets projekt Flicka, som fokuserar på att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien, har nu pågått i tio år. Därför känns det extra passande att förbundets julkampanj sätter flickors rättigheter och kvinnlig könsstympning i fokus.

– Pandemin har slagit hårt mot dessa redan utsatta flickor. Nu vill vi lyfta ämnet och hoppas att människor har möjlighet att avvara en liten julgåva till projekt Flicka, säger Emma Edwall, insamlingsansvarig på Svenska FN-förbundet.

Svår situation i norra Etiopien

Den socio-ekonomiska utvecklingen har gått framåt i Etiopien under de senaste tio åren. Men landet har drabbats hårt av pandemin, samtidigt som det pågår ett blodigt inbördeskrig i Tigray och närliggande regioner. Dessutom har norra delarna av Etiopien drabbats svårt av torka och matbrist. Landet bedöms enligt FN befinna sig i en humanitär kris, där flickor och kvinnor är särskilt utsatta. Det gör att arbetet från FN:s befokningsfond UNFPA, som projekt Flicka stöttar, är viktigare än någonsin.

Före pandemin gick utvecklingen för att utrota kvinnlig könsstympning snabbare i Etiopien än i andra länder i östra och södra Afrika. Men trots det måste det fortsatta arbetet ske otroligt mycket snabbare om kvinnlig könsstympning ska vara utrotat till 2030, vilket är målet enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling. Då 25 miljoner kvinnor beräknas ha utsatts för kvinnlig könsstympning i Etiopien har landet en av de högsta siffrorna i världen.

Anna Bergendahl står upp för flickor

Anna Bergendahl, Svenska FN-förbundets goodwill-ambassadör, har länge engagerat sig för flickors rättigheter och projekt Flicka. För henne var det en riktig ögonöppnare när hon för några år sedan besökte Afarregionen tillsammans med FN-förbundet.

– Det var en väldigt stark upplevelse att få träffa människor på plats som jobbar för förändring och står upp för flickor. Jag kände förändringens vindar och det gjorde mig hoppfull, även om jag vet att det tar tid att bryta normer, säger Anna Bergendahl.

Utöver att vara en firad sångerska läser Anna just nu näst sista terminen på läkarutbildningen. Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är därför viktigt för henne även yrkesmässigt.

– Kvinnlig könsstympning skapar så mycket lidande, och kan leda till svåra medicinska problem och död. Enligt min mening är det oerhört kränkande, säger Anna Bergendahl.

FN-förbundet är väldigt stolta över samarbetet med Anna Bergendahl och glada att hon nu hjälper oss att sprida julkampanjen.

– Annas engagemang mot kvinnlig könsstympning har varit en viktig del i arbetet för att uppmärksamma denna skadliga tradition. Fler starka röster behövs i arbetet för flickors- och kvinnors rättigheter, och vi hoppas att fler kan inspireras och engageras framöver, säger Emma Edwall.

För den som vill göra som Anna – så upp för flickor – går det att skänka en gåva till projekt Flicka på flera sätt. Du kan enkelt skicka en gåva via swish till nr 90 05 638, eller ge en digital gåva här på vår webbplats. Eller varför inte skänka någon ett gåvobevis i jul?  

Projekt Flicka

Stöd vårt arbete för flickors rättigheter.

Läs mer >

Senaste nytt

Klimatkonferens för unga: Ungas röster lyfts inför Stockholm +50

17 maj, 2022 / Världshorisont


Den 6-8 maj arrangerades en klimatkonferens för unga på Kärsögården i Stockholm. Där samlades ett hundratal ungdomar för att lyssna på föreläsningar, umgås, delta i workshops och hålla FN-rollspel.

Läs mer

Kräv Nato på besked om kärnvapnen!

13 maj, 2022 / Debattartiklar

Som FN-medlem och nedrustningsförespråkare måste Sverige säkerställa rätten att ha en kritisk syn på kärnvapen. Det är en rätt som måste gälla oavsett om Sverige går med i Nato eller inte, skriver Annelie Börjesson i Sydsvenska Dagbladet.  

Läs mer

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

09 maj, 2022 / Blogg

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten

Läs mer

Så slår biståndsnedskärningarna

29 april, 2022 / Nyheter

Färre insatser för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas inflytande – och i värsta fall ännu fler flyktingkatastrofer. FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder och många andra projekt hotas om planerna på nedskärningar i biståndet blir verklighet.

Läs mer

Nytt FN-beslut ska försvåra användningen av vetot

27 april, 2022 / Nyheter

Enligt en ny FN-resolution ska generalförsamlingen hädanefter sammankallas senast tio dagar efter att ett veto har lagts i säkerhetsrådet. Beslutet följer på Rysslands veto efter landets invasion av Ukraina.

Läs mer

Rundabordssamtal i Polen – demokrati, mänskliga rättigheter och Ukraina 

26 april, 2022 / Blogg

För en liten tid sedan besökte jag det polska FN-förbundet som har sitt säte i Warszawa. I det måldokument som vår kongress antog 2022 står att en del i vårt

Läs mer

Moder Jords dag 22 april

22 april, 2022 / Nyheter

Den 22 april firas Moder Jords dag. Naturen lider. Haven fylls med plast, extremväder blir allt vanligare och allt fler arter hotas av utrotning. Klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och avfallsproblemen är tre kriser som behöver lösas.

Läs mer

Biståndsnedskärningar drabbar världens fattiga

20 april, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet kritiserar regeringens vårändringsbudget med aviserad neddragning av biståndsbudgeten med nästan tio miljarder kronor, för att finansiera flyktingmottagande. 

Läs mer

Ryssland utesluts ur MR-rådet – vad innebär det? 

08 april, 2022 / Nyheter

FN:s generalförsamling har röstat för att utesluta Ryssland ur rådet för mänskliga rättigheter. Vad betyder beslutet och har det någon faktisk effekt?  

Läs mer