fbpx
Koll & kommentar
Anna Bergendahl har engagerat sig för projekt Flicka i många år.
22 december, 2021 / Nyheter

Könsstympning i fokus i årets julkampanj

Svenska FN-förbundet sätter fokus på kvinnlig könsstympning i årets julkampanj. Tillsammans med vår goodwill-ambassadör Anna Bergendahl uppmärksammar vi denna grymma sedvänja och hoppas att världens mest utsatta flickor inte glöms bort i julruschen.

FN-förbundets projekt Flicka, som fokuserar på att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien, har nu pågått i tio år. Därför känns det extra passande att förbundets julkampanj sätter flickors rättigheter och kvinnlig könsstympning i fokus.

– Pandemin har slagit hårt mot dessa redan utsatta flickor. Nu vill vi lyfta ämnet och hoppas att människor har möjlighet att avvara en liten julgåva till projekt Flicka, säger Emma Edwall, insamlingsansvarig på Svenska FN-förbundet.

Svår situation i norra Etiopien

Den socio-ekonomiska utvecklingen har gått framåt i Etiopien under de senaste tio åren. Men landet har drabbats hårt av pandemin, samtidigt som det pågår ett blodigt inbördeskrig i Tigray och närliggande regioner. Dessutom har norra delarna av Etiopien drabbats svårt av torka och matbrist. Landet bedöms enligt FN befinna sig i en humanitär kris, där flickor och kvinnor är särskilt utsatta. Det gör att arbetet från FN:s befokningsfond UNFPA, som projekt Flicka stöttar, är viktigare än någonsin.

Före pandemin gick utvecklingen för att utrota kvinnlig könsstympning snabbare i Etiopien än i andra länder i östra och södra Afrika. Men trots det måste det fortsatta arbetet ske otroligt mycket snabbare om kvinnlig könsstympning ska vara utrotat till 2030, vilket är målet enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling. Då 25 miljoner kvinnor beräknas ha utsatts för kvinnlig könsstympning i Etiopien har landet en av de högsta siffrorna i världen.

Anna Bergendahl står upp för flickor

Anna Bergendahl, Svenska FN-förbundets goodwill-ambassadör, har länge engagerat sig för flickors rättigheter och projekt Flicka. För henne var det en riktig ögonöppnare när hon för några år sedan besökte Afarregionen tillsammans med FN-förbundet.

– Det var en väldigt stark upplevelse att få träffa människor på plats som jobbar för förändring och står upp för flickor. Jag kände förändringens vindar och det gjorde mig hoppfull, även om jag vet att det tar tid att bryta normer, säger Anna Bergendahl.

Utöver att vara en firad sångerska läser Anna just nu näst sista terminen på läkarutbildningen. Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är därför viktigt för henne även yrkesmässigt.

– Kvinnlig könsstympning skapar så mycket lidande, och kan leda till svåra medicinska problem och död. Enligt min mening är det oerhört kränkande, säger Anna Bergendahl.

FN-förbundet är väldigt stolta över samarbetet med Anna Bergendahl och glada att hon nu hjälper oss att sprida julkampanjen.

– Annas engagemang mot kvinnlig könsstympning har varit en viktig del i arbetet för att uppmärksamma denna skadliga tradition. Fler starka röster behövs i arbetet för flickors- och kvinnors rättigheter, och vi hoppas att fler kan inspireras och engageras framöver, säger Emma Edwall.

För den som vill göra som Anna – så upp för flickor – går det att skänka en gåva till projekt Flicka på flera sätt. Du kan enkelt skicka en gåva via swish till nr 90 05 638, eller ge en digital gåva här på vår webbplats. Eller varför inte skänka någon ett gåvobevis i jul?  

Projekt Flicka

Stöd vårt arbete för flickors rättigheter.

Läs mer >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer