fbpx
2 juli, 2024 /

FN kräver att huthiattacker upphör

FN:s säkerhetsråd krävde i ett beslut den 27 juni att huthirebellerna i Jemen omedelbart upphör med alla attacker mot handelsfartyg i Röda havet. Säkerhetsrådets resolution 2739 antogs med tolv röster för och ingen emot. Tre länder – Algeriet, Kina och Ryssland – la ned sin röst. Resolutionen betonar efterlevnaden av vapenembargot mot huthiledare, fördömer attacker mot sjöfart i Röda havet och kräver att besättningen på handelsfartyget Galaxy Leader friges. Rådet begär månatliga rapporter från generalsekreteraren om krisen i Röda havet fram till januari nästa år.

Säkerhetsrådet har också beslutat att förlänga mandatet för FN:s militära observatörsstyrka på Golanhöjderna, Undof, till den 31 december 2024. Undof etablerades 1974 för att övervaka separationen mellan syriska och israeliska styrkor på Golanhöjderna.

De shiamuslimska huthirebellerna, som agerar med stöd från Iran, inledde sina attacker i slutet av förra året, enligt uppgift i solidaritet med palestinierna i Gaza. Huthierna är också stridande part i inbördeskriget i Jemen som har pågått sedan 2015.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Huthirebellernas återkommande attacker mot fartyg i Röda havet har blivit en gemensam internationell angelägenhet, inte minst eftersom attackerna har riktats mot handelsfartyg med civil besättning. De är därför att betrakta som krigsbrott, vilket såväl FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk som människorättsorganisationen Human Rights Watch har påpekat.

FN:s säkerhetsrådet har också tidigare fördömt huthiernas attacker dels mot handelsfartyg i Röda havet, dels mot oljedepåer som kontrolleras av regeringen i Jemen. Unctad, FN:s organisation för handel och utveckling, har varnat för att attackerna påverkar världshandeln.

I en konfliktfylld värld där motsättningar mellan länder försvårar FN-arbetet är det tillfredsställande att konstatera att säkerhetsrådet också kan nå enighet i viktiga frågor. Det gäller inte minst i Mellanöstern där rådet länge har haft svårt att hitta en gemensam linje i konflikten mellan Hamas och Israel.

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer