fbpx
Foto: UN Photo/Rick Bajornas
20 juni, 2024 / Nyheter

Bred samling till försvar för ICC

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Nyheten att chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen Karim Khan vill utfärda arresteringsorder mot Hamas och Israels politiska och militära ledning har väckt diskussion och debatt världen över. ICC, som är världens första domstol som kan döma individer för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten, har brett stöd bland världens länder och 124 stater har anslutit sig till Romstadgan som ligger till grund för domstolens arbete.

Dock möter domstolen motstånd från flera länder. USA införde under president Trump sanktioner mot åklagaren och flera andra medarbetare och Ryssland genomförde förra året en cyberattack mot domstolen. Efter begäran om arrestering av Hamas och Israels ledning har nya hot riktats mot domstolen av israeliska och amerikanska politiker. Enligt medieuppgifter ska också Israel ha bedrivit spionage mot domstolen under flera år.

Som svar på hoten ställde sig nyligen 93 länder bakom ett uttalande till försvar för domstolens arbete. Länderna framhåller bland annat att ICC är en viktig del av arkitekturen för internationell fred och säkerhet. Bland undertecknarna finns Tyskland, Frankrike, Kanada, Storbritannien och Sverige. Uppropet initierades av Belgien, Chile, Jordanien, Senegal och Slovenien.

Liknande uttalanden till stöd för domstolen arbete har gjorts av Internationella koalitionen för ICC, statspartsmötet till ICC, ASP, samt EU.

Också Svenska FN-förbundet, som länge har varit medlem i CICC, har reagerat. ”Domstolen måste nu få fortsätta sitt oberoende och opartiska arbete för att motverka straffrihet. Kritik från parterna i Gaza-kriget och andra måste tillbakavisas och Sverige och övriga statsparter måste stå upp till försvar för domstolen”, sa FN-förbundet när ICC-åklagarens begäran om Hamas och Israel presenterades.

Svenska FN-förbundet samordnar det svenska CICC-nätverket och verkar för att flera nationella FN-förbund ska arbeta för stärkt stöd för domstolen. Under våren har förbundet samlat den globala FN-rörelsen till möten om ICC samt informerat om möjligheten att söka medlemskap i CICC.

I samverkan med FN-nätverket i Sveriges riksdag bjöd Svenska FN-förbundet också nyligen in Päivi Kaukoranta, ordförande för statspartsmötet till ICC, till ett möte med ledamöter i bland annat utrikesutskottet. Tillsammans med folkrättsprofessor Pål Wrange, Stockholms universitet, redogjorde hon för aktuella frågor i ICC.

Svenska FN-förbundet deltar i årets rundabordssamtal mellan ICC och civilsamhället som hålls den 24-28 juni i Haag, Nederländerna.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer