fbpx
12 juni, 2024 /

Fler döda i Charkiv – attacker mot civila mål är krigsbrott

Ryssland har under den senaste tiden fortsatt att attackera civila mål i Charkivregionen i Ukraina, vilket har lett till de högsta dödssiffrornan sedan juni 2023. Sedan maj 2024 har cirka 200 människor dödats och omkring 690 har skadats, medan över 18 000 har tvingats på flykt. Attackerna mot den hårt drabbade regionen intensifierades ytterligare i förra veckan.

Den 7 juni redogjorde FN:s biträdande samordnare för katastrofhjälp, Joyce Msuya, inför FN:s säkerhetsråd om situationen i Charkiv. De ryska attackerna har allvarligt skadat infrastrukturen och påverkat livsmedelssäkerheten. Msuya framhöll de akuta humanitära behoven för 14,6 miljoner ukrainare och vikten av att finansiera FN-appellen om 3,1 miljarder dollar för 2024. Samtidigt uppmanade hon till internationella insatser för att få ett slut på konflikten och stödja Ukrainas återhämtning.

Trots attackerna mot Charkiv framhöll president Zelenskyj i sitt dagliga tal den 9 juni att Ryssland har misslyckats med att erövra staden. Han betonade att Ukraina fortsätter att hålla tillbaka Ryssland och att frontlinjen förstärks.

Läs hela på fn.se

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Den senaste tidens utveckling i Charkivregionen är ett av många uttryck för att omvärldens svar på Rysslands fullskaliga och olagliga invasion i Ukraina är för svagt och kommer för sent. Även om Ryssland inte tycks göra några strategiska framsteg har kriget blivit onödigt utdraget med stort civilt lidande som följd.

Efter EU-valet den 9 juni har krafter som kan betraktas som Rysslandsvänliga stärkt sin ställning i flera länder. Det är avgörande att EU-länder som står upp till försvar för folkrätten och FN-stadgan kraftsamlar och tillser att Ukraina får det ekonomiska och militära stöd som landet behöver.

FN har under hela det ryska anfallskriget mot Ukraina påmint om att angrepp mot civila och civila mål kan utgöra krigsbrott. I Ukraina har över 100 000 misstänkta krigsbrott registrerats.

Internationella brottmålsdomstolen utreder sedan tidigare såväl Rysslands president Putin som landets barnombudsman och två militära befälhavare för misstänkta krigsbrott. Domstolen behöver politiskt och ekonomiskt stöd från statsparterna och framför allt behöver den skyddas mot de angrepp som återkommande riktas mot den.

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer