fbpx
Juristen Sanna Wolk valdes till ny ordförande för FN-förbundet.
2 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Sanna Wolk valdes på lördagen av en enig kongress till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Sanna Wolk är professor i juridik och dessutom förbundsordförande för Sveriges universitetslärares och forskares förbund (SULF). Hon efterträder Annelie Börjesson som varit FN-förbundets ordförande i sex år.

Sanna Wolk har under lång tid arbetat med frågor som demokrati, utanförskap, inkludering och jämställdhet.

– Det är viktigt att göra skillnad. I en tid när demokratiska värderingar ifrågasätts och mänskliga rättigheter sätts åt sidan behöver vi sluta upp och tillsammans arbeta för att stärka Svenska FN-förbundet och arbeta proaktivt för ett samhälle som ger bättre förutsättningar för alla, säger Sanna Wolk.

Svenska FN-förbundets kongress, som hölls Eskilstuna i helgen, antog också ett nytt strategidokument och uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Mer om kongressen finns på www.fn.se/kongress2024.

Sanna Wolk nås på telefon 0709-62 62 82.

Svenska FN-förbundet för samman individer och organisationer i ett gemensamt arbete för en bättre värld och för ett starkare och bättre FN – Förenta Nationerna. FN-förbundet har tusentals medlemmar som är organiserade i lokalföreningar och distrikt. Förbundet är dessutom paraplyorganisation för 65 riksorganisationer som är anslutna som ett stöd för FN-tanken. Genom förbundets skolverksamhet finns i dag även 37 FN-skolor runt om i landet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer