fbpx
Juristen Sanna Wolk valdes till ny ordförande för FN-förbundet.
2 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Sanna Wolk valdes på lördagen av en enig kongress till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Sanna Wolk är professor i juridik och dessutom förbundsordförande för Sveriges universitetslärares och forskares förbund (SULF). Hon efterträder Annelie Börjesson som varit FN-förbundets ordförande i sex år.

Sanna Wolk har under lång tid arbetat med frågor som demokrati, utanförskap, inkludering och jämställdhet.

– Det är viktigt att göra skillnad. I en tid när demokratiska värderingar ifrågasätts och mänskliga rättigheter sätts åt sidan behöver vi sluta upp och tillsammans arbeta för att stärka Svenska FN-förbundet och arbeta proaktivt för ett samhälle som ger bättre förutsättningar för alla, säger Sanna Wolk.

Svenska FN-förbundets kongress, som hölls Eskilstuna i helgen, antog också ett nytt strategidokument och uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Mer om kongressen finns på www.fn.se/kongress2024.

Sanna Wolk nås på telefon 0709-62 62 82.

Svenska FN-förbundet för samman individer och organisationer i ett gemensamt arbete för en bättre värld och för ett starkare och bättre FN – Förenta Nationerna. FN-förbundet har tusentals medlemmar som är organiserade i lokalföreningar och distrikt. Förbundet är dessutom paraplyorganisation för 65 riksorganisationer som är anslutna som ett stöd för FN-tanken. Genom förbundets skolverksamhet finns i dag även 37 FN-skolor runt om i landet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer