Prenumerera på nyheter från Svenska Svenska FN-förbundet – En bättre värld via RSS

Melissa är ambassadör för de globala målen 19 maj, 2017

Melissa är en av våra ambassadörer för Agenda 2030. Hon har under lång tid brunnit för utvecklingsfrågor och har sedan några år tillbaka varit aktiv inom Svenska FN-förbundet. Under hösten gör Melissa praktik hos Sida inom ramen för sin utbildning. Vi frågade Melissa om hennes engagemang.

Varför tycker du att Agenda 2030 är viktigt?

– Agenda 2030 är en bra bas att arbeta med för utveckling på en nationell och internationell nivå. De globala målen för hållbar utveckling är en tydlig förbättring jämfört med millenniemålen då de globala målen inkluderar alla, och kräver att alla länder tar sitt ansvar och inte endast utvecklingsländerna. De globala målen verkar på många olika nivåer vilket också gör de lättare att arbete med lokalt.

Varifrån kommer ditt engagemang i globala frågor?

– När jag gjorde mitt gymnasiearbete i Tanzania fick jag en tydlig ögonöppnare för hur världen faktiskt kan se ut. Men mitt faktiska engagemang växte fram under min universitetsutbildning och det var då jag engagerade mig i FN-förbundet.

Vad ser du mest fram emot med ditt ambassadörskap?

– Det jag ser mest fram emot är att få träffa nya människor och att få engagera andra. Ungdomar idag är ganska allmänbildade, men samtidigt så saknas det mycket engagemang. Jag vill vara med och påverka det. Jag ser också framemot att få komma ut till näringslivet. Det känns som en bortglömd grupp som kanske inte tänker att de kan jobba med agendan i sina företag.

Att vara ambassadör för Agenda 2030 är ett hedersuppdrag för unga medlemmar i Svenska FN-förbundet. Varje år utbildar vi nya ambassadörer som under ett år arrangerar egna projekt och föreläser. Läs mer om våra fantastiska ambassadörer i vårt presentationshäfte!

 

Foto: Robin Strand

Nu söker vi en skolhandläggare! 16 november, 2017

Har du erfarenhet av att arbeta med globala frågor med lärare och/eller elever?

Sverige behöver en oberoende MR-institution 9 november, 2017

Våra folkvalda måste se till att Sverige får en institution som övervakar våra internationella MR-åtaganden, skriver Aleksander Gabelic i Jönköpings-Posten inför MR-dagarna som startar på

Ny rapport om Hammarskjölds död 27 oktober, 2017

Om fientliga handlingar ligger bakom Dag Hammarskjölds död är det av stort allmänintresse att dessa klarläggs, säger Aleksander Gabelic med anledning av en ny FN-rapport.

Tretton FN-skolor firar tio år 27 oktober, 2017

För tio år sedan, inför höstterminen 2007, startade FN-förbundet konceptet FN-skola. I år firar tretton FN-skolor jubileum.