fbpx
Unrics kontor ligger i Bryssel. Foto: Unric
19 april, 2024 / Nyheter

Unric – europeiskt nav för FN-information 

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk. 

Unric, United Nations Regional Information Centre, är FN:s regionala informationskontor för Västeuropa. Unrics kontor ligger i Bryssel men arbetet sker främst i kontakt med människor genom hemsidor och sociala medier. Arni Snaevarr från Island jobbar på det nordiska kontoret som publicerar hemsidor på alla nordiska språk.

Arni Snaevarr jobbar med att sprida FN-information på de nordiska språken. Foto: Anja Magnusson

– Om FN inte har möjlighet att kommunicera på de lokala språken kommer organisationen att förlora stöd, säger Arni Snaevarr. 

På Unrics svenska hemsida finns nyheter om vad som sker i FN, information om FN:s olika delar samt flera databaser där läsaren själv kan söka efter information. Det finns även information om praktikplatser.

– Vi publicerar nyheter men vi kan också meddela journalister och press om det som sker inom FN. Vi är för få personer för att hinna publicera allt, säger Arni.

Förutom att sprida information på nätet jobbar Arni Snaevarr med allt från att organisera filmvisningar till att delta i möten och aktiviteter.

Svarar på frågor om FN

Det går att kontakta Unric som privatperson eller som en del av FN-rörelsen för att få svar på olika frågor.

– Det går att fråga oss om allt som rör FN. Vi har organisationen bakom oss och kan inhämta information, säger Arni Snaevarr.

Han anser att målsättningen för Unrics verksamhet är tydlig.

Bilden visar hela Unrics personal som fick besök av FN:s generalsekreterare António Guterres. Foto: Unric

– Människor är det viktigaste. FN skulle inte fungera utan människors stöd och Unric ska finnas till deras tjänst, säger han.  

Arni Snaevarr betonar också vikten av samarbetet med Svenska FN-förbundet och dess medlemmar. 

– FN-förbund är oerhört viktiga. Det är människorna som bor i medlemsländerna som kan det egna landet bäst och FN är beroende av den hjälpen, säger han. 

Besök gärna Unrics svenska hemsida.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer