fbpx
Halima berättar om hur hennes föräldrar ville tvinga henne att gifta sig. Foto: UNFPA
25 april, 2024 / Nyheter

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Abala-distriktet i Afar-regionen, Etiopien: Femtonåriga Halima Deresa är diskussionsledare för klubben för ogifta flickor på Abala High school där hon själv studerar. I klubben diskuteras frågor som rör barnäktenskap, kvinnlig könsstympning och könsbaserat våld. Diskussionerna återupptogs nyligen efter flera års paus på grund av covid-19-pandemin och den mer än två år långa konflikten som pågick i norra Etiopien.

Unga kvinnor var särskilt utsatta både under pandemin och i samband med konflikten. Antalet barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ökade avsevärt och många flickor utsattes för könsrelaterat våld. Halima var inte skonad. Hennes föräldrar la mycket press på henne för att hon skulle gifta sig och hon blev fysiskt överfallen av sin bror när hon vägrade.

– Jag visste om riskerna med barnäktenskap och kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig innan jag slutade skolan. Jag har också hört historier om mina skolkamrater som gifte sig i ung ålder och hade svåra förlossningsupplevelser, säger Halima.

Fick hjälp av kvinno- och socialkontoret

I år har hennes föräldrar gjort allvarliga försök att gifta bort henne med en äldre man. När Halima fick reda på planerna rymde hon hemifrån och bodde hos sin farbror i två månader. Hon berättade för Abala-distriktets kvinno- och socialkontor att hon inte ville gifta sig utan att hon vill fortsätta sin utbildning.

– Vi övertygade Halimas föräldrar att låta henne komma hem och inte pressa henne att gifta sig utan hennes samtycke. Vi förklarade även vilka konsekvenser barnäktenskap har för hälsa och framtidsutsikter, säger Hasna Inahaba, chef för Abala-distriktets kvinno- och socialkontor.

En typisk by i Afar-regionen. Foto: UNFPA

UNFPA stödjer kontoret med medel från Svenska FN-förbundets projekt Flicka. I projektet står förebyggande av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i fokus. Det påbörjades i Afambo-distriktet 2012 och utökades senare till Abala-distriktet i regionen. Projektet har fått anmärkningsvärda resultat. Alla orter i pilotdistriktet har offentligt förklarat att de har övergett de båda skadliga traditionerna. Stora framsteg har också skett på tretton orter i Abala-distriktet fram till den humanitära krisen som utlöstes av covid-19 och konflikten i norra Etiopien. 

Projektet gör skillnad

De ansträngningar som gjorts för att förhindra barnäktenskap och könsstympning genom den starka mobiliseringen av samhällen försvagades också till följd av konflikten i Etiopien. Flera av Halimas skolkamrater tvingades gifta sig i ung ålder och hoppa av skolan. Konflikten har också inneburit att färre elever, särskilt kvinnliga, nu börjar i skolor som den Halima går till. Antalet deltagare i klubben för ogifta flickor har också minskat.

– I genomsnitt brukade upp till 50 kvinnliga elever delta i diskussionen som vi höll varannan vecka, men nu deltar knappt 15 kvinnliga studenter, säger Halima.

Halima delar med sig av sina erfarenheter i klubbens diskussioner om vikten av att motstå påtryckningar från föräldrar och släktingar att gifta sig. Hon betonar betydelsen som inflytelserika medlemmar av samhället har för att barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ska överges. Hon vädjar också om mer stöd från projektet för att få insatserna för att bekämpa de skadliga traditionerna på rätt spår igen. Halima vill fortsätta sin utbildning upp till universitetet för att bli läkare. Först efter det är hon redo att överväga att gifta sig.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer