Halima berättar om hur hennes föräldrar ville tvinga henne att gifta sig. Foto: UNFPA
25 april, 2024 / Nyheter

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Abala-distriktet i Afar-regionen, Etiopien: Femtonåriga Halima Deresa är diskussionsledare för klubben för ogifta flickor på Abala High school där hon själv studerar. I klubben diskuteras frågor som rör barnäktenskap, kvinnlig könsstympning och könsbaserat våld. Diskussionerna återupptogs nyligen efter flera års paus på grund av covid-19-pandemin och den mer än två år långa konflikten som pågick i norra Etiopien.

Unga kvinnor var särskilt utsatta både under pandemin och i samband med konflikten. Antalet barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ökade avsevärt och många flickor utsattes för könsrelaterat våld. Halima var inte skonad. Hennes föräldrar la mycket press på henne för att hon skulle gifta sig och hon blev fysiskt överfallen av sin bror när hon vägrade.

– Jag visste om riskerna med barnäktenskap och kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig innan jag slutade skolan. Jag har också hört historier om mina skolkamrater som gifte sig i ung ålder och hade svåra förlossningsupplevelser, säger Halima.

Fick hjälp av kvinno- och socialkontoret

I år har hennes föräldrar gjort allvarliga försök att gifta bort henne med en äldre man. När Halima fick reda på planerna rymde hon hemifrån och bodde hos sin farbror i två månader. Hon berättade för Abala-distriktets kvinno- och socialkontor att hon inte ville gifta sig utan att hon vill fortsätta sin utbildning.

– Vi övertygade Halimas föräldrar att låta henne komma hem och inte pressa henne att gifta sig utan hennes samtycke. Vi förklarade även vilka konsekvenser barnäktenskap har för hälsa och framtidsutsikter, säger Hasna Inahaba, chef för Abala-distriktets kvinno- och socialkontor.

En typisk by i Afar-regionen. Foto: UNFPA

UNFPA stödjer kontoret med medel från Svenska FN-förbundets projekt Flicka. I projektet står förebyggande av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i fokus. Det påbörjades i Afambo-distriktet 2012 och utökades senare till Abala-distriktet i regionen. Projektet har fått anmärkningsvärda resultat. Alla orter i pilotdistriktet har offentligt förklarat att de har övergett de båda skadliga traditionerna. Stora framsteg har också skett på tretton orter i Abala-distriktet fram till den humanitära krisen som utlöstes av covid-19 och konflikten i norra Etiopien. 

Projektet gör skillnad

De ansträngningar som gjorts för att förhindra barnäktenskap och könsstympning genom den starka mobiliseringen av samhällen försvagades också till följd av konflikten i Etiopien. Flera av Halimas skolkamrater tvingades gifta sig i ung ålder och hoppa av skolan. Konflikten har också inneburit att färre elever, särskilt kvinnliga, nu börjar i skolor som den Halima går till. Antalet deltagare i klubben för ogifta flickor har också minskat.

– I genomsnitt brukade upp till 50 kvinnliga elever delta i diskussionen som vi höll varannan vecka, men nu deltar knappt 15 kvinnliga studenter, säger Halima.

Halima delar med sig av sina erfarenheter i klubbens diskussioner om vikten av att motstå påtryckningar från föräldrar och släktingar att gifta sig. Hon betonar betydelsen som inflytelserika medlemmar av samhället har för att barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ska överges. Hon vädjar också om mer stöd från projektet för att få insatserna för att bekämpa de skadliga traditionerna på rätt spår igen. Halima vill fortsätta sin utbildning upp till universitetet för att bli läkare. Först efter det är hon redo att överväga att gifta sig.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer