fbpx
10 april, 2024 /

Rysk attack mot ukrainsk kärnkraftsanläggning

På måndagen attackerade Ryssland kärnkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina, som är Europas största. Rafael Grossi, generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA), kommenterade att angreppet markerade en ”stor eskalering” av risknivån för kärnkraftverket. Det är första gången sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 som kärnkraftverket angrips. Även om det inte finns några indikationer på skador på kritiska kärnsäkerhets- eller säkerhetssystem påminner IAEA om hoten mot kraftverket och andra kärnanläggningar under den pågående konflikten. Grossi underströk att attacker mot kärnanläggningar är ”helt oacceptabla” och uppmanade militära beslutsfattare att avstå från handlingar som strider mot de grundläggande principer som skyddar kärnanläggningar.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Bara några dagar innan attacken mot Zaporizjzja fördömde FN:s humanitära samordnare i Ukraina, Denise Brown, förra veckans ryska attacker som riktades mot humanitära organisationer och dödade flera civila. Hon betonade vikten av att skydda civilbefolkning och hjälparbetare. Det är fullständigt oacceptabelt att platser som är avsedda att hjälpa människor blir attackerade, såsom anläggningar tillhörande Läkare utan gränser förra veckan. Ryssland måste följa internationell humanitär lagstiftning och upphöra med att attackera civil och viktig infrastruktur. Svenska FN-förbundet fortsätter sitt engagemang mot Rysslands övergrepp i Ukraina. I Stockholm deltar vi i manifestationer utanför den ryska ambassaden på onsdagar kl 12.30.

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer