fbpx
Foto: Svenska FN-förbundet.
5 april, 2024 / Nyheter

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukrainas framtid.

Ukrainas framtid avgörs inte av ödet eller högre makter utan av hur omvärlden, inte minst Europas länder, agerar. Också du och jag har ett ansvar. Det är huvudbudskapet i debattboken ”Hela Europas krig – Rysslands krig mot Ukraina” som nu, drygt två månader före valet till Europaparlamentet den 9 juni, finns i handeln.

Författare är journalisten och debattören Lars Jederlund som är en av initiativtagarna till aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina som sedan invasionskrigets start i februari 2022 varje vecka har arrangerat manifestationer till stöd för Ukraina. Gruppen belönades på FN-dagen 2023 med Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän.

Jederlund, som även tidigare har skrivit om EU-frågor, har ett förflutet i den svenska fredsrörelsen. I boken framträder han som passionerad försvarare av FN-stadgan och folkrätten. Han redogör för FN:s politiska och humanitära insatser i Ukraina, från de upprepade fördömandena av Rysslands agerande av såväl FN-ledning som generalförsamling till en omfattande lista över det humanitära stödet till ukrainska invånare och myndigheter. Därtill diskuteras möjligheten att ställa Putin och Ryssland inför rätta för aggressionsbrottet. Också Svenska FN-förbundet, som är stödorganisation till aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina och flera gånger har talat på Fria Ukrainas plats, nämns i boken.

Med EU-valet i sikte ägnar Jederlund ägnar en hel del utrymme åt stämningarna i Europaparlamentet. Han konstaterar, efter att ha studerat omröstningar i parlamentet, att mellan 115 och 120 folkvalda parlamentariker kan betecknas som ”pro-Putin” eller åtminstone Rysslandsvänliga. Det motsvarar ungefär en sjättedel av parlamentets 720 ledamöter. Dessa återfinns främst i europeiska ytterlighetspartier på högerkanten men också hos den europeiska vänstern. Om siffran ökar dramatiskt kan det påverka såväl EU:s ekonomiska stöd till Ukraina som sanktionerna mot Ryssland.

Trots sin bakgrund i fredsrörelsen vänder sig Jederlund mot hur delar av samma rörelse har hanterat den ryska aggressionen. Delar av Organisationssverige får sina fiskar varma och Jederlund vänder sig med emfas mot att både angriparen Ryssland och offret Ukraina av somliga avkrävs nedläggning av vapnen. Han ifrågasätter kravet på fredsförhandlingar innan Ryssland har upphört med sitt aggressionskrig och intar därmed samma hållning som president Zelenskyj och ukrainska civilsamhällesorganisationer: Ukraina måste självt avgöra när och om fredsförhandlingar ska hållas.

Europa har resurserna att hjälpa Ukraina att vinna kriget mot Ryssland, menar Jederlund och pekar på möjliga vägar för att säkra långsiktigt ekonomiskt och militärt stöd. Samtidigt varnar han för tendenser till splittring i EU-familjen och framhåller att utvecklingen i USA ökar kravet på fortsatt europeisk enighet och handlingskraft.

Boken ”Hela Europas krig” argumenterar väl i en avgörande fråga i vår tid. Därtill är den informativ och välskriven. Jederlunds budskap, att det som behöver göras måste göras nu, är lätt att skriva under på. I en tid då inte bara Ukrainas, utan också Sveriges, Europas och den regelbaserade världsordningens framtid står på spel framstår ”Hela Europas krig” som årets viktigaste bok. Köp den, läs den och ta ditt ansvar!

Pekka Johansson
Pressekreterare och sakkunnig vid Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer