fbpx
16 april, 2024 /

FN-chefen uppmanar till “maximal återhållsamhet” i Mellanöstern

Under natten mellan den 13 och 14 april genomförde Iran ett luftangrepp mot Israel som svar på en israelisk attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Med stöd av bland andra USA, Storbritannien och Frankrike lyckades Israels luftvärn stoppa 99 procent av de över 200 drönare och robotar som skickades mot landet.

På söndagen den 14 april höll FN:s säkerhetsråd ett krismöte på begäran av Israel. Under mötet sa Israels ambassadör Gilad Erdan att hans land har rätt till självförsvar.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres betonade i sitt öppningstal vikten av att undvika åtgärder som kan leda till stora militära konfrontationer på flera fronter i Mellanöstern. FN-chefen hade dessförinnan fördömt Irans attack mot Israel och uppmanat alla parter till “maximal återhållsamhet”.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Det israeliska krigskabinettet höll ett möte i söndags för att diskutera sitt svar på Irans attack. Enligt CNN var kabinettet oenigt om vilka åtgärder som skulle vidtas. Efter ett nytt möte under måndagen meddelade Israel att man planerar att svara på Irans attack.

Ett kraftfullt svar från Israel kan eskalera spänningarna i Mellanöstern och öka risken för ett storkrig i regionen. Israel måste lyssna på uppmaningarna från Guterres och sina allierade att agera med maximal återhållsamhet.

I skuggan av det uppblossade bråket mellan Iran och Israel fortsätter den militära operationen i Gaza med stort lidande för civilbefolkningen som följd. Det finns också anledning att ta fasta på budskapet från Ukrainas president Zelenskyj att samma drönare som skickades mot Israel används av Ryssland i Ukraina. Det understryker än en gång att stödet från omvärlden till Ukraina måste upprätthållas och stärkas.

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer