Prenumerera på nyheter från Svenska Svenska FN-förbundet – En bättre värld via RSS

Melissa är ambassadör för de globala målen 19 maj, 2017

Melissa är en av våra ambassadörer för Agenda 2030. Hon har under lång tid brunnit för utvecklingsfrågor och har sedan några år tillbaka varit aktiv inom Svenska FN-förbundet. Under hösten gör Melissa praktik hos Sida inom ramen för sin utbildning. Vi frågade Melissa om hennes engagemang.

Varför tycker du att Agenda 2030 är viktigt?

– Agenda 2030 är en bra bas att arbeta med för utveckling på en nationell och internationell nivå. De globala målen för hållbar utveckling är en tydlig förbättring jämfört med millenniemålen då de globala målen inkluderar alla, och kräver att alla länder tar sitt ansvar och inte endast utvecklingsländerna. De globala målen verkar på många olika nivåer vilket också gör de lättare att arbete med lokalt.

Varifrån kommer ditt engagemang i globala frågor?

– När jag gjorde mitt gymnasiearbete i Tanzania fick jag en tydlig ögonöppnare för hur världen faktiskt kan se ut. Men mitt faktiska engagemang växte fram under min universitetsutbildning och det var då jag engagerade mig i FN-förbundet.

Vad ser du mest fram emot med ditt ambassadörskap?

– Det jag ser mest fram emot är att få träffa nya människor och att få engagera andra. Ungdomar idag är ganska allmänbildade, men samtidigt så saknas det mycket engagemang. Jag vill vara med och påverka det. Jag ser också framemot att få komma ut till näringslivet. Det känns som en bortglömd grupp som kanske inte tänker att de kan jobba med agendan i sina företag.

Att vara ambassadör för Agenda 2030 är ett hedersuppdrag för unga medlemmar i Svenska FN-förbundet. Varje år utbildar vi nya ambassadörer som under ett år arrangerar egna projekt och föreläser. Läs mer om våra fantastiska ambassadörer i vårt presentationshäfte!

 

Foto: Robin Strand

Kommunikationsansvarig till nytt projekt om Agenda 2030 12 december, 2017

Nu söker vi en Kommunikationsansvarig till FN-förbundets kommunikationsprojekt Agenda 2030 i kommun, landsting och region.

Organisationer kräver vapenembargo och sanktioner mot Myanmar 12 december, 2017

FN:s säkerhetsråd måste stoppa etnisk rensning mot folkgruppen rohingya, skriver 69 organisationer, bland dem Svenska FN-förbundet, inför ett rådsmöte om Myanmar på tisdagen.

Så kan Sverige få en oberoende institution för mänskliga rättigheter 10 december, 2017

Sverige bör följa Tysklands och Danmarks exempel för hur man kan inrätta en oberoende institution för mänskliga rättigheter, skriver Svenska FN-förbundet och sex andra organisationer

”Integrerat arbete krävs för att nå globala mål” 8 december, 2017

Sofia Herrström besökte FN-förbundets seminarium om mänskliga rättigheter och Agenda 2030 på fredagen. För att nå de globala målen krävs mer integration mellan olika aktörer,