fbpx
15 augusti, 2016 / Debattartiklar

Svåra konflikter kräver aktivt säkerhetsråd

Under sommaren har en rad konflikter förvärrats med stort humanitärt lidande som följd. Det säkerhetsråd som Sverige nyligen valdes in i måste visa handlingskraft, skriver Aleksander Gabelic.

Sverige valdes i slutet av juni med över två tredjedelar av rösterna in i FN:s säkerhetsråd. Det är en glädjande framgång och ett styrkebesked. Rådsplatsen stimulerar till fortsatt diskussion om det svenska FN-medlemskapet och hur Sverige ska agera när man tillträder i januari. Rådet har redan nu en rad utmaningar på sitt bord, inte minst i form av flera konflikter som har förvärrats under sommaren.

I Sverige hör vi mest om utvecklingen i Syrien. Konflikten, som har pågått sedan 2011, har länge kallats världens största humanitära katastrof. Trots FN-ledda fredssamtal fortsätter striderna och i den belägrade staden Aleppo är vatten och mat bristvaror. Omkring 2 miljoner människor är instängda. FN uppmanar parterna i konflikten att stoppa krigshandlingarna och kräver minst 48 timmars eldupphör per vecka så att vatten- och elsystem kan lagas. Det ryska motförslaget om tre timmars vapenvila per dag är ett hån mot den svältande befolkningen.

Sydsudan blev självständigt 2011 och har sedan dess skakats av både inre stridigheter och konflikt med det gamla Sudan. Under sommaren har nya strider utbrutit. Över två miljoner människor har flytt sedan december 2013, FN-insatsen i landet har attackerats och en FN-utredning pekar på att regeringsstyrkor ligger bakom mord, våldtäkt och plundring. 700 miljoner dollar saknas till det humanitära hjälparbetet. Alldeles nyligen förlängdes och förstärktes mandatet för FN-styrkan. Beslutet måste förverkligas snarast.

I Mali stödjer Sverige och en rad andra länder inom ramen för FN-insatsen Minusma landets regering i kampen mot terrorgrupper. Ett fredsavtal finns men processen hotas av våldsincidenter, senast i början av augusti då en FN-soldat från Tchad dödades. Säkerhetsrådet har reagerat genom att den 29 juni besluta att skicka ytterligare 2 500 soldater samt materiel till Mali.

Burundi befinner sig i kris sedan förra sommaren då presidenten i strid med konstitutionen valde att sitta kvar på en tredje mandatperiod. Minst 500 personer har dödats och fredssamtal strandade tidigare i sommar. Liksom i Rwanda står hutuer mot tutsier och risk finns för att konflikten kan komma att etnifieras. FN beslutade nyligen att skicka en styrka om 228 poliser till landet, men också denna försiktiga åtgärd har mötts av motstånd från regeringen som hävdar att läget är under kontroll. Burundi är av särskilt intresse också för FN:s fredsbyggande kommission som inrättades för ett tiotal år sedan med aktivt stöd av bland andra Sverige.

FN:s säkerhetsråd är ifrågasatt efter misslyckandet i Syrien även om flera viktiga beslut har tagits under sommaren. En uppgift för Sverige som tillträdande medlem är att stå upp för omvärldens rätt att med stöd av FN-principen skyldighet att skydda intervenera när mänsklig säkerhet hotas. Att rådet kan fullgöra sina uppgifter är avgörande för internationell fred och säkerhet.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer