Magawa med sin minimedalj och tränaren Malen. Foto: Apopo
27 juli, 2021 / Nyheter

Råttor räddar liv i kampen mot minor

I 60 av världens länder ligger minor kvar i marken som dolda hot. Med hjälp av fyrfota tränade hjältar räddas många liv varje år. Nu har en av de riktiga veteranerna, jättepåsråttan Magawa, gått i välförtjänt pension och fått medalj för trogen tjänst.  

En arbetsam råtta uppmärksammades nyligen i medier över hela världen. Det var den gambiska jättepåsråttan Magawa som plötsligt fick stålkastarna riktade mot sig när det var dags för honom att gå i pension. För Magawa är inte vilken jättepåsråtta som helst utan en erfaren minröjare. Den sju år gamla minråttan har sniffat efter minor i fem år och har hunnit röja över 252 000 kvadratmeter land i Kambodja, enligt Dagens Nyheter.

– Magawas insats har varit ojämförbar och jag har varit så stolt över att jobba med honom. Han har hjälpt till att rädda så många liv men nu behöver han sakta ner på tempot och det får vi respektera, säger Magawas handledare Malen till organisationen Apopo.

Många drabbade är barn

Kambodja är ett av världens mest drabbade länder men det finns minor kvar i marken i runt 60 länder över hela världen och det drabbar civilbefolkningen hårt.

– Vi uppskattar att 5-8000 människor årligen avlider eller skadas svårt av minor. Många lemlästas också och mister kroppsdelar. 80 procent av alla som dör eller skadas är civila och nästan hälften är barn, säger Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en intervju med P4 Extra tidigare i sommar.

Minröjning är därför livsviktigt för att människor ska kunna återvända hem efter en konflikt. Med minor kvar i marken kan människor inte bruka sin jord, gå och hämta vatten eller ta sig till skolan eller jobbet.

Minråttor är snabba och effektiva

Att råttor tränas att röja minor är inte ovanligt. Likt hundar har de välutvecklade luktsinnen som vida överträffar människors. I jämförelse med hundar har dock råttor fördelen att de är mindre och lättare, vilket gör minröjning i vissa områden både säkrare och snabbare.

– Att använda råttor är väldigt effektivt. De väger runt ett kilo så om de går över en mina detonerar den inte. Råttorna är lätta, smidiga och dessutom snabba. De kan röja en yta lika stor som en tennisplan på 20 minuter. För en människa skulle det ta mellan en och fyra dagar, säger Annelie Börjesson.

Utmaningar och framgångar för UNMAS

Magawa arbetar för organisationen Apopo. Även FN har en minröjningsserice – UNMAS, som är aktiv i 19 av världens drabbade länder, främst i Afrika men även Asien och Sydamerika. I de områden UNMAS arbetar lämpar det sig främst att arbeta med mänskliga minröjare, tränade minhundar och tekniska lösningar så som fordon. Det är ett oerhört viktigt arbete eftersom runt 110 miljoner minor fortfarande bedöms vara kvar i marken runt om i världen. Under 2020 röjde UNMAS 60 kvadratkilometer mark och förstörde över 70 000 landminor och andra explosiva lämningar. Så även om intensiva insatser pågår är det även som mycket arbete kvarstår. Dock finns det ljusglimtar. I exempelvis Demokratiska republiken Kongo, som är ett av de länder där Svenska FN-förbundet samarbetar med det nationella FN-förbundet, har UNMAS arbete under 2020 resulterat i att landet snart är helt minfritt.

Svenska FN-förbundet stödjer UNMAS arbete för en minfri värld genom projekt Minor.

Stöd projekt Minor

Ge en gåva för en minfri värld.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Pandemi, krig och klimatkris – arbetet i FN fortsätter

20 juli, 2022 / Blogg

Så är årets HLPF (High Level Political Forum) om hållbar utveckling över. Konferensen hålls varje sommar i FN:s högkvarter i New York och vid varje tillfälle rapporterar drygt 40 medlemsländer om sitt arbete med Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

17 juli, 2022 / Nyheter

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Läs mer

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

11 juli, 2022 / Blogg

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

Läs mer

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

08 juli, 2022 / Nyheter

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Läs mer

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer