fbpx
Magawa med sin minimedalj och tränaren Malen. Foto: Apopo
27 juli, 2021 / Nyheter

Råttor räddar liv i kampen mot minor

I 60 av världens länder ligger minor kvar i marken som dolda hot. Med hjälp av fyrfota tränade hjältar räddas många liv varje år. Nu har en av de riktiga veteranerna, jättepåsråttan Magawa, gått i välförtjänt pension och fått medalj för trogen tjänst.  

En arbetsam råtta uppmärksammades nyligen i medier över hela världen. Det var den gambiska jättepåsråttan Magawa som plötsligt fick stålkastarna riktade mot sig när det var dags för honom att gå i pension. För Magawa är inte vilken jättepåsråtta som helst utan en erfaren minröjare. Den sju år gamla minråttan har sniffat efter minor i fem år och har hunnit röja över 252 000 kvadratmeter land i Kambodja, enligt Dagens Nyheter.

– Magawas insats har varit ojämförbar och jag har varit så stolt över att jobba med honom. Han har hjälpt till att rädda så många liv men nu behöver han sakta ner på tempot och det får vi respektera, säger Magawas handledare Malen till organisationen Apopo.

Många drabbade är barn

Kambodja är ett av världens mest drabbade länder men det finns minor kvar i marken i runt 60 länder över hela världen och det drabbar civilbefolkningen hårt.

– Vi uppskattar att 5-8000 människor årligen avlider eller skadas svårt av minor. Många lemlästas också och mister kroppsdelar. 80 procent av alla som dör eller skadas är civila och nästan hälften är barn, säger Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en intervju med P4 Extra tidigare i sommar.

Minröjning är därför livsviktigt för att människor ska kunna återvända hem efter en konflikt. Med minor kvar i marken kan människor inte bruka sin jord, gå och hämta vatten eller ta sig till skolan eller jobbet.

Minråttor är snabba och effektiva

Att råttor tränas att röja minor är inte ovanligt. Likt hundar har de välutvecklade luktsinnen som vida överträffar människors. I jämförelse med hundar har dock råttor fördelen att de är mindre och lättare, vilket gör minröjning i vissa områden både säkrare och snabbare.

– Att använda råttor är väldigt effektivt. De väger runt ett kilo så om de går över en mina detonerar den inte. Råttorna är lätta, smidiga och dessutom snabba. De kan röja en yta lika stor som en tennisplan på 20 minuter. För en människa skulle det ta mellan en och fyra dagar, säger Annelie Börjesson.

Utmaningar och framgångar för UNMAS

Magawa arbetar för organisationen Apopo. Även FN har en minröjningsserice – UNMAS, som är aktiv i 19 av världens drabbade länder, främst i Afrika men även Asien och Sydamerika. I de områden UNMAS arbetar lämpar det sig främst att arbeta med mänskliga minröjare, tränade minhundar och tekniska lösningar så som fordon. Det är ett oerhört viktigt arbete eftersom runt 110 miljoner minor fortfarande bedöms vara kvar i marken runt om i världen. Under 2020 röjde UNMAS 60 kvadratkilometer mark och förstörde över 70 000 landminor och andra explosiva lämningar. Så även om intensiva insatser pågår är det även som mycket arbete kvarstår. Dock finns det ljusglimtar. I exempelvis Demokratiska republiken Kongo, som är ett av de länder där Svenska FN-förbundet samarbetar med det nationella FN-förbundet, har UNMAS arbete under 2020 resulterat i att landet snart är helt minfritt.

Svenska FN-förbundet stödjer UNMAS arbete för en minfri värld genom projekt Minor.

Stöd projekt Minor

Ge en gåva för en minfri värld.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer