fbpx
Kvinnocenter i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA
11 juli, 2019 / Nyheter

Livsnödvändigt stöd till världens mest utsatta kvinnor

Cox’s Bazar i Bangladesh är det största flyktinglägret i världen. De rohingyska kvinnorna i lägret är en särskilt utsatt grupp. Genom bidrag från Svenska Postkodstiftelsen har Svenska FN-förbundet under det gångna året stöttat över 25 000 kvinnor med mödravård och stöd och råd vid könsbaserat våld.

Den muslimska minoritetsgruppen Rohingyas har varit systematiskt diskriminerade i sitt hemland Myanmar under många år. Kvinnor och flickor har blivit gruppvåldtagna, hela byar har bränts ner till grunden och familjer har splittrats. Sedan 1970-talet har folkgruppen flytt över till Bangladesh i omgångar och 2017 var fler rohingyer tvungna att fly än någonsin tidigare på grund av extrema våldsamheter i landet. Flyktingvågen blev den snabbaste växande humanitära krisen i världen.

Tack vare stöd från Svenska Postkodstiftelsen har Svenska FN-förbundet kunnat bidra med 2,9 miljoner kronor som har hjälpt 25 000 kvinnor och flickor i flyktinglägret Cox’s Bazar i Bangladesh. Bidraget har gått till FN:s befolkningsfond, UNFPA, som arbetar med att ge stöd till kvinnor och flickor med bland annat mödravård, säkra förlossningar och hjälp vid könsbaserat våld i flyktinglägret.

Dereje Wordofa, UNFPA:s assisterande generalsekreterare, har pekat ut flyktinglägret och de rohingyska kvinnorna som bland de mest utsatta kvinnorna i världen.

– De kvinnliga rohingyerna har fått utstå ett enormt trauma med våld och våldtäkter, sa Dereje Wordofa vid ett besök i Sverige hösten 2018. UNFPA kommer behöva stanna i Bangladesh under en lång tid.

I konflikter ökar sexuellt våld, särskilt mot kvinnor och tonåringar, vars sårbarhet förvärras i krig och katastrof. Vanliga sysslor som att hämta mat eller ved kan innebära en stor risk för att bli utsatt för våld eller våldtäkt. Kvinnor och flickor på flykt riskerar dessutom trafficking och att bli tvångsbortgifta.

Genom stödet till UNFPA har över hundra barnmorskor fått utbildning i förlossningsvård, med säkra förlossningar som följd. I lägret har kvinnocenter upprättats för att ge kvinnorna psykosocialt stöd efter trauman som sexuella trakasserier och våldtäkt. Men centren ger också kvinnorna en möjlighet att få trygghet, lugn och säkerhet. Det psykosociala stödet har fokuserat på att hjälpa överlevare från våld att återupprätta en känsla av värdighet och självuppskattning. Kvinnorna som har fått hjälp från kvinnocentren har därför själva döpt om anläggningarna till ”Shanto Khana”, Fridens hus.

Stödet från Svenska FN-förbundet och Svenska Postkodsstiftelsen har lett till att:

  • 111 barnmorskor har fått utbildning
  • 25 308 kvinnor har besökt ett kvinnocenter
  • 129 kvinnor har fått hjälp vid sin förlossning
  • 2 förlossningsläkare har arbetat dygnet runt vid livshotande förlossningar
  • 35 anställda vid kvinnocentren har fått utbildning för att kunna hjälpa besökande kvinnor
  • Cirka 1600 kvinnor har fått hjälp efter att ha upplevt sexuellt våld

Stödet gick till UNFPA under mars till december 2018.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer