fbpx
Kvinnocenter i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA
11 juli, 2019 / Nyheter

Livsnödvändigt stöd till världens mest utsatta kvinnor

Cox’s Bazar i Bangladesh är det största flyktinglägret i världen. De rohingyska kvinnorna i lägret är en särskilt utsatt grupp. Genom bidrag från Svenska Postkodstiftelsen har Svenska FN-förbundet under det gångna året stöttat över 25 000 kvinnor med mödravård och stöd och råd vid könsbaserat våld.

Den muslimska minoritetsgruppen Rohingyas har varit systematiskt diskriminerade i sitt hemland Myanmar under många år. Kvinnor och flickor har blivit gruppvåldtagna, hela byar har bränts ner till grunden och familjer har splittrats. Sedan 1970-talet har folkgruppen flytt över till Bangladesh i omgångar och 2017 var fler rohingyer tvungna att fly än någonsin tidigare på grund av extrema våldsamheter i landet. Flyktingvågen blev den snabbaste växande humanitära krisen i världen.

Tack vare stöd från Svenska Postkodstiftelsen har Svenska FN-förbundet kunnat bidra med 2,9 miljoner kronor som har hjälpt 25 000 kvinnor och flickor i flyktinglägret Cox’s Bazar i Bangladesh. Bidraget har gått till FN:s befolkningsfond, UNFPA, som arbetar med att ge stöd till kvinnor och flickor med bland annat mödravård, säkra förlossningar och hjälp vid könsbaserat våld i flyktinglägret.

Dereje Wordofa, UNFPA:s assisterande generalsekreterare, har pekat ut flyktinglägret och de rohingyska kvinnorna som bland de mest utsatta kvinnorna i världen.

– De kvinnliga rohingyerna har fått utstå ett enormt trauma med våld och våldtäkter, sa Dereje Wordofa vid ett besök i Sverige hösten 2018. UNFPA kommer behöva stanna i Bangladesh under en lång tid.

I konflikter ökar sexuellt våld, särskilt mot kvinnor och tonåringar, vars sårbarhet förvärras i krig och katastrof. Vanliga sysslor som att hämta mat eller ved kan innebära en stor risk för att bli utsatt för våld eller våldtäkt. Kvinnor och flickor på flykt riskerar dessutom trafficking och att bli tvångsbortgifta.

Genom stödet till UNFPA har över hundra barnmorskor fått utbildning i förlossningsvård, med säkra förlossningar som följd. I lägret har kvinnocenter upprättats för att ge kvinnorna psykosocialt stöd efter trauman som sexuella trakasserier och våldtäkt. Men centren ger också kvinnorna en möjlighet att få trygghet, lugn och säkerhet. Det psykosociala stödet har fokuserat på att hjälpa överlevare från våld att återupprätta en känsla av värdighet och självuppskattning. Kvinnorna som har fått hjälp från kvinnocentren har därför själva döpt om anläggningarna till ”Shanto Khana”, Fridens hus.

Stödet från Svenska FN-förbundet och Svenska Postkodsstiftelsen har lett till att:

  • 111 barnmorskor har fått utbildning
  • 25 308 kvinnor har besökt ett kvinnocenter
  • 129 kvinnor har fått hjälp vid sin förlossning
  • 2 förlossningsläkare har arbetat dygnet runt vid livshotande förlossningar
  • 35 anställda vid kvinnocentren har fått utbildning för att kunna hjälpa besökande kvinnor
  • Cirka 1600 kvinnor har fått hjälp efter att ha upplevt sexuellt våld

Stödet gick till UNFPA under mars till december 2018.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer