fbpx
Kvinnocenter i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA
12 september, 2018 / Nyheter

Kvinnliga rohingyer värst utsatta i världen

Dereje Wordofa, ny assisterande generalsekreterare för UNFPA, betonade vikten av hjälp till rohingyerna när han nyligen besökte Sverige. Han lyfte även den positiva utveckling som FN-förbundets projekt Flicka medfört i Etiopien.

I april fick UNFPA, FN:s befolkningsfond, en ny assisterande generalsekreterare. Dereje Wordofa kommer i sin nya roll att bevaka utvecklingen i de 150 länder som UNFPA är verksamt i.

UNFPA är ett av de FN-organ som Svenska FN-förbundet stöttar genom insamling. Genom vårt projekt Flicka arbetar vi för att förhindra barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Afar i norra Etiopien. Dereje Wordofa är själv född i Etiopien och är väl insatt i situationen i landet.

– Att agera lokalt är viktigt. Afar-regionen är ett fattigt och konservativt område med en marginaliserad befolkning. Det är viktigt att verka för positiv utveckling för regionens flickor, vilket i sin tur öppnar för större förändring, säger Dereje Wordofa.

Positiv till Flicka

De insamlade medlen från Svenska FN-förbundet har bidragit till ökad medvetenhet hos lokalbefolkningen i Afar. Och Dereje Wordofa ser positivt på det fortsatta samarbetet med Svenska FN-förbundet.

– Vi är väldigt tacksamma för stödet från Svenska FN-förbundet. Vi värdesätter inte bara ert ekonomiska stöd. Ert politiska stöd i frågan är också viktigt, säger Dereje Wordofa.

Viktigt med stöd till kvinnor på flykt

Sedan i våras stöttar Svenska FN-förbundet även ett UNFPA-projekt i Cox’s Bazar, Bangladesh. Där har UNFPA upprättat ett kvinnocenter i ett flyktingläger för rohingyer.

– Om jag måste välja den katastrof i världen där kvinnor har det som värst skulle det bli flyktinglägren i Bangladesh. De kvinnliga rohingyerna har fått utstå ett enormt trauma med våld och våldtäkter. De kommande monsunregnen gör situationen än värre, säger Dereje Wordofa.

I UNFPA:s kvinnocenter i Cox’s Bazar kan kvinnor och flickor söka både medicinsk vård och psykosocialt stöd. De kan känna sig säkra och komma i kontakt med andra kvinnor i samma situation. Dereje Wordofa understryker dock att väldigt mycket mer behöver göras för att hjälpa rohingyerna.

Dereje Wordofa, UNFPA, besöker en by i Bolivia

Dereje Wordofa på besök i Bolivia. Foto: UNFPA

– Vi kommer behöva stanna i Bangladesh under en lång tid. Lägren är överfulla och sjukdomar sprids lätt. Att sätta politisk press på länderna är viktigt, konstaterar Dereje Wordofa.

Stora delar av världen får det bättre

Trots allt elände i världen ser Dereje Wordofa även ljusglimtar. Etiopien rör sig åt rätt håll, likaså Kina och Indien. Han tar Bolivia som ett annat tydligt exempel. Nyligen besökte han en by några timmar utanför huvudstaden La Paz. Regionen bebos främst av ursprungsbefolkning och när UNFPA först kom till området mötte de motstånd. Men successivt förändrades lokalbefolkningens uppfattning. I dag samarbetar UNFPA nära med skolor och ungdomar för att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa.

– Jag var väldigt imponerad över deras engagemang och av det lyckade samarbetet. Det är så utveckling ska drivas, säger Dereje Wordofa.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig
för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer