fbpx
Kvinnocenter i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA
12 september, 2018 / Nyheter

Kvinnliga rohingyer värst utsatta i världen

Dereje Wordofa, ny assisterande generalsekreterare för UNFPA, betonade vikten av hjälp till rohingyerna när han nyligen besökte Sverige. Han lyfte även den positiva utveckling som FN-förbundets projekt Flicka medfört i Etiopien.

I april fick UNFPA, FN:s befolkningsfond, en ny assisterande generalsekreterare. Dereje Wordofa kommer i sin nya roll att bevaka utvecklingen i de 150 länder som UNFPA är verksamt i.

UNFPA är ett av de FN-organ som Svenska FN-förbundet stöttar genom insamling. Genom vårt projekt Flicka arbetar vi för att förhindra barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Afar i norra Etiopien. Dereje Wordofa är själv född i Etiopien och är väl insatt i situationen i landet.

– Att agera lokalt är viktigt. Afar-regionen är ett fattigt och konservativt område med en marginaliserad befolkning. Det är viktigt att verka för positiv utveckling för regionens flickor, vilket i sin tur öppnar för större förändring, säger Dereje Wordofa.

Positiv till Flicka

De insamlade medlen från Svenska FN-förbundet har bidragit till ökad medvetenhet hos lokalbefolkningen i Afar. Och Dereje Wordofa ser positivt på det fortsatta samarbetet med Svenska FN-förbundet.

– Vi är väldigt tacksamma för stödet från Svenska FN-förbundet. Vi värdesätter inte bara ert ekonomiska stöd. Ert politiska stöd i frågan är också viktigt, säger Dereje Wordofa.

Viktigt med stöd till kvinnor på flykt

Sedan i våras stöttar Svenska FN-förbundet även ett UNFPA-projekt i Cox’s Bazar, Bangladesh. Där har UNFPA upprättat ett kvinnocenter i ett flyktingläger för rohingyer.

– Om jag måste välja den katastrof i världen där kvinnor har det som värst skulle det bli flyktinglägren i Bangladesh. De kvinnliga rohingyerna har fått utstå ett enormt trauma med våld och våldtäkter. De kommande monsunregnen gör situationen än värre, säger Dereje Wordofa.

I UNFPA:s kvinnocenter i Cox’s Bazar kan kvinnor och flickor söka både medicinsk vård och psykosocialt stöd. De kan känna sig säkra och komma i kontakt med andra kvinnor i samma situation. Dereje Wordofa understryker dock att väldigt mycket mer behöver göras för att hjälpa rohingyerna.

Dereje Wordofa, UNFPA, besöker en by i Bolivia

Dereje Wordofa på besök i Bolivia. Foto: UNFPA

– Vi kommer behöva stanna i Bangladesh under en lång tid. Lägren är överfulla och sjukdomar sprids lätt. Att sätta politisk press på länderna är viktigt, konstaterar Dereje Wordofa.

Stora delar av världen får det bättre

Trots allt elände i världen ser Dereje Wordofa även ljusglimtar. Etiopien rör sig åt rätt håll, likaså Kina och Indien. Han tar Bolivia som ett annat tydligt exempel. Nyligen besökte han en by några timmar utanför huvudstaden La Paz. Regionen bebos främst av ursprungsbefolkning och när UNFPA först kom till området mötte de motstånd. Men successivt förändrades lokalbefolkningens uppfattning. I dag samarbetar UNFPA nära med skolor och ungdomar för att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa.

– Jag var väldigt imponerad över deras engagemang och av det lyckade samarbetet. Det är så utveckling ska drivas, säger Dereje Wordofa.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig
för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

De globala målen är vår kompass

19 september, 2023 / Blogg

Vi måste agera mer och vi måste agera fortare, skriver Annelie Börjesson inför FN:s högnivåvecka som startar i New York. Nu startar FN:s generalförsamling och samtidigt hålls flera toppmöten i

Läs mer

Två FN-vänner om FN-hösten 2023 

19 september, 2023 / Världshorisont

Vilka utmaningar står FN inför efter coronapandemin och med pågående krig och klimatkris i världen? Vilken roll kan och bör Sverige spela? Vi ställde några frågor till Olof Skoog, EU:s

Läs mer

Halvtid för Agenda 2030: ”Omställning till hållbar utveckling är möjligt – och oundvikligt” 

15 september, 2023 / Världshorisont

I år har halva tiden gått för genomförandet av Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling. Den 18-19 september samlas världens länder vid ett FN-toppmöte om de

Läs mer

Sveriges Agenda 2030-samordnare: “Politiskt ledarskap saknas för den omställning som krävs” 

12 september, 2023 / Världshorisont

Forskningen pekar på att vårt samhälle måste transformeras men inga ledande svenska politiker har hittills visat det politiska mod som krävs för en så genomgripande förändring. Det säger Gabriel Wikström,

Läs mer

Fredsdagen: FN-förbund samlade till fredsklocka

12 september, 2023 / Nyheter

Sextiofem FN-förbund i hela världen la grunden för den japanska fredsklockan i FN-högkvarteret. FN-chefen António Guterres ringer i klockan den 13 september för att uppmärksamma internationella fredsdagen. Den japanska fredsklockan

Läs mer

Skriv under för hållbar utveckling!

08 september, 2023 / Nyheter

De globala målen är världens enda plan för framtiden – och den enda vägen ut ur vår tids kriser. Var med och skriv under vårt upprop för hållbar utveckling! Globala

Läs mer

Tanzanias FN-förbund mobiliserar för att möta klimatkrisen 

08 september, 2023 / Världshorisont

I Tanzania i Östafrika har klimatförändringar stor påverkan på vardagen. Landets FN-förbund jobbar med en bred palett av aktiviteter för att minska utsattheten hos sårbara samhällen.  Tanzania drabbas redan av

Läs mer

Nytt FN-år med fokus på hållbarhet och samarbete

07 september, 2023 / Nyheter

I samband med generalförsamlingens öppnande hålls toppmöten om bland annat hållbarhet, klimatet, kärnvapen och FN:s framtid. Vi listar mötena som ingen bör missa! Det nya FN-året inleds när generalförsamlingens 78:e

Läs mer

Sverige bör delta i FN-manifestation mot kärnvapen

03 september, 2023 / Debattartiklar

FN-mötet om kärnvapen den 26 september är ett tillfälle för Sveriges regering att ställa sig bakom kravet på totalt avskaffande, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer