fbpx
Kvinnocenter i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA
12 september, 2018 / Nyheter

Kvinnliga rohingyer värst utsatta i världen

Dereje Wordofa, ny assisterande generalsekreterare för UNFPA, betonade vikten av hjälp till rohingyerna när han nyligen besökte Sverige. Han lyfte även den positiva utveckling som FN-förbundets projekt Flicka medfört i Etiopien.

I april fick UNFPA, FN:s befolkningsfond, en ny assisterande generalsekreterare. Dereje Wordofa kommer i sin nya roll att bevaka utvecklingen i de 150 länder som UNFPA är verksamt i.

UNFPA är ett av de FN-organ som Svenska FN-förbundet stöttar genom insamling. Genom vårt projekt Flicka arbetar vi för att förhindra barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Afar i norra Etiopien. Dereje Wordofa är själv född i Etiopien och är väl insatt i situationen i landet.

– Att agera lokalt är viktigt. Afar-regionen är ett fattigt och konservativt område med en marginaliserad befolkning. Det är viktigt att verka för positiv utveckling för regionens flickor, vilket i sin tur öppnar för större förändring, säger Dereje Wordofa.

Positiv till Flicka

De insamlade medlen från Svenska FN-förbundet har bidragit till ökad medvetenhet hos lokalbefolkningen i Afar. Och Dereje Wordofa ser positivt på det fortsatta samarbetet med Svenska FN-förbundet.

– Vi är väldigt tacksamma för stödet från Svenska FN-förbundet. Vi värdesätter inte bara ert ekonomiska stöd. Ert politiska stöd i frågan är också viktigt, säger Dereje Wordofa.

Viktigt med stöd till kvinnor på flykt

Sedan i våras stöttar Svenska FN-förbundet även ett UNFPA-projekt i Cox’s Bazar, Bangladesh. Där har UNFPA upprättat ett kvinnocenter i ett flyktingläger för rohingyer.

– Om jag måste välja den katastrof i världen där kvinnor har det som värst skulle det bli flyktinglägren i Bangladesh. De kvinnliga rohingyerna har fått utstå ett enormt trauma med våld och våldtäkter. De kommande monsunregnen gör situationen än värre, säger Dereje Wordofa.

I UNFPA:s kvinnocenter i Cox’s Bazar kan kvinnor och flickor söka både medicinsk vård och psykosocialt stöd. De kan känna sig säkra och komma i kontakt med andra kvinnor i samma situation. Dereje Wordofa understryker dock att väldigt mycket mer behöver göras för att hjälpa rohingyerna.

Dereje Wordofa, UNFPA, besöker en by i Bolivia

Dereje Wordofa på besök i Bolivia. Foto: UNFPA

– Vi kommer behöva stanna i Bangladesh under en lång tid. Lägren är överfulla och sjukdomar sprids lätt. Att sätta politisk press på länderna är viktigt, konstaterar Dereje Wordofa.

Stora delar av världen får det bättre

Trots allt elände i världen ser Dereje Wordofa även ljusglimtar. Etiopien rör sig åt rätt håll, likaså Kina och Indien. Han tar Bolivia som ett annat tydligt exempel. Nyligen besökte han en by några timmar utanför huvudstaden La Paz. Regionen bebos främst av ursprungsbefolkning och när UNFPA först kom till området mötte de motstånd. Men successivt förändrades lokalbefolkningens uppfattning. I dag samarbetar UNFPA nära med skolor och ungdomar för att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa.

– Jag var väldigt imponerad över deras engagemang och av det lyckade samarbetet. Det är så utveckling ska drivas, säger Dereje Wordofa.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig
för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer