fbpx
Undauka har lidit mycket av sin könsstympning, hennes barnbarn kommer inte könsstympas. Foto: UNFPA
6 februari, 2020 / Nyheter

Könsstympning minskar i Afar

I Afarregionen i norra Etiopien har det länge funnits en tro att flickor som inte könsstympas eller gifts bort tidigt blir vilda och promiskuösa. Att lokala religiösa ledare börjat ta avstånd från de grymma traditionerna har gjort att de nu minskar. Sheik Mohammed är en av dem.

Sheik Mohammed Miftah Yahya är en så kallad kadi, domare i den religiösa shariadomstolen, i sin hemby i Abala i Afarregionen. I hans uppgifter ingår bland annat att godkänna äktenskap och att övervaka att lagar följs. Han säger att kunskapen om problemen med kvinnlig könsstympning och barnäktenskap har ökat lokalt under de senaste åren. En stor bidragande orsak är ett utbildningsprogram som FN:s befolkningsfond UNFPA bedriver i Afarregionen. Att lokala nyckelpersoner så som Sheik Mohammed medverkar i programmet har varit avgörande för dess framgång.

— Vi har ökat medvetenheten om dessa skadliga sedvänjor sedan programmet startade för fyra år sedan, säger Sheik Mohammed.

Könsstympning förutsättning för äktenskap

Sheik Mohammed berättar att lokala samtalsgrupper har varit viktiga för att motverka den utbredda missuppfattningen att flickor måste könsstympas för att inte bli vilda och ha sex innan äktenskapet. Könsstympningen sågs som en förutsättning för att flickorna skulle hitta någon att gifta sig med.

— Även om vi inte kan säga att kvinnlig könsstympning har stoppats helt så är det i alla fall inte längre accepterat att förespråka det offentligt, säger Sheik Mohammed.

Både kvinnlig könsstympning och barnäktenskap är förbjudet enligt etiopisk lag. Men Sheik Mohammed erkänner att han och samhället fortfarande ställs inför utmaningar där den nationella lagen ifrågasätts. Bland annat finns det personer som tycker att den mer omfattande kvinnliga könsstympningen kan ersättas av en så kallad sunna-stympning, där toppen av klitoris skärs bort.

— Då får vi påminna om att våra samhällen kommit överens om att totalförbjuda kvinnlig könsstympning. Våra medborgare måste antingen böja sig för lagen eller räkna med att ställas inför rätta, säger Sheik Mohammed.

Många flickor giftes bort i tonåren

Tidigare förekom även många äktenskap där flickor giftes bort i tonåren. I Afar fanns en djupt rotad tro att flickor som inte giftes bort tidigt skulle leva ett utsvävande sexuellt liv eller bli våldtagna. Det ansågs vara en skam för familjen om flickan inte giftes bort tidigt, ofta i 15-årsåldern. Det skapade mycket tryck på flickorna och deras familjer.

— Nuförtiden kräver vi att par som vill gifta sig kan presentera dokument som bevisar deras ålder innan vi godkänner äktenskapet. Och vi har inte sett några överträdelser under senare år, säger Sheik Mohammed.

I väldigt konservativa och religiösa samhällen som Afarregionen är förändring inte alltid lätt att åstadkomma. Trots det har UNFPA:s program fått resultat på relativt kort tid. En stor del av framgången beror på att lokalsamhällena själva har engagerat sig och ledare så som Sheik Mohammed är otroligt värdefulla i arbetet. Svenska FN-förbundet stödjer UNFPA:s arbete mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen genom projekt Flicka.

Stöd Projekt Flicka

Hälp oss stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Ge en gåva >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer