fbpx
Undauka har lidit mycket av sin könsstympning, hennes barnbarn kommer inte könsstympas. Foto: UNFPA
6 februari, 2020 / Nyheter

Könsstympning minskar i Afar

I Afarregionen i norra Etiopien har det länge funnits en tro att flickor som inte könsstympas eller gifts bort tidigt blir vilda och promiskuösa. Att lokala religiösa ledare börjat ta avstånd från de grymma traditionerna har gjort att de nu minskar. Sheik Mohammed är en av dem.

Sheik Mohammed Miftah Yahya är en så kallad kadi, domare i den religiösa shariadomstolen, i sin hemby i Abala i Afarregionen. I hans uppgifter ingår bland annat att godkänna äktenskap och att övervaka att lagar följs. Han säger att kunskapen om problemen med kvinnlig könsstympning och barnäktenskap har ökat lokalt under de senaste åren. En stor bidragande orsak är ett utbildningsprogram som FN:s befolkningsfond UNFPA bedriver i Afarregionen. Att lokala nyckelpersoner så som Sheik Mohammed medverkar i programmet har varit avgörande för dess framgång.

— Vi har ökat medvetenheten om dessa skadliga sedvänjor sedan programmet startade för fyra år sedan, säger Sheik Mohammed.

Könsstympning förutsättning för äktenskap

Sheik Mohammed berättar att lokala samtalsgrupper har varit viktiga för att motverka den utbredda missuppfattningen att flickor måste könsstympas för att inte bli vilda och ha sex innan äktenskapet. Könsstympningen sågs som en förutsättning för att flickorna skulle hitta någon att gifta sig med.

— Även om vi inte kan säga att kvinnlig könsstympning har stoppats helt så är det i alla fall inte längre accepterat att förespråka det offentligt, säger Sheik Mohammed.

Både kvinnlig könsstympning och barnäktenskap är förbjudet enligt etiopisk lag. Men Sheik Mohammed erkänner att han och samhället fortfarande ställs inför utmaningar där den nationella lagen ifrågasätts. Bland annat finns det personer som tycker att den mer omfattande kvinnliga könsstympningen kan ersättas av en så kallad sunna-stympning, där toppen av klitoris skärs bort.

— Då får vi påminna om att våra samhällen kommit överens om att totalförbjuda kvinnlig könsstympning. Våra medborgare måste antingen böja sig för lagen eller räkna med att ställas inför rätta, säger Sheik Mohammed.

Många flickor giftes bort i tonåren

Tidigare förekom även många äktenskap där flickor giftes bort i tonåren. I Afar fanns en djupt rotad tro att flickor som inte giftes bort tidigt skulle leva ett utsvävande sexuellt liv eller bli våldtagna. Det ansågs vara en skam för familjen om flickan inte giftes bort tidigt, ofta i 15-årsåldern. Det skapade mycket tryck på flickorna och deras familjer.

— Nuförtiden kräver vi att par som vill gifta sig kan presentera dokument som bevisar deras ålder innan vi godkänner äktenskapet. Och vi har inte sett några överträdelser under senare år, säger Sheik Mohammed.

I väldigt konservativa och religiösa samhällen som Afarregionen är förändring inte alltid lätt att åstadkomma. Trots det har UNFPA:s program fått resultat på relativt kort tid. En stor del av framgången beror på att lokalsamhällena själva har engagerat sig och ledare så som Sheik Mohammed är otroligt värdefulla i arbetet. Svenska FN-förbundet stödjer UNFPA:s arbete mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen genom projekt Flicka.

Stöd Projekt Flicka

Hälp oss stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer