fbpx
En målning föreställande George Floyd för att hedra hans minne. Foto: Unsplash/Munshots.
10 juni, 2020 / Nyheter

Fallet George Floyd synliggör det globala problemet rasism

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har efter mordet på afroamerikanen George Floyd kritiserat den strukturella rasismen i USA. För Svenska FN-förbundet är arbetet mot rasism och diskriminering centralt.

Polisingripandet som ledde till att afroamerikanen George Floyd dödades har upprört en hel värld. I hundratals städer i USA och andra länder har människor samlats för att uttrycka sin avsky mot våld och rasism i den amerikanska poliskåren.

Till de som har reagerat hör FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet som också är chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève.

– Rösterna som kräver ett slut på dödandet av obeväpnade afroamerikaner måste höras. Rösterna som kräver ett slut på polisvåld måste höras. Och rösterna som kräver ett slut på den utbredda och strukturella rasismen som förstör det amerikanska samhället måste höras, sa Bachelet i ett skarpt formulerat uttalande i förra veckan.

Oroande utveckling för mänskliga rättigheter i USA
För Svenska FN-förbundet och dess medlemmar och medlemsorganisationer är mänskliga rättigheter och antirasism centrala frågor. Förbundet, som bevakar MR-läget i omvärlden och i Sverige, kräver rättvisa för George Floyd och hans familj. Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, ser med oro på utvecklingen i USA.

– Precis som MR-högkommissarien ser vi att långvarig diskriminering och utanförskap nu exploderar i form av våldsamheter och ökade motsättningar. USA behöver ett ledarskap som kan samla landet kring de kärnvärden som också låg till grund för bildandet av FN. De fyra friheterna – yttrandefrihet, religionsfrihet, frihet från nöd och frihet från rädsla – måste försvaras också av dagens amerikanska ledare, säger hon.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet på besök hos Svenska FN-förbundet och förbundsordförande Annelie Börjesson.

Utmaningar med rasism även i Sverige
Rasism är ett globalt problem och inte heller Sverige är förskonat från rasistiska yttringar. Svenska FN-förbundet har i en rad rapporter pekat på brister i Sveriges efterlevnad av FN:s rasdiskrimineringskonvention.

– Vi har år efter år visat för FN:s experter att också Sverige har problem med hatbrott, rasistisk organisering och diskriminering av urfolk och minoriteter. Vi har också, tillsammans med andra organisationer, krävt att Sverige inrättar en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. När nu regeringen har sagt att en sådan ska bli verklighet är det viktigt att den får mandat och resurser för att kunna arbeta effektivt, säger Annelie Börjesson.

Vid sidan av rapporteringen till FN arbetar Svenska FN-förbundet brett för att motverka rasism. Kontakter med myndigheter och beslutsfattare, nätverk med andra frivilligorganisationer och opinionsbildning är några metoder.

Arbetet för ökad jämlikhet och minskat utanförskap går som en röd tråd genom FN-förbundets verksamhet. Vid sidan av det antirasistiska arbetet gäller det bland annat arbetet för flickors och kvinnors rättigheter och kampen mot barnäktenskap, könsstympning och hedersförtryck i såväl omvärlden som i Sverige.

– FN-tanken och en rad grundläggande FN-dokument, inte minst den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna, handlar om att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön, bakgrund, religiös eller annan grupptillhörighet, understryker Annelie Börjesson.

Fredlig kamp för mänskliga rättigheter
I sitt uttalande påpekar FN:s MR-högkommissarie Michelle Bachelet att problemen med polisbrutalitet och diskriminering inte kan lösas genom våld och plundring. Kraven på rättvisa måste framföras fredligt, säger MR-chefen som också uppmanar polisen att inte använda överdrivet våld.

Annelie Börjesson instämmer.

– Att förstöra för andra utsatta för inte det antirasistiska arbetet framåt. Också det dödliga coronaviruset är ett starkt argument för att demonstrationer måste genomföras fredligt, med begränsat antal deltagare och med tydligt avståndstagande från våldsanvändning – och med tanke på den pågående pandemin gärna via sociala medier, säger Annelie Börjesson.

Just coronapandemin är en utmaning för hela FN-systemet. När världens länder är upptagna med att bekämpa coronaviruset krävs förnyade ansträngningar för att värna det globala samarbetet. Behovet av att samverka i FN för fred, utveckling och mänskliga rättigheter kommer att vara ännu större efter pandemin. I det arbetet behövs alla goda krafter.

– Arbetet mot alla former av förtryck och diskriminering är centralt för att förverkliga FN-tanken om alla människors lika värde och rättigheter. Vi välkomnar alla att bli medlemmar i Svenska FN-förbundet och vara med i det arbetet, avslutar Annelie Börjesson.

Vill du vara med och arbeta för mänskliga rättigheter tillsammans med oss? Bli medlem i Svenska FN-förbundet!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer