En målning föreställande George Floyd för att hedra hans minne. Foto: Unsplash/Munshots.
10 juni, 2020 / Nyheter

Fallet George Floyd synliggör det globala problemet rasism

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har efter mordet på afroamerikanen George Floyd kritiserat den strukturella rasismen i USA. För Svenska FN-förbundet är arbetet mot rasism och diskriminering centralt.

Polisingripandet som ledde till att afroamerikanen George Floyd dödades har upprört en hel värld. I hundratals städer i USA och andra länder har människor samlats för att uttrycka sin avsky mot våld och rasism i den amerikanska poliskåren.

Till de som har reagerat hör FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet som också är chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève.

– Rösterna som kräver ett slut på dödandet av obeväpnade afroamerikaner måste höras. Rösterna som kräver ett slut på polisvåld måste höras. Och rösterna som kräver ett slut på den utbredda och strukturella rasismen som förstör det amerikanska samhället måste höras, sa Bachelet i ett skarpt formulerat uttalande i förra veckan.

Oroande utveckling för mänskliga rättigheter i USA
För Svenska FN-förbundet och dess medlemmar och medlemsorganisationer är mänskliga rättigheter och antirasism centrala frågor. Förbundet, som bevakar MR-läget i omvärlden och i Sverige, kräver rättvisa för George Floyd och hans familj. Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, ser med oro på utvecklingen i USA.

– Precis som MR-högkommissarien ser vi att långvarig diskriminering och utanförskap nu exploderar i form av våldsamheter och ökade motsättningar. USA behöver ett ledarskap som kan samla landet kring de kärnvärden som också låg till grund för bildandet av FN. De fyra friheterna – yttrandefrihet, religionsfrihet, frihet från nöd och frihet från rädsla – måste försvaras också av dagens amerikanska ledare, säger hon.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet på besök hos Svenska FN-förbundet och förbundsordförande Annelie Börjesson.

Utmaningar med rasism även i Sverige
Rasism är ett globalt problem och inte heller Sverige är förskonat från rasistiska yttringar. Svenska FN-förbundet har i en rad rapporter pekat på brister i Sveriges efterlevnad av FN:s rasdiskrimineringskonvention.

– Vi har år efter år visat för FN:s experter att också Sverige har problem med hatbrott, rasistisk organisering och diskriminering av urfolk och minoriteter. Vi har också, tillsammans med andra organisationer, krävt att Sverige inrättar en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. När nu regeringen har sagt att en sådan ska bli verklighet är det viktigt att den får mandat och resurser för att kunna arbeta effektivt, säger Annelie Börjesson.

Vid sidan av rapporteringen till FN arbetar Svenska FN-förbundet brett för att motverka rasism. Kontakter med myndigheter och beslutsfattare, nätverk med andra frivilligorganisationer och opinionsbildning är några metoder.

Arbetet för ökad jämlikhet och minskat utanförskap går som en röd tråd genom FN-förbundets verksamhet. Vid sidan av det antirasistiska arbetet gäller det bland annat arbetet för flickors och kvinnors rättigheter och kampen mot barnäktenskap, könsstympning och hedersförtryck i såväl omvärlden som i Sverige.

– FN-tanken och en rad grundläggande FN-dokument, inte minst den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna, handlar om att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön, bakgrund, religiös eller annan grupptillhörighet, understryker Annelie Börjesson.

Fredlig kamp för mänskliga rättigheter
I sitt uttalande påpekar FN:s MR-högkommissarie Michelle Bachelet att problemen med polisbrutalitet och diskriminering inte kan lösas genom våld och plundring. Kraven på rättvisa måste framföras fredligt, säger MR-chefen som också uppmanar polisen att inte använda överdrivet våld.

Annelie Börjesson instämmer.

– Att förstöra för andra utsatta för inte det antirasistiska arbetet framåt. Också det dödliga coronaviruset är ett starkt argument för att demonstrationer måste genomföras fredligt, med begränsat antal deltagare och med tydligt avståndstagande från våldsanvändning – och med tanke på den pågående pandemin gärna via sociala medier, säger Annelie Börjesson.

Just coronapandemin är en utmaning för hela FN-systemet. När världens länder är upptagna med att bekämpa coronaviruset krävs förnyade ansträngningar för att värna det globala samarbetet. Behovet av att samverka i FN för fred, utveckling och mänskliga rättigheter kommer att vara ännu större efter pandemin. I det arbetet behövs alla goda krafter.

– Arbetet mot alla former av förtryck och diskriminering är centralt för att förverkliga FN-tanken om alla människors lika värde och rättigheter. Vi välkomnar alla att bli medlemmar i Svenska FN-förbundet och vara med i det arbetet, avslutar Annelie Börjesson.

Vill du vara med och arbeta för mänskliga rättigheter tillsammans med oss? Bli medlem i Svenska FN-förbundet!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer