fbpx
21 december, 2021 / Nyheter

Debattantologi: Från vardagsrasism till folkmord

Brott mot grundläggande mänskliga rättigheter kan leda till grova krigsförbrytelser. I en ny antologi samlar FN-förbundet åtta texter i gränssnittet mellan vardagsrasism och folkmord.

FN-samarbetet har under mer än 75 år bidragit till såväl en fredligare värld som stärkt skydd för mänskliga rättigheter. Världsorganisationen bistår medlemsländerna med stöd och granskar efterlevnaden av en rad olika dokument till stöd för mänskliga fri- och rättigheter.

Trots det pågår konflikter med inslag av grova övergrepp mot civila som tillhör en annan etnisk grupp eller har en annan religion än förgriparen. Även i Europa ser vi allt mer öppen rasism gro och spridas. Vi ser också positiva motreaktioner, globalt och här hemma, men de måste bli starkare. Mot bakgrund av detta har Svenska FN-förbundet tagit fram en debattantologi med syfte att uppmuntra och inspirera till diskussion och lärande. Skriften ger även insyn i Sveriges arbete inom ramen för FN-konventionen mot rasdiskriminering och bjuder in till reflektion kring de utmaningar vi ser för konventionens efterlevnad.I vår skrift har vi samlat angelägna och aktuella texter i gränssnittet mellan vardagsrasism och folkmord. Vi vill bland annat belysa att de grövsta tänkbara brotten i världen ofta bottnar i rasism och att varken rasism eller sådana brott bara finns långt borta.

Bland de åtta skribenterna märks Rita Izsák-Ndiaye, rapportör till FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering, som riktar en uppmaning till oss alla att inte vara tysta när vi ser hets mot folkgrupp och annan diskriminering. Sofia Strinnholm, same och präst i Svenska Kyrkan, reflekterar över rätten till sin egen identitet, om hur den svenska kolonialismen skadat Saepmie och om kyrkans försoningsarbete med samerna. Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius är uppvuxen i Rwanda och drar i sin artikel paralleller mellan folkmordet i landet 1994 och krafter i Europa i dag som inte utgår från alla människors lika värde. Karen Smith, tidigare särskild rådgivare till FN:s generalsekreterare om skyldigheten att skydda, reder ut missförstånd som kringgärdat principen och betonar att den är lika viktig som någonsin förr.

Ladda ned antologin ”Från vardagsrasism till folkmord”.

Läs om FN-förbundets arbete för mänskliga rättigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer