fbpx
21 december, 2021 / Nyheter

Debattantologi: Från vardagsrasism till folkmord

Brott mot grundläggande mänskliga rättigheter kan leda till grova krigsförbrytelser. I en ny antologi samlar FN-förbundet åtta texter i gränssnittet mellan vardagsrasism och folkmord.

FN-samarbetet har under mer än 75 år bidragit till såväl en fredligare värld som stärkt skydd för mänskliga rättigheter. Världsorganisationen bistår medlemsländerna med stöd och granskar efterlevnaden av en rad olika dokument till stöd för mänskliga fri- och rättigheter.

Trots det pågår konflikter med inslag av grova övergrepp mot civila som tillhör en annan etnisk grupp eller har en annan religion än förgriparen. Även i Europa ser vi allt mer öppen rasism gro och spridas. Vi ser också positiva motreaktioner, globalt och här hemma, men de måste bli starkare. Mot bakgrund av detta har Svenska FN-förbundet tagit fram en debattantologi med syfte att uppmuntra och inspirera till diskussion och lärande. Skriften ger även insyn i Sveriges arbete inom ramen för FN-konventionen mot rasdiskriminering och bjuder in till reflektion kring de utmaningar vi ser för konventionens efterlevnad.I vår skrift har vi samlat angelägna och aktuella texter i gränssnittet mellan vardagsrasism och folkmord. Vi vill bland annat belysa att de grövsta tänkbara brotten i världen ofta bottnar i rasism och att varken rasism eller sådana brott bara finns långt borta.

Bland de åtta skribenterna märks Rita Izsák-Ndiaye, rapportör till FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering, som riktar en uppmaning till oss alla att inte vara tysta när vi ser hets mot folkgrupp och annan diskriminering. Sofia Strinnholm, same och präst i Svenska Kyrkan, reflekterar över rätten till sin egen identitet, om hur den svenska kolonialismen skadat Saepmie och om kyrkans försoningsarbete med samerna. Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius är uppvuxen i Rwanda och drar i sin artikel paralleller mellan folkmordet i landet 1994 och krafter i Europa i dag som inte utgår från alla människors lika värde. Karen Smith, tidigare särskild rådgivare till FN:s generalsekreterare om skyldigheten att skydda, reder ut missförstånd som kringgärdat principen och betonar att den är lika viktig som någonsin förr.

Ladda ned antologin ”Från vardagsrasism till folkmord”.

Läs om FN-förbundets arbete för mänskliga rättigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer