fbpx
Edit Forsberg (ordförande) och Isaac Mintz (vice ordförande) i Göteborgs FN-förenings lokal.
17 mars, 2019 / Världshorisont

Eldsjälar bär upp FN-arbetet

Runt om i landet arbetar eldsjälar i lokala FN-föreningar med att sprida kunskap och engagemang för FN och globalt samarbete. På vissa håll finns även regionalt samarbete i så kallade FN-distrikt. Ideellt arbetande ungdomsambassadörer har också blivit en viktig del av den lokala FN-rörelsen under senare år.

– I föreningen har vi just nu fyra aktiva grupper och en ungdomssektion, berättar Isaac Mintz, viceordförande i Göteborgs FN-förening.

Han räknar upp dem – miljögruppen, gruppen för mänskliga rättigheter, fred- och säkerhetsgruppen, genusgruppen och ungdomssektionen. De ordnar loppisar, möten, bokcirklar och föreläsningar som handlar om ett specifikt ämne. Grupperna är olika till storlek och engagemang. Ungdomssektionen har till och med en egen styrelse.

Att en FN-förening har sådana här grupper hör inte till vanligheterna, men Isaac ser en klar fördel.

Enkelt sätt att engagera sig

–  Systemet med grupper är jättebra. Om man är osäker är tröskeln att delta låg. Man behöver inte kontakta föreningen utan kan besöka en grupp som sysslar med just det man själv är intresserad av, säger han.

Han förklarar att man kan trappa upp engagemanget gradvis, när man väl börjat i en grupp, med allt från styrelsearbete till att jobba med olika projekt. Att informera är en central del av arbetet. Föreningen informerar om viktiga frågor, som förbud mot kärnvapen, via event, föreläsningar, workshops, seminarier och sociala medier. Föreningen riktar också information till specifika organisationer.

–  Men ibland går det till på annat sätt, som då Sveriges Radio sökte upp mig och ordföranden för ungdomssektionen för intervju, säger Isaac. Det skedde på ljusvakan som föreningen ordnade på FN-dagen.

Göteborgs FN-förening är en av 81 lokala FN-föreningar som sammanlagt har ca 5 400 medlemmar. Föreningarna i sin tur är organiserade i distrikt. Föreningen i Göteborg ingår tillsammans med fyra andra i Göteborgs och Bohus FN-distrikt.

Isaac berättar att han varit viceordförande i ett år i FN-föreningen och tidigare bland annat har haft uppdrag som FN-förbundets ambassadör för de globala målen.

– Men sedan ville jag jobba mera på lokal nivå, säger han.

Bli ung ambassadör

Amanda Van den Tempel Almaas från Stockholm är ambassadör för de globala målen, som Isaac var tidigare. Innan dess hade hon deltagit i föreläsningar om FN, men visste inte så mycket om den svenska FN-rörelsen. Nu föreläser hon själv och har hittills varit bland annat på ett gymnasium och i en förening med fokus på hållbar utveckling.

–  Det är jätteroligt och man behöver faktiskt inte veta så mycket då man börjar eftersom man får utbildning av FN-förbundet, säger hon. Jag träffar en massa människor, lär mig hela tiden och känner att jag utvecklas. Uppdraget som ambassadör är något som jag verkligen rekommenderar.
_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer