Välkommen till Göteborgs FN-förening!

Välkommen till Göteborgs FN-förening!sfn_logopayoff_pos_right

Göteborgs FN-förening är en del av den svenska FN-rörelsen och knuten till Svenska FN-förbundet. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. All verksamhet bygger på lokala och nära krafter, vi tänker globalt men handlar nära och lokalt. I vår rörelse levandegörs visioner. Idéer formas om hur internationellt samarbete kan främjas. Det är berikande på många sätt.

Välkommen till Sveriges äldsta FN-förening!

Bli medlem!

Som medlem i Göteborgs FN-förening kan du antingen vara passiv stödmedlem och ev. komma på föreläsningar och liknande som intresserar dig, eller så kan du engagera dig i någon eller några av de fokusgrupper och aktiviteter som vi aktivt driver. Här nedan hittar du mer om vad vi har gjort tidigare i år och vad som kommer hända framöver. Tveka inte att kontakta oss om det är något du skulle vilja engagera dig i! Kanske är det också så att du saknar något och har en idé på någon aktivitet?

Vare sig du väljer att vara stödmedlem eller aktiv är du hjärtligt välkommen! Ju fler vi är som sprider FN:s budskap och arbetar för en bättre värld, desto starkare blir vi! Välkommen som medlem!

Göteborgs FN-Förening på sociala medier

Göteborgs FN-Förenings fokusgrupper

Aktuellt


Förra veckan träffade Göteborgs FN-förenings ordförande Lena Ekman och sekreterare Nanna Malmborg några personer som är intresserade av att bli gruppledare i någon av föreningens fokusgrupper! Vår ordförande och sekreterare fick möjlighet att berätta mer om våra fokusgrupper och svara på frågor. Det blev ett bra möte och det är alltid lika kul att träffa engagerade personer som brinner för viktiga frågor!

Är du också intresserad av att engagera dig i någon av våra fokusgrupper? Du hittar mer info om varje fokusgrupp på deras Instagram! Hör av dig direkt till den fokusgrupp du är intresserad av för att veta mer om hur du kan engagera dig ✨

@gbg_fn_mr 

@fngbgung 

@fredfngbg 

@gbg_fn_miljo 

@fngenusgruppgbg


På styrelsemötet den 6 september hade vi nöjet att ha Håkan Svedberg som gäst (i grön t-shirt i bilden till vänster), en FN-polis med över 20 års erfarenhet av att arbeta inom FN. Håkan delade med sig av sina uppdrag runt om i världen där han hade utfört polisarbete i FN:s anda.

Som FN-polis representerar man sitt eget land, något som även FN-militärer gör, men inte civila. Håkan berättade om glädjen att arbeta internationellt med kollegor från olika delar av världen och hur mycket det berikade honom, men han nämnde också svårigheterna med att vara borta från sin familj under längre perioder, ibland utan möjlighet till kontakt.

Stort tack Håkan!


Förra veckan var Göteborgs FN-Förening på plats på Frihamnsdagarna i Göteborg.

Våra styrelsemedlemmar och fokusgrupper var där för att prata FN med nyfikna besökare. Det blev många intressanta samtal och diskussioner om FN i stort och vad vi i Göteborgs FN-förening gör.

Första dagen deltog vår styrelseledamot Frank i ett rundabordssamtal, och under alla tre dagar fick vi göra något som vi gillar, snacka FN! Vi fick möjlighet att prata FN med allt från föredragshållare och politiker, till gymnasieelever och samhällsintresserade personer och såklart andra från föreningslivet.

Vi fick också höra vilka frågor besökarna tyckte var viktiga, och vi tar med oss en massa intressanta idéer och tankar från våra möten under Frihamnsdagarna.

Vi vill ge ett varmt tack till alla som besökte oss under dessa tre dagar! ☀️


Nu är vi tillbaka efter sommaruppehåll och vi ser fram emot att fortsätta engagera oss tillsammans för en bättre värld. Är du nyfiken på vad det innebär att vara engagerad i Göteborgs FN-förening? Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Vi vill börja höstterminen med att uppmärksamma Ukrainas nationaldag och självständighetsdag idag 24 augusti. Rysslands olagliga och fullskaliga invasionskrig har nu pågått i ett och ett halvt år och har orsakat ett enormt lidande för den ukrainska befolkningen. Ukraina behöver omvärldens fortsatta stöd och vi i Göteborgs FN-förening fortsätter stötta Ukraina 🇺🇦


Det årliga succéevenemanget @frihamnsdagarna närmar sig, och vi från Göteborgs FN-förening är glada att meddela att vi kommer vara på plats! Ni hittar oss på torget ”Framtidens Välfärd”. 💫 #frihamnsdagarna

▶ När? 31 augusti – 2 september
▶ Var är vi? Bananpiren på torget ”Framtidens Välfärd”, Göteborg
▶ Gratis inträde!


Ingrid Segerstedts platsinvigning

En ny och viktig händelse för oss i FN föreningen är att vi stolt kan introducera Ingrid Segerstedts plats! 🎉 Denna staty står nu stadigt utanför det samhällsvetenskapliga biblioteket i centrala Göteborg. Ingrid Segerstedt var en av grundarna till Göteborgs FN förening år 1946.

Vår ordförande Lena Ekman höll ett högtidligt tal vid platsinvigningen den 18 juni, där hon framhävde Ingrids betydande roll för kampen för mänskliga rättigheter. Ingrid Segerstedt var född år 1911, en tid då kvinnor inte hade någon rösträtt, men blev senare den första kvinnliga riksdagsledamoten. Hon var engagerad i FN, Unesco och Unicef och spelade en viktig roll vid bildandet av Göteborgs FN- förening för 76 år sedan, då kallad Västsvenska FN-föreningen. Vår förening har idag över 450 medlemmar som engagerar sig för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter i Ingrids anda.

Denna staty hyllar Ingrid för hennes enastående insatser och betydelse, samt påminner oss om att enskilda personer kan göra stor skillnad. 🕊


Frihamnsdagarna

I slutet av sommaren träffar ni oss på Frihamnsdagarna i Göteborg. Vi kommer finnas på plats med ett bord bland utställarna. Kom gärna förbi, vi berättar gärna om vad vi gör i Göteborgs FN-förening och hur du kan engagera dig!

Frihamnsdagarna är 31 augusti – 2 september.


I maj hade vår ordförande Lena Ekman förmånen att träffa författaren Edwin Ortega Sevilla från Ecuador! 🇪🇨 De två diskuterade engagerat FNs roll i både Sverige och Ecuador, och berörde ämnen som global demokrati, jämlikhet och lycka. Edwin imponerades av jämställdheten mellan könen i Sverige, framförallt möjligheten för pappor att vara föräldralediga. 👨‍👧‍👦

I boken ”Mi resistencia a la tiranía” som syns på bilden lyfter Edwin vikten av att tänka inom ramen för alla människors frihet, jämlikhet och rättvisa, för en hållbar framtid. 🕊️💙

Med på bilden från vänster är Lena, Mariana Lundaby (Lenas vän från Ecuador som bor i Sverige) och Edwin.


I veckan var det sommaravslutning för Göteborgs FN-förenings styrelse. Vi diskuterade bland annat aktiviteter till hösten, har du en viktig fråga som du vill lyfta i höst, eller en aktivitet som du vill genomföra? Hör av dig till goteborgsfnforening@gmail.com

Vi i Göteborgs FN-förenings styrelse önskar er alla en härlig sommar!


10 MAJ

Varmt välkommen till Göteborgs FN-förenings styrelseledamot Frank Larssons föreläsning om hur det är att arbeta för FN. Frank har deltagit eller tränat FN-personal i ett flertal FN-operationer runt om i världen. Däribland förre detta Jugoslavien, Etiopien, Eritrea, Libanon, Georgien, Mali, Kongo DRC, Elfenbenskusten, Afghanistan och Sudan.

Frank kommer i sin föreläsning berätta mer om FN:s fredsbevarande operationer med betoning på den civila delen. Utöver detta kommer Frank också prata om FN:s organisation och struktur.

Föreläsningen börjar 18:00 och avslutas med en frågestund fram till klockan 19:00.

Vi kommer vara i Göteborgs FN-förenings lokaler i Viktoriahuset.

Välkomna!

Adress: Linnégatan 21.

19 APRIL