fbpx
Ordförande Annelie Börjesson träffade Yasmine Sherif på FN-förbundets kansli.
2 juli, 2021 / Nyheter

”Utbildning ligger till grund för allt”

För Årets FN-vän 2017, Yasmine Sherif, handlar utbildning om mänskliga rättigheter. Genom den unika fonden Education cannot wait arbetar hon för att alla världens barn ska ha rätt till bra utbildning.

Yasmine Sherif är född och uppvuxen i Sverige men det var många år sedan FN lockade henne att flytta utomlands. Några gånger per år besöker hon dock sitt gamla hemland även om pandemin gjort det svårare senaste 1,5 åren. Vid sitt besök denna sommar passade hon på att träffa Svenska FN-förbundet, vilket ligger henne varmt om hjärtat sedan hon själv engagerade sig i den svenska FN-rörelsen på 80-talet. År 2017 ärades hon dessutom med FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän för sitt engagemang för en bättre värld.

Under sin långa karriär inom FN har Yasmine Sherif jobbat på de flesta FN-organen och på platser över hela världen. Sedan fem år tillbaka arbetar hon på FN-fonden Education cannot wait. Fonden är en unik katalysator inom FN då den sammanför och samarbetar med flera olika FN-organ, men även med civilsamhället.

– Vi jobbar tillsammans som en stor familj, utan konkurrens, för att barn i krigsdrabbade länder ska få tillgång till utbildning. Hittills har vi samlat in 1,5 miljarder dollar, berättar Yasmine Sherif.

Första globala FN-fonden

Education cannot wait grundades 2016 och är den första globala FN-fonden. Den administreras av Unicef men är en fristående verksamhet. När Yasmine Sherif erbjöds tjänsten som chef för den nya fonden hade hon inte arbetat specifikt med utbildning tidigare. Hon har en bakgrund som jurist och har specialiserat sig på mänskliga rättigheter. Hon insåg snabbt att tillgång till utbildning handlar om just det – mänskliga rättigheter.

– Utan utbildning kan du inte ta tillvara dina rättigheter. Utbildning ligger till grund för allt. Om vi investerar i utbildning kommer flera av de globala målen automatiskt att kunna uppfyllas, säger Yasmine.

Pandemin har självklart satt käppar i hjulet även för Education cannot wait men trots utmaningarna når hjälpen fram. Just nu är fonden aktiv i 38 länder där både akuta insatser och mer långsiktiga insatser genomförs. Vid kriser och katastrofer måste utbildning sättas in omgående för att inte hela generationer av flyktingar ska gå miste om utbildning. Samtidigt är långsiktigt uppbyggande tillsammans med regeringar och lokalbefolkning otroligt viktigt.

– Vi kan göra så otroligt mycket om vi samarbetar. Styrkan i fonden är att den inte skapats som ett parallellsystem utan i stället gjort FN starkare. Vi arbetar med gemensamma insatser och fler har möjlighet att vara med och bestämma, säger Yasmine Sherif.

Tror på FN-tanken

Det är just ett starkare FN som Yasmine Sherif har som mål. Även om hon haft stunder när hon tröttnat på FN och tyckt att arbetssättet ibland varit byråkratiskt har hon alltid återvänt.

– Jag har en inre kompass som leder mig vidare. Jag tror verkligen på FN och tycker att det globala samarbetet är det största beviset på civilisation. Jag kan inte se en värld utan FN. För om vi inte har FN, vad har vi då?

Hon tror att Sverige och den svenska FN-rörelsen har mycket att tillföra FN-systemet. Men det finns även mycket att göra lokalt och nationellt.

– Hela Sverige lever ju efter FN:s värderingar. Det är viktigt att stå upp för demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter och ett bra sätt är att engagera sig i Svenska FN-förbundet, säger Yasmine Sherif.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer