fbpx
5 februari, 2019 / Nyheter

Sök svensk säkerhetsrådsplats igen!

Sverige bör sikta på att åter finnas i FN:s säkerhetsråd redan i början av 2030-talet, säger Svenska FN-förbundet i sina synpunkter på rådsarbetet under 2017-2018.

Svenska FN-förbundet har sammanställt sina synpunkter på Sveriges arbete som medlem av FN:s säkerhetsråd under 2017 och 2018. FN-förbundet, som har följt rådsarbetet noga, drar slutsatsen att arbetet generellt har varit framgångsrikt och att Sverige har visat stort engagemang och skicklighet. Mot bakgrund av detta bör Sverige sikta på att åter finnas i FN:s säkerhetsråd redan i början av 2030-talet, menar förbundets ordförande Annelie Börjesson.

– Sverige har visat att ett litet land kan göra skillnad i vår tids ödesfrågor i säkerhetsrådet. Med goda kunskaper och värderingar som grund, inte minst gällande kvinnors situation, bör svenska regeringar mer frekvent ta det ansvar som rådsmedlemskapet innebär. Det innebär att en ny rådsansökan bör lämnas in redan inom ett par år, säger Annelie Börjesson.

I synpunkterna tar Svenska FN-förbundet fasta på en rad framgångar. Bland dem märks enligt förbundet arbetet för att stärka kvinnors roll i fredsprocesser. Även Sveriges fokus på konfliktförebyggande arbete är berömvärt, skriver förbundet. Ett exempel är att Sverige under ordförandeskapet i juli 2018 lyckades ena rådet kring att ge starkt stöd till FN:s sändebud till Jemen och dennes ansträngningar att återuppta fredsprocessen. Sverige har enligt förbundet vidare utmärkt sig i arbetet med klimat och säkerhet samt i arbetet för barn i väpnad konflikt, två områden som har tydlig konfliktförebyggande dimension.

– Att fredssamtalen om Jemen hölls i Sverige i december 2018 är ett kvitto på att Sverige har uppfattats som en trovärdig och kunnig FN-medlemsstat. Detsamma gäller tillsättandet av flera svenska kvinnor på höga poster i FN-organisationen och att FN-insatsen i Mali under 2018 fick en svensk chef, säger Annelie Börjesson.

FN-förbundet pekar i synpunkterna också på en rad områden där Sverige skulle kunna ha varit ännu mer aktivt i säkerhetsrådet. Det gäller dels åtgärder för att sätta större press på parterna i Jemen-konflikten, inklusive frågan om vapenembargo mot Saudiarabien, dels behovet av att ställa ansvariga för folkmordet i Myanmar till svars. Förbundet påminner också om vikten att arbeta aktivt med folkrättsprincipen skyldighet att skydda.

FN-förbundets synpunkter på den svenska säkerhetsrådsplatsen 2017-2018 finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer