fbpx
23 september, 2022 / Nyheter

Situationen i Nagorno-Karabach

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

FN:s säkerhetsråd blixtinkallades den 15 september på initiativ av det franska ordförandeskapet. Bakgrunden till mötet var rapporter om sammandrabbningar två dygn tidigare på armeniskt respektive azerbajdzjanskt territorium. Stridigheterna hade vid den tidpunkten krävt omkring 50 dödsoffer på respektive sida i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan. Området har länge har varit föremål för tvist mellan de två länderna.

FN, USA och Ryssland, som tidigare har haft en roll som medlare i konflikten, uttalade oro över våldshandlingarna och uppmanade parterna till nedtrappning. Dagen innan säkerhetsrådets möte hade vapenvila proklamerats men nya rapporter gjorde gällande att den snabbt hade brutits.

Under säkerhetsrådets möte redogjorde FN:s assisterande generalsekreterare för Europa och Centralasien, Miroslav Jenča, för situationen. Både Armenien och Azerbajdzjan beskyller varandra för våldsutbrottet och i brev till FN-chefen och säkerhetsrådet talar båda ländernas regeringar om brott mot den vapenvila som förhandlades fram 2020.

– FN kan inte verifiera eller bekräfta innehållet i rapporterna. Vi är emellertid djupt oroade över den farliga upptrappningen inklusive dess möjliga följder för civila, sa den assisterande generalsekreteraren om utvecklingen.

Miroslav Jenča förklarade för säkerhetsrådets medlemmar att FN är redo att både samtala med myndigheter och bistå med humanitär hjälp om sådan begärs. Han uttryckte också att spänningarna mellan parterna kan komma att destabilisera regionen och upprepade att det internationella samfundet stödjer en fredlig lösning på den långvariga konflikten. Genom sin talesperson har också FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanat parterna att visa återhållsamhet.

Även Ryssland och USA fortsätter att engagera sig. USA:s utrikesminister Anthony Blinken tog den 19 september emot sina motsvarigheter från Armenien och Azerbajdzjan i New York och uppmanade dem att mötas igen före september månads utgång.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN-förbundet i Armenien sedan 2006. Tillsammans verkar förbunden för att främja inkluderande demokrati och hållbar fred i regionen med särskilt fokus på ungas roll. Arbetet är en del av ett gemensamt program med fokus på civilsamhällets arbete för hållbar utveckling och mänsklig säkerhet och bedrivs med stöd av Sida genom ForumCiv. Förbundets internationella praktikant i Armenien arbetar tills vidare från Stockholm. Läs mer om vårt internationella utvecklingssamarbete.

Efter Sovjetunionens fall uppstod en konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach. Kriget har aldrig avslutats men sedan 1994 råder vapenvila mellan parterna. Den nuvarande situationen är den mest allvarliga sedan kriget 2020.

Läs mer:
UN News om säkerhetsrådets möte den 15 september
Fördjupning hos Utrikespolitiska institutet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer