fbpx
Några av FN-förbundets ambassadörer för globala målen vid en träff i september 2022.
20 oktober, 2022 / Nyheter

Nu öppnar ansökan till FN-förbundets ambassadörsprogram

Med mindre än tio år kvar till att Agenda 2030 ska nås är din insats viktigare än någonsin. Som Svenska FN-förbundets ambassadör för globala målen sprider du kunskap och engagemang för att världen ska vara en hållbar plats. Nu kan du ansöka om det spännande uppdraget för 2023.

Svenska FN-förbundet har drivit ambassadörsprogrammet i fem år och hittills har omkring hundra ambassadörer engagerats för de globala målen och Agenda 2030.

Som ambassadör för globala målen får du utbildning om FN-systemet, internationellt samarbete och Agenda 2030 – men också i projektledning och marknadsföring. Tillsammans byter ambassadörerna i gruppen erfarenheter med varandra och kontakter knyts för framtiden.

Ismail Abdullahi är snart 23 år och bor i Jönköping där han under sommaren tog sin examen i globala studier. Ismail har under flera år varit aktiv i FN-förbundet genom de lokala föreningarna i Västerås och Jönköping. Sedan januari 2022 är han en av FN-förbundets ambassadörer för de globala målen.

– När jag gick i gymnasiet träffade jag några som engagerade sig i FN-föreningen i Västerås och där kom jag i kontakt med föreningen. När man har intresse för globala frågor är FN-förbundet en självklar aktör att gå med i, säger Ismail.

Uppdragen som ambassadörerna utför kan variera stort och projekten både bestäms och drivs av ambassadören själv. Klaudia Zielinska är en annan av FN-förbundets ambassadörer under 2022:

– Jag har gjort en massa spännande uppdrag som ambassadör: resor, konferenser, träffar, möten, föreläsningar, workshops och så mycket mer!

Globala målen för hållbar utveckling är den mest ambitiösa framtidsplanen som världens länder någonsin antagit. Fram till år 2030 ska världens länder arbeta tillsammans för att avskaffa all extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa, och lösa klimatkrisen.

Sista dagen att söka till ambassadörsprogrammet är den 14 november.

Skicka in din ansökan

Ansök om att bli en av FN-förbundets ambassadörer för globala målen!

Ansök här >

Senaste nytt

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer