fbpx
Några av FN-förbundets ambassadörer för globala målen vid en träff i september 2022.
20 oktober, 2022 / Nyheter

Nu öppnar ansökan till FN-förbundets ambassadörsprogram

Med mindre än tio år kvar till att Agenda 2030 ska nås är din insats viktigare än någonsin. Som Svenska FN-förbundets ambassadör för globala målen sprider du kunskap och engagemang för att världen ska vara en hållbar plats. Nu kan du ansöka om det spännande uppdraget för 2023.

Svenska FN-förbundet har drivit ambassadörsprogrammet i fem år och hittills har omkring hundra ambassadörer engagerats för de globala målen och Agenda 2030.

Som ambassadör för globala målen får du utbildning om FN-systemet, internationellt samarbete och Agenda 2030 – men också i projektledning och marknadsföring. Tillsammans byter ambassadörerna i gruppen erfarenheter med varandra och kontakter knyts för framtiden.

Ismail Abdullahi är snart 23 år och bor i Jönköping där han under sommaren tog sin examen i globala studier. Ismail har under flera år varit aktiv i FN-förbundet genom de lokala föreningarna i Västerås och Jönköping. Sedan januari 2022 är han en av FN-förbundets ambassadörer för de globala målen.

– När jag gick i gymnasiet träffade jag några som engagerade sig i FN-föreningen i Västerås och där kom jag i kontakt med föreningen. När man har intresse för globala frågor är FN-förbundet en självklar aktör att gå med i, säger Ismail.

Uppdragen som ambassadörerna utför kan variera stort och projekten både bestäms och drivs av ambassadören själv. Klaudia Zielinska är en annan av FN-förbundets ambassadörer under 2022:

– Jag har gjort en massa spännande uppdrag som ambassadör: resor, konferenser, träffar, möten, föreläsningar, workshops och så mycket mer!

Globala målen för hållbar utveckling är den mest ambitiösa framtidsplanen som världens länder någonsin antagit. Fram till år 2030 ska världens länder arbeta tillsammans för att avskaffa all extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa, och lösa klimatkrisen.

Sista dagen att söka till ambassadörsprogrammet är den 14 november.

Skicka in din ansökan

Ansök om att bli en av FN-förbundets ambassadörer för globala målen!

Ansök här >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer