fbpx
Petra Hallebrant och Annelie Börjesson, FN-förbundet, träffade i somras Denis Mukwege när han besökte Sverige.
5 oktober, 2018 / Nyheter

Mukwege och Murad välförtjänta vinnare av fredpriset

Årets fredspris har tilldelats läkare Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp för kvinnors rättigheter och mot sexuella övergrepp.

Efter flera år som nominerad tilldelades äntligen Denis Mukwege Nobels fredspris för 2018. Denis Mukwege, född 1955, är en kongolesisk läkare specialiserad på gynekologi. Mukwege jobbar i Demokratiska republiken Kongo och har där fört en viktig kamp mot våld och för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i krig.

Han delar priset med en annan förhandstippad favorit. Nadia Murad, född 1993, är en yazidisk människorättsaktivist. Hon tillfångatogs av IS och hölls som sexslav innan hon lyckades fly 2014. Efter flykten har Nadia Murad arbetat med att informera FN-systemet om människohandel och sexuellt våld som kvinnor utsätts för. Hon utsågs 2016 till FN:s goodwillambassadör för drabbade av människohandel.

– Denis Mukwege och Nadia Murad är två välförtjänta och värdiga vinnare. Deras arbete betyder otroligt mycket för världens kvinnor och ligger väl i linje med det arbete som vi driver inom Svenska FN-förbundet, säger Annelie Börjesson, ordförande.

Svenska FN-förbundet har samarbetat med FN-förbundet i DR Kongo sedan 2005 och har träffat Denis Mukwege flera gånger. Vi har även haft förmånen att träffa Nadia Murad under ett Sverigebesök 2016.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva till vårt arbete för flickors rättigheter.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer