fbpx
Petra Hallebrant och Annelie Börjesson, FN-förbundet, träffade i somras Denis Mukwege när han besökte Sverige.

Årets fredspris har tilldelats läkare Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp för kvinnors rättigheter och mot sexuella övergrepp.

Efter flera år som nominerad tilldelades äntligen Denis Mukwege Nobels fredspris för 2018. Denis Mukwege, född 1955, är en kongolesisk läkare specialiserad på gynekologi. Mukwege jobbar i Demokratiska republiken Kongo och har där fört en viktig kamp mot våld och för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i krig.

Han delar priset med en annan förhandstippad favorit. Nadia Murad, född 1993, är en yazidisk människorättsaktivist. Hon tillfångatogs av IS och hölls som sexslav innan hon lyckades fly 2014. Efter flykten har Nadia Murad arbetat med att informera FN-systemet om människohandel och sexuellt våld som kvinnor utsätts för. Hon utsågs 2016 till FN:s goodwillambassadör för drabbade av människohandel.

– Denis Mukwege och Nadia Murad är två välförtjänta och värdiga vinnare. Deras arbete betyder otroligt mycket för världens kvinnor och ligger väl i linje med det arbete som vi driver inom Svenska FN-förbundet, säger Annelie Börjesson, ordförande.

Svenska FN-förbundet har samarbetat med FN-förbundet i DR Kongo sedan 2005 och har träffat Denis Mukwege flera gånger. Vi har även haft förmånen att träffa Nadia Murad under ett Sverigebesök 2016.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva till vårt arbete för flickors rättigheter.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer