fbpx
Petra Hallebrant och Annelie Börjesson, FN-förbundet, träffade i somras Denis Mukwege när han besökte Sverige.
5 oktober, 2018 / Nyheter

Mukwege och Murad välförtjänta vinnare av fredpriset

Årets fredspris har tilldelats läkare Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp för kvinnors rättigheter och mot sexuella övergrepp.

Efter flera år som nominerad tilldelades äntligen Denis Mukwege Nobels fredspris för 2018. Denis Mukwege, född 1955, är en kongolesisk läkare specialiserad på gynekologi. Mukwege jobbar i Demokratiska republiken Kongo och har där fört en viktig kamp mot våld och för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i krig.

Han delar priset med en annan förhandstippad favorit. Nadia Murad, född 1993, är en yazidisk människorättsaktivist. Hon tillfångatogs av IS och hölls som sexslav innan hon lyckades fly 2014. Efter flykten har Nadia Murad arbetat med att informera FN-systemet om människohandel och sexuellt våld som kvinnor utsätts för. Hon utsågs 2016 till FN:s goodwillambassadör för drabbade av människohandel.

– Denis Mukwege och Nadia Murad är två välförtjänta och värdiga vinnare. Deras arbete betyder otroligt mycket för världens kvinnor och ligger väl i linje med det arbete som vi driver inom Svenska FN-förbundet, säger Annelie Börjesson, ordförande.

Svenska FN-förbundet har samarbetat med FN-förbundet i DR Kongo sedan 2005 och har träffat Denis Mukwege flera gånger. Vi har även haft förmånen att träffa Nadia Murad under ett Sverigebesök 2016.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva till vårt arbete för flickors rättigheter.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer