fbpx
Petra Hallebrant och Annelie Börjesson, FN-förbundet, träffade i somras Denis Mukwege när han besökte Sverige.
5 oktober, 2018 / Nyheter

Mukwege och Murad välförtjänta vinnare av fredpriset

Årets fredspris har tilldelats läkare Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp för kvinnors rättigheter och mot sexuella övergrepp.

Efter flera år som nominerad tilldelades äntligen Denis Mukwege Nobels fredspris för 2018. Denis Mukwege, född 1955, är en kongolesisk läkare specialiserad på gynekologi. Mukwege jobbar i Demokratiska republiken Kongo och har där fört en viktig kamp mot våld och för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i krig.

Han delar priset med en annan förhandstippad favorit. Nadia Murad, född 1993, är en yazidisk människorättsaktivist. Hon tillfångatogs av IS och hölls som sexslav innan hon lyckades fly 2014. Efter flykten har Nadia Murad arbetat med att informera FN-systemet om människohandel och sexuellt våld som kvinnor utsätts för. Hon utsågs 2016 till FN:s goodwillambassadör för drabbade av människohandel.

– Denis Mukwege och Nadia Murad är två välförtjänta och värdiga vinnare. Deras arbete betyder otroligt mycket för världens kvinnor och ligger väl i linje med det arbete som vi driver inom Svenska FN-förbundet, säger Annelie Börjesson, ordförande.

Svenska FN-förbundet har samarbetat med FN-förbundet i DR Kongo sedan 2005 och har träffat Denis Mukwege flera gånger. Vi har även haft förmånen att träffa Nadia Murad under ett Sverigebesök 2016.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva till vårt arbete för flickors rättigheter.

Ge en gåva >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer