Petra Hallebrant och Annelie Börjesson, FN-förbundet, träffade i somras Denis Mukwege när han besökte Sverige.
5 oktober, 2018 / Nyheter

Mukwege och Murad välförtjänta vinnare av fredpriset

Årets fredspris har tilldelats läkare Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp för kvinnors rättigheter och mot sexuella övergrepp.

Efter flera år som nominerad tilldelades äntligen Denis Mukwege Nobels fredspris för 2018. Denis Mukwege, född 1955, är en kongolesisk läkare specialiserad på gynekologi. Mukwege jobbar i Demokratiska republiken Kongo och har där fört en viktig kamp mot våld och för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i krig.

Han delar priset med en annan förhandstippad favorit. Nadia Murad, född 1993, är en yazidisk människorättsaktivist. Hon tillfångatogs av IS och hölls som sexslav innan hon lyckades fly 2014. Efter flykten har Nadia Murad arbetat med att informera FN-systemet om människohandel och sexuellt våld som kvinnor utsätts för. Hon utsågs 2016 till FN:s goodwillambassadör för drabbade av människohandel.

– Denis Mukwege och Nadia Murad är två välförtjänta och värdiga vinnare. Deras arbete betyder otroligt mycket för världens kvinnor och ligger väl i linje med det arbete som vi driver inom Svenska FN-förbundet, säger Annelie Börjesson, ordförande.

Svenska FN-förbundet har samarbetat med FN-förbundet i DR Kongo sedan 2005 och har träffat Denis Mukwege flera gånger. Vi har även haft förmånen att träffa Nadia Murad under ett Sverigebesök 2016.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva till vårt arbete för flickors rättigheter.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer