fbpx
Praktikanterna Fredrika, Åsa, Erika och Linn
9 september, 2019 / Nyheter

Höstens praktikanter på plats i Tanzania, Armenien och Georgien

Våra internationella praktikanter Linn Lövgren, Fredrika Sweno, Erika Olsson och Åsa Setterquist har nu påbörjat sin praktik hos våra systerförbund i respektive land. Under hösten kommer de jobba med frågor inom demokratisering och hållbar utveckling.

Svenska FN-förbundet erbjuder varje termin internationella praktikplatser till ungdomar som brinner för hållbarhet och utvecklingsfrågor. De utvalda praktikanterna får möjlighet att på olika håll i världen engagera sig i sina hjärtefrågor.

Linn och Fredrika praktiserar båda hos FN-förbundet i Tanzania under höstterminen. 23-åriga Linn har en kandidatexamen i global utveckling från Stockholms universitet, hon ser fram emot att få en inblick i hur en civilsamhällsorganisation arbetar samt få praktisk erfarenhet av att arbeta med utvecklingsfrågor inom ramen för de globala målen.

– 
Mina hjärtefrågor är kopplade till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, exempelvis mödradödlighet, könsstympning och familjeplanering. Jag brinner även lite extra för utbildningsfrågor, säger Linn.

Fredrika, 25 år, har en kandidatexamen i utvecklingsstudier och berättar att hennes hjärta slår lite extra för social- och klimaträttvisa. Hon är nyfiken på hur civilsamhället verkar i Tanzania, och hur arbetet för en inkluderande utveckling ser ut i länder där klyftorna tycks öka.

– Jag tycker klimaträttvisa är viktigt eftersom vi lever i en värld där effekterna av klimatförändringarna blir allt mer verkliga, och det är oftast de människor i delar av världen som bidragit minst till utsläppen som drabbas värst, säger Fredrika.

24-åriga Erika går på praktik hos FN-förbundet i Armenien. Att jobba mot orättvisor och få människor att inse hur de kan bidra till att stärka freden i sina egna länder är något som verkligen väcker Erikas intresse. Hon ser praktiken som en möjlighet att få prova på något nytt och spännande.

– Chansen att få åka till ett land många inte varit i och få uppleva FN-förbundens arbete i ett nytt land är få förunnat. Att jag kan använda det jag lärt mig under min utbildning i min praktik är en stor bonus, säger Erika.

25-åriga Åsa som studerat statsvetenskap vid Lunds universitet gör sin praktik i Georgien. Hon har ett stort engagemang för demokratifrågor och särskilt kvinnors rättigheter och segregation. Hon ser fram emot att få träffa ungdomarna i det georgiska FN-förbundet och se hur de arbetar med att skapa inkludering och engagemang i civilsamhället.

– Då demokrati är ett stort intresse för mig blir min praktikplats ett sätt att testa om detta är vad jag vill arbeta med i framtiden. Det ska bli spännande att ta del av hur georgiska FN-förbundet arbetar med demokratifrågor, säger Åsa.

Praktikanterna kommer under terminens gång att dela med sig av sina upplevelser och nya kunskaper i såväl vår blogg som i våra sociala medier, så håll utkik i våra kanaler under hösten!

Läs gärna mer om vårt praktikantprogram om du eller någon du känner är nyfiken på att söka internationell praktik.

Internationell praktik

Läs mer om vårt internationella praktikantprogram

Läs mer >

Senaste nytt

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer