fbpx
Praktikanterna Fredrika, Åsa, Erika och Linn
9 september, 2019 / Nyheter

Höstens praktikanter på plats i Tanzania, Armenien och Georgien

Våra internationella praktikanter Linn Lövgren, Fredrika Sweno, Erika Olsson och Åsa Setterquist har nu påbörjat sin praktik hos våra systerförbund i respektive land. Under hösten kommer de jobba med frågor inom demokratisering och hållbar utveckling.

Svenska FN-förbundet erbjuder varje termin internationella praktikplatser till ungdomar som brinner för hållbarhet och utvecklingsfrågor. De utvalda praktikanterna får möjlighet att på olika håll i världen engagera sig i sina hjärtefrågor.

Linn och Fredrika praktiserar båda hos FN-förbundet i Tanzania under höstterminen. 23-åriga Linn har en kandidatexamen i global utveckling från Stockholms universitet, hon ser fram emot att få en inblick i hur en civilsamhällsorganisation arbetar samt få praktisk erfarenhet av att arbeta med utvecklingsfrågor inom ramen för de globala målen.

– 
Mina hjärtefrågor är kopplade till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, exempelvis mödradödlighet, könsstympning och familjeplanering. Jag brinner även lite extra för utbildningsfrågor, säger Linn.

Fredrika, 25 år, har en kandidatexamen i utvecklingsstudier och berättar att hennes hjärta slår lite extra för social- och klimaträttvisa. Hon är nyfiken på hur civilsamhället verkar i Tanzania, och hur arbetet för en inkluderande utveckling ser ut i länder där klyftorna tycks öka.

– Jag tycker klimaträttvisa är viktigt eftersom vi lever i en värld där effekterna av klimatförändringarna blir allt mer verkliga, och det är oftast de människor i delar av världen som bidragit minst till utsläppen som drabbas värst, säger Fredrika.

24-åriga Erika går på praktik hos FN-förbundet i Armenien. Att jobba mot orättvisor och få människor att inse hur de kan bidra till att stärka freden i sina egna länder är något som verkligen väcker Erikas intresse. Hon ser praktiken som en möjlighet att få prova på något nytt och spännande.

– Chansen att få åka till ett land många inte varit i och få uppleva FN-förbundens arbete i ett nytt land är få förunnat. Att jag kan använda det jag lärt mig under min utbildning i min praktik är en stor bonus, säger Erika.

25-åriga Åsa som studerat statsvetenskap vid Lunds universitet gör sin praktik i Georgien. Hon har ett stort engagemang för demokratifrågor och särskilt kvinnors rättigheter och segregation. Hon ser fram emot att få träffa ungdomarna i det georgiska FN-förbundet och se hur de arbetar med att skapa inkludering och engagemang i civilsamhället.

– Då demokrati är ett stort intresse för mig blir min praktikplats ett sätt att testa om detta är vad jag vill arbeta med i framtiden. Det ska bli spännande att ta del av hur georgiska FN-förbundet arbetar med demokratifrågor, säger Åsa.

Praktikanterna kommer under terminens gång att dela med sig av sina upplevelser och nya kunskaper i såväl vår blogg som i våra sociala medier, så håll utkik i våra kanaler under hösten!

Läs gärna mer om vårt praktikantprogram om du eller någon du känner är nyfiken på att söka internationell praktik.

Internationell praktik

Läs mer om vårt internationella praktikantprogram

Läs mer >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer