fbpx
UNMAS undersöker minerad mark i Mali. Foto: UN Photo/Marco Dormino
4 april, 2019 / Nyheter

Från minfält till säker mark

Tack vare FN:s insatser förvandlas livsfarliga minfält till säker mark – men att röja minor kostar pengar. Världens regeringar behöver göra mer, säger FN-förbundet på internationella dagen mot minor den 4 april.

Internationella dagen mot minor uppmärksammas den 4 april varje år sedan 2006. Årets tema är de globala målen, säker mark och säkra hem.

Trots att 164 länder har anslutit sig till Ottawa-konventionen mot landminor är de livsfarliga vapnen fortfarande ett stort problem. Minor gör att människor inte kan återvända hem efter konflikter. De hindrar utveckling genom att minerad mark inte kan brukas. Minor är också ett hinder för utbildning eftersom barn inte kan gå till skolan när deras skolväg är minerad.

Efter flera år av minskade bidrag är nu det globala stödet till minhantering rekordstort. Även Sverige ökar sitt stöd. Trots det är det svenska bidraget till minhantering fortfarande bara drygt hälften jämfört med den föregående femårsperioden, enligt Landmine Monitor som varje år redogör för minsituationen i världen.

– Om vi ska nå de globala målen måste minor, explosiva lämningar och så kallade improviserade sprängämnen försvinna. Inte minst mål 16 om fredliga samhällen och mål 1 och 2 om att utrota extrem fattigdom och hunger är beroende av mer resurser till minhantering, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, på internationella mindagen.

Också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres understryker vikten av ekonomiskt och politiskt stöd. Han uppmanar också länder som ännu inte har undertecknat minkonventionen från 1997 att göra det.

Svenska FN-förbundet var med och drev fram den internationella konventioner mot minor. Förbundet är också medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor. Som enda organisation i Sverige driver FN-förbundet projektet Minor till stöd för FN:s minröjningsorganisation Unmas (United Nations Mine Action Service) som arbetar med att röja minor och ge stöd till minoffer.

I sitt opinionsbildningsarbete tar FN hjälp av bland andra den brittiske skådespelaren Daniel Craig. Craig, som är känd som agent James Bond i fyra filmer, är officiell talesperson för FN:s arbete mot minor och besöker FN:s arbete på minfält runt om i världen. ”Låt oss samarbeta för att uppnå målet att bli fria från hotet från minor till år 2025”, sa Craig inför förra årets internationella dag mot minor.

Vill även du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets projekt Minor!

Under 2017 dödades minst 2 793 personer av minor. Av dessa var en överväldigande del, 87 procent, civila. Nära häften, 47 procent, var barn.

Stöd projekt Minor

Stöd vårt arbete för en minfri värld!

Ge en gåva >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer