fbpx
UNMAS undersöker minerad mark i Mali. Foto: UN Photo/Marco Dormino
4 april, 2019 / Nyheter

Från minfält till säker mark

Tack vare FN:s insatser förvandlas livsfarliga minfält till säker mark – men att röja minor kostar pengar. Världens regeringar behöver göra mer, säger FN-förbundet på internationella dagen mot minor den 4 april.

Internationella dagen mot minor uppmärksammas den 4 april varje år sedan 2006. Årets tema är de globala målen, säker mark och säkra hem.

Trots att 164 länder har anslutit sig till Ottawa-konventionen mot landminor är de livsfarliga vapnen fortfarande ett stort problem. Minor gör att människor inte kan återvända hem efter konflikter. De hindrar utveckling genom att minerad mark inte kan brukas. Minor är också ett hinder för utbildning eftersom barn inte kan gå till skolan när deras skolväg är minerad.

Efter flera år av minskade bidrag är nu det globala stödet till minhantering rekordstort. Även Sverige ökar sitt stöd. Trots det är det svenska bidraget till minhantering fortfarande bara drygt hälften jämfört med den föregående femårsperioden, enligt Landmine Monitor som varje år redogör för minsituationen i världen.

– Om vi ska nå de globala målen måste minor, explosiva lämningar och så kallade improviserade sprängämnen försvinna. Inte minst mål 16 om fredliga samhällen och mål 1 och 2 om att utrota extrem fattigdom och hunger är beroende av mer resurser till minhantering, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, på internationella mindagen.

Också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres understryker vikten av ekonomiskt och politiskt stöd. Han uppmanar också länder som ännu inte har undertecknat minkonventionen från 1997 att göra det.

Svenska FN-förbundet var med och drev fram den internationella konventioner mot minor. Förbundet är också medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor. Som enda organisation i Sverige driver FN-förbundet projektet Minor till stöd för FN:s minröjningsorganisation Unmas (United Nations Mine Action Service) som arbetar med att röja minor och ge stöd till minoffer.

I sitt opinionsbildningsarbete tar FN hjälp av bland andra den brittiske skådespelaren Daniel Craig. Craig, som är känd som agent James Bond i fyra filmer, är officiell talesperson för FN:s arbete mot minor och besöker FN:s arbete på minfält runt om i världen. ”Låt oss samarbeta för att uppnå målet att bli fria från hotet från minor till år 2025”, sa Craig inför förra årets internationella dag mot minor.

Vill även du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets projekt Minor!

Under 2017 dödades minst 2 793 personer av minor. Av dessa var en överväldigande del, 87 procent, civila. Nära häften, 47 procent, var barn.

Stöd projekt Minor

Stöd vårt arbete för en minfri värld!

Ge en gåva >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer