fbpx
FN:s kontor i Genève. Foto: UN Photo/Violaine Martin
13 juli, 2023 / Nyheter

FN-råd i fokus

FN:s råd för mänskliga rättigheter är åter i blickfånget efter veckans möte om koranbränningar. Läs om rådets arbete och budskapet om religiös tolerans och yttrandefrihet från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. 

FN:s råd för mänskliga rättigheter inrättades i början av 2000-talet som efterföljare till den tidigare kommissionen för mänskliga rättigheter. Rådet har 47 medlemmar och möts vid sex ordinarie tillfällen per år i FN-staden Genève. MR-rådet är en av flera instanser i FN-systemet som hanterar frågor som rör medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna.  

Som flera andra FN-instanser är MR-rådet en spegling av världen som den ser ut. Det innebär att flera länder i rådet uppvisar bristande respekt för de mänskliga rättigheterna trots det uttalade kravet att alla medlemmar ska vara goda föredömen. Svenska FN-förbundet har understrukit dels att fler länder måste kandidera till rådet så att de lämpligaste kan väljas, dels att världens demokratier aktivt måste försvara de mänskliga fri- och rättigheterna i rådet.

Att frågor som rör yttrandefrihet och religion diskuteras i FN-sammanhang är inget nytt. Det är heller ingen hemlighet att medlemsländerna har olika syn på frågorna.

När MR-rådet i början av veckan på initiativ av Pakistan diskuterade koranbränningar talade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, österrikaren Volker Türk, till mötet. MR-kommissarien efterlyste respekt för religiös tolerans och framhöll samtidigt att begränsning av yttrandefriheten måste vara ett undantag, särskilt med tanke på att auktoritära regeringar ofta missbrukar sådana inskränkningar för egna syften. Türk sa vidare att politiska och religiösa ledare har en särskilt viktig roll att uttala sig mot intolerans. De måste också klargöra att våldsamheter inte kan rättfärdigas av verkliga eller upplevda tidigare provokationer, sa MR-kommissarien som efterlyste bland annat dialog och utbildning i alla samhällen för att motverka hatbrott. 

Med röstsiffrorna 28 mot 12 antog rådet en resolution som uppmanar länderna att åtala handlingar och främjande av religiöst hat. Sju länder avstod. MR-rådets yttrande är en rekommendation och inte ett tvingande beslut. 

Läs mer om FN-rådet för mänskliga rättigheter.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson om veckans möte.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer