fbpx
Flaggor utanför MR-rådet. UN Photo/Jean-Marc Ferré
16 oktober, 2020 / Nyheter

Fler länder måste söka plats i FN-rådet för mänskliga rättigheter

Om fler länder kandiderar till FN-rådet för mänskliga rättigheter ökar chansen att fler länder som respekterar mänskliga rättigheter väljs in, säger Svenska FN-förbundet efter att Kina, Ryssland och Kuba röstats in som medlemmar.

I veckan valde FN:s generalförsamling femton medlemsländer till rådet för mänskliga rättigheter. Rådsmedlemmarna ska enligt resolution 60/251, som ligger till grund för rådet, upprätthålla den högsta standarden i främjandet och skyddet för de mänskliga rättigheterna. Trots det finns Kina, Ryssland och Kuba bland de invalda.

Medlemmarna i rådet väljs, som i flera andra FN-sammanhang, utifrån geografisk grupptillhörighet. Endast i Asien-Stillahavsgruppen fanns fler kandiderande stater än platser i rådet. Det innebär att reell konkurrens om rådsplatserna saknas.

– Avsaknaden av motkandidater i de regionala grupperna gör att länder garanteras en plats i rådet även om de inte är kvalificerade. Fler FN-medlemmar, inte minst små och medelstora länder, måste ta sitt ansvar och söka plats i rådet och därmed bidra till en verklig valprocedur, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Noterbart är att Saudiarabien inte lyckades att ta en plats i rådet. Kina fick endast 139 röster av den 193 länder starka generalförsamlingen – 41 färre än vid den förra omröstningen.

Flera av de stater som nu har röstats in i FN-rådet för mänskliga rättigheter uppfyller inte minimikraven för främjande och skydd av mänskliga rättigheter. Inte heller samarbetar de på fullgott sätt med MR-rådet och andra MR-mekanismer inom FN. De har inte bara en konsekvent historia av att inte samarbeta med FN:s MR-system utan begår också systematiska rättighetskränkningar såväl på hemmaplan som globalt.

Flera av länderna bedriver också en repressiv linje mot civilsamhällets organisationer. De har på återkommande basis hotat, trakasserat och utsatt MR-försvarare och civilsamhällsaktörer för repressalier, påpekar Annelie Börjesson.

– Civilsamhällesorganisationer har under lång tid framfört kritik mot avsaknaden av konkurrens i valet till MR-rådet. FN-medlemmarna bör avstå från att rösta på kandidater som motverkar mänskliga rättigheter. I stället bör bestämmelserna om rådsmedlemskap användas för att sätta press på kandidaterna, säger Annelie Börjesson.

Annelie Börjesson pekar också på andra möjligheter att sätta press på MR-förbrytare – även sådana som väljs in i rådet.

– MR-förbrytare har inte kunnat stoppa rådet från att belysa MR-kränkningar som begåtts runt om i världen. I vissa fall kan deras MR-situation aktualiseras ännu mer genom att de är rådsmedlemmar – och rådet har de facto antagit en rad viktiga resolutioner om allt från barnäktenskap till yttrandefrihet på nätet, säger Annelie Börjesson.

FN:s råd för mänskliga rättigheter, med säte i Genève, rymmer totalt 47 nationer på roterande basis. Medlemmarna väljs för en period om 3 år. De stater som valdes in på tisdagen intar sina platser den 1 januari 2021 och sitter till 2023.

Läs också: FN-förbundet om USA:s avhopp från MR-rådet 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer