fbpx
Flaggor utanför MR-rådet. UN Photo/Jean-Marc Ferré
16 oktober, 2020 / Nyheter

Fler länder måste söka plats i FN-rådet för mänskliga rättigheter

Om fler länder kandiderar till FN-rådet för mänskliga rättigheter ökar chansen att fler länder som respekterar mänskliga rättigheter väljs in, säger Svenska FN-förbundet efter att Kina, Ryssland och Kuba röstats in som medlemmar.

I veckan valde FN:s generalförsamling femton medlemsländer till rådet för mänskliga rättigheter. Rådsmedlemmarna ska enligt resolution 60/251, som ligger till grund för rådet, upprätthålla den högsta standarden i främjandet och skyddet för de mänskliga rättigheterna. Trots det finns Kina, Ryssland och Kuba bland de invalda.

Medlemmarna i rådet väljs, som i flera andra FN-sammanhang, utifrån geografisk grupptillhörighet. Endast i Asien-Stillahavsgruppen fanns fler kandiderande stater än platser i rådet. Det innebär att reell konkurrens om rådsplatserna saknas.

– Avsaknaden av motkandidater i de regionala grupperna gör att länder garanteras en plats i rådet även om de inte är kvalificerade. Fler FN-medlemmar, inte minst små och medelstora länder, måste ta sitt ansvar och söka plats i rådet och därmed bidra till en verklig valprocedur, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Noterbart är att Saudiarabien inte lyckades att ta en plats i rådet. Kina fick endast 139 röster av den 193 länder starka generalförsamlingen – 41 färre än vid den förra omröstningen.

Flera av de stater som nu har röstats in i FN-rådet för mänskliga rättigheter uppfyller inte minimikraven för främjande och skydd av mänskliga rättigheter. Inte heller samarbetar de på fullgott sätt med MR-rådet och andra MR-mekanismer inom FN. De har inte bara en konsekvent historia av att inte samarbeta med FN:s MR-system utan begår också systematiska rättighetskränkningar såväl på hemmaplan som globalt.

Flera av länderna bedriver också en repressiv linje mot civilsamhällets organisationer. De har på återkommande basis hotat, trakasserat och utsatt MR-försvarare och civilsamhällsaktörer för repressalier, påpekar Annelie Börjesson.

– Civilsamhällesorganisationer har under lång tid framfört kritik mot avsaknaden av konkurrens i valet till MR-rådet. FN-medlemmarna bör avstå från att rösta på kandidater som motverkar mänskliga rättigheter. I stället bör bestämmelserna om rådsmedlemskap användas för att sätta press på kandidaterna, säger Annelie Börjesson.

Annelie Börjesson pekar också på andra möjligheter att sätta press på MR-förbrytare – även sådana som väljs in i rådet.

– MR-förbrytare har inte kunnat stoppa rådet från att belysa MR-kränkningar som begåtts runt om i världen. I vissa fall kan deras MR-situation aktualiseras ännu mer genom att de är rådsmedlemmar – och rådet har de facto antagit en rad viktiga resolutioner om allt från barnäktenskap till yttrandefrihet på nätet, säger Annelie Börjesson.

FN:s råd för mänskliga rättigheter, med säte i Genève, rymmer totalt 47 nationer på roterande basis. Medlemmarna väljs för en period om 3 år. De stater som valdes in på tisdagen intar sina platser den 1 januari 2021 och sitter till 2023.

Läs också: FN-förbundet om USA:s avhopp från MR-rådet 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer