De nya ambassadörerna samlades i februari för att prata om de globala målen.
26 februari, 2019 / Nyheter

Årets ambassadörer igång med sitt uppdrag

I år har 23 utvalda unga ambassadörer från hela Sverige utbildats i frågor om de globala målen. De står nu redo att hjälpa Svenska FN-förbundet att sprida kunskap om hållbar utveckling för att vi ska nå de globala målen i tid.

Svenska FN-förbundet har drivit ett årligt ambassadörsprogram för engagerade unga medlemmar sedan 2012.  Alla medlemmar mellan 16 och 26 år med ett särskilt intresse för globala frågor och hållbar utveckling kan ansöka om att bli ambassadör. I år har 23 ungdomar valts ut för att sprida information och öka engagemanget för de globala målen.

– Ambassadörerna är otroligt viktiga i vårt arbete att nå ut till fler människor och ger oss fantastiska möjligheter att väcka engagemang för frågorna på olika håll i landet, säger Pernilla Bergström, programansvarig på Svenska FN-förbundet.

FN-förbundets ambassadörer får lära sig om hållbar utveckling, men också om hur kommunikation och projektledning kan hjälpa dem att sprida kunskapen vidare. Ambassadörerna bidrar sedan till att fler människor och aktörer engagerar sig för att vi tillsammans ska nå de globala målen i tid.

– De globala målen är konkreta satsningar på hur världen ska bli bättre, vilket jag tycker är jättebra, säger Felicia Sandin, 20 år från Umeå och en av de utvalda ambassadörerna.

Ambassadörerna arbetar just nu över hela landet och utgör en länk mellan Svenska FN-förbundet och rörelsen. De genomför olika lokala projekt och åker exempelvis själva ut till skolor och delar med sig av sin kunskap, tillsammans med bland annat FN-föreningar och FN-skolor.

– Jag ser fram emot att få komma ut och föreläsa. När jag själv var yngre tyckte jag att det var inspirerande få tala med folk i min egen ålder, det blir mer slagkraftigt då, säger nya ambassadören David Ekelund, 23 år från Göteborg.

Årets ambassadörer är, efter en helg fullspäckad med utbildning och information, igång med det viktiga arbetet att sprida kunskap för en mer hållbar värld.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer