fbpx
De nya ambassadörerna samlades i februari för att prata om de globala målen.
26 februari, 2019 / Nyheter

Årets ambassadörer igång med sitt uppdrag

I år har 23 utvalda unga ambassadörer från hela Sverige utbildats i frågor om de globala målen. De står nu redo att hjälpa Svenska FN-förbundet att sprida kunskap om hållbar utveckling för att vi ska nå de globala målen i tid.

Svenska FN-förbundet har drivit ett årligt ambassadörsprogram för engagerade unga medlemmar sedan 2012.  Alla medlemmar mellan 16 och 26 år med ett särskilt intresse för globala frågor och hållbar utveckling kan ansöka om att bli ambassadör. I år har 23 ungdomar valts ut för att sprida information och öka engagemanget för de globala målen.

– Ambassadörerna är otroligt viktiga i vårt arbete att nå ut till fler människor och ger oss fantastiska möjligheter att väcka engagemang för frågorna på olika håll i landet, säger Pernilla Bergström, programansvarig på Svenska FN-förbundet.

FN-förbundets ambassadörer får lära sig om hållbar utveckling, men också om hur kommunikation och projektledning kan hjälpa dem att sprida kunskapen vidare. Ambassadörerna bidrar sedan till att fler människor och aktörer engagerar sig för att vi tillsammans ska nå de globala målen i tid.

– De globala målen är konkreta satsningar på hur världen ska bli bättre, vilket jag tycker är jättebra, säger Felicia Sandin, 20 år från Umeå och en av de utvalda ambassadörerna.

Ambassadörerna arbetar just nu över hela landet och utgör en länk mellan Svenska FN-förbundet och rörelsen. De genomför olika lokala projekt och åker exempelvis själva ut till skolor och delar med sig av sin kunskap, tillsammans med bland annat FN-föreningar och FN-skolor.

– Jag ser fram emot att få komma ut och föreläsa. När jag själv var yngre tyckte jag att det var inspirerande få tala med folk i min egen ålder, det blir mer slagkraftigt då, säger nya ambassadören David Ekelund, 23 år från Göteborg.

Årets ambassadörer är, efter en helg fullspäckad med utbildning och information, igång med det viktiga arbetet att sprida kunskap för en mer hållbar värld.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer