fbpx
De nya ambassadörerna samlades i februari för att prata om de globala målen.
26 februari, 2019 / Nyheter

Årets ambassadörer igång med sitt uppdrag

I år har 23 utvalda unga ambassadörer från hela Sverige utbildats i frågor om de globala målen. De står nu redo att hjälpa Svenska FN-förbundet att sprida kunskap om hållbar utveckling för att vi ska nå de globala målen i tid.

Svenska FN-förbundet har drivit ett årligt ambassadörsprogram för engagerade unga medlemmar sedan 2012.  Alla medlemmar mellan 16 och 26 år med ett särskilt intresse för globala frågor och hållbar utveckling kan ansöka om att bli ambassadör. I år har 23 ungdomar valts ut för att sprida information och öka engagemanget för de globala målen.

– Ambassadörerna är otroligt viktiga i vårt arbete att nå ut till fler människor och ger oss fantastiska möjligheter att väcka engagemang för frågorna på olika håll i landet, säger Pernilla Bergström, programansvarig på Svenska FN-förbundet.

FN-förbundets ambassadörer får lära sig om hållbar utveckling, men också om hur kommunikation och projektledning kan hjälpa dem att sprida kunskapen vidare. Ambassadörerna bidrar sedan till att fler människor och aktörer engagerar sig för att vi tillsammans ska nå de globala målen i tid.

– De globala målen är konkreta satsningar på hur världen ska bli bättre, vilket jag tycker är jättebra, säger Felicia Sandin, 20 år från Umeå och en av de utvalda ambassadörerna.

Ambassadörerna arbetar just nu över hela landet och utgör en länk mellan Svenska FN-förbundet och rörelsen. De genomför olika lokala projekt och åker exempelvis själva ut till skolor och delar med sig av sin kunskap, tillsammans med bland annat FN-föreningar och FN-skolor.

– Jag ser fram emot att få komma ut och föreläsa. När jag själv var yngre tyckte jag att det var inspirerande få tala med folk i min egen ålder, det blir mer slagkraftigt då, säger nya ambassadören David Ekelund, 23 år från Göteborg.

Årets ambassadörer är, efter en helg fullspäckad med utbildning och information, igång med det viktiga arbetet att sprida kunskap för en mer hållbar värld.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer