fbpx
De nya ambassadörerna samlades i februari för att prata om de globala målen.
26 februari, 2019 / Nyheter

Årets ambassadörer igång med sitt uppdrag

I år har 23 utvalda unga ambassadörer från hela Sverige utbildats i frågor om de globala målen. De står nu redo att hjälpa Svenska FN-förbundet att sprida kunskap om hållbar utveckling för att vi ska nå de globala målen i tid.

Svenska FN-förbundet har drivit ett årligt ambassadörsprogram för engagerade unga medlemmar sedan 2012.  Alla medlemmar mellan 16 och 26 år med ett särskilt intresse för globala frågor och hållbar utveckling kan ansöka om att bli ambassadör. I år har 23 ungdomar valts ut för att sprida information och öka engagemanget för de globala målen.

– Ambassadörerna är otroligt viktiga i vårt arbete att nå ut till fler människor och ger oss fantastiska möjligheter att väcka engagemang för frågorna på olika håll i landet, säger Pernilla Bergström, programansvarig på Svenska FN-förbundet.

FN-förbundets ambassadörer får lära sig om hållbar utveckling, men också om hur kommunikation och projektledning kan hjälpa dem att sprida kunskapen vidare. Ambassadörerna bidrar sedan till att fler människor och aktörer engagerar sig för att vi tillsammans ska nå de globala målen i tid.

– De globala målen är konkreta satsningar på hur världen ska bli bättre, vilket jag tycker är jättebra, säger Felicia Sandin, 20 år från Umeå och en av de utvalda ambassadörerna.

Ambassadörerna arbetar just nu över hela landet och utgör en länk mellan Svenska FN-förbundet och rörelsen. De genomför olika lokala projekt och åker exempelvis själva ut till skolor och delar med sig av sin kunskap, tillsammans med bland annat FN-föreningar och FN-skolor.

– Jag ser fram emot att få komma ut och föreläsa. När jag själv var yngre tyckte jag att det var inspirerande få tala med folk i min egen ålder, det blir mer slagkraftigt då, säger nya ambassadören David Ekelund, 23 år från Göteborg.

Årets ambassadörer är, efter en helg fullspäckad med utbildning och information, igång med det viktiga arbetet att sprida kunskap för en mer hållbar värld.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer