fbpx
Det är hög tid för grön omställning. Foto: iStock
23 oktober, 2021 / Debattartiklar

FN-dagen 2021: Ny FN-rapport visar vägen mot en grön framtid

Förslaget från FN:s generalsekreterare att skapa en grönare och bättre framtid för världens unga måste få medlemmarnas stöd, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Firandet av FN-dagen den 24 oktober är ett återkommande tillfälle att ta temperaturen både på tillståndet i världen och samarbetet mellan FN:s medlemsländer. Just nu står mänskligheten inför en rad utmaningar som pandemin, klimatet, ökande ojämlikheter och konflikter.

Förra året, när FN fyllde 75, samlades världens länder kring ett ambitiöst tolvpunktsprogram. Jubileumsdokumentet, som togs fram av Sverige och Qatar, antogs av en enig generalförsamling och handlade om bland annat ett starkare FN, ett tydligare ungdomsperspektiv, digitalisering för alla och stärkt jämställdhet. FN:s generalsekreterare António Guterres fick också i uppdrag att återkomma med ytterligare tankar och förslag.

När det nya FN-året inleddes nyligen presenterade Guterres en uppföljningsrapport med titeln ”Our common agenda”. FN-chefen beskriver sin rapport som ett sätt att arbeta vidare med FN:s utvecklingsplan Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling. Efter dialog med FN-medlemmarna, unga i hela världen och organisationer i och utanför FN-systemet pekar generalsekreteraren på behovet av samling kring det multilaterala samarbetet – och bjuder åter in till en diskussion om hur vi bygger en hållbar framtid för kommande generationer.

Till de viktigaste förslagen i den nya rapporten hör:
• en global vaccinationsplan mot covid-19
• att motverka klimatkrisen, rädda den biologiska mångfalden och stoppa utsläppen
• stärkt respekt för mänskliga rättigheter, inte minst för världens flickor och kvinnor
• ett vetenskapligt förhållningssätt som motverkar konspirationsteorier och falska nyheter
• ett nytt sätt att mäta ekonomiskt välstånd för att inkludera miljöförstöringens kostnader
• ett särskilt sändebud för kommande generationer och ett toppmöte om framtiden.

Det är en gedigen agenda som FN-chefen presenterar. Nu måste medlemmarna ge sitt stöd åt förslagen. Arbetet behöver också förankras bland invånare i medlemsländerna.

Flera av förslagen i ”Our common agenda” sammanfaller med det gräsrotsarbete som vi bedriver och frågor som engagerar unga i Sverige i dag, exempelvis klimatet, jämställdhet och ungas inflytande. Vårt budskap är, precis som FN-chefens, att det multilaterala samarbetet i FN måste stärkas om vi ska klara dessa utmaningar.

Gemensamma utmaningar kräver gemensamma lösningar. Stödet för FN-samarbetet och en fortsatt stark svensk röst i FN är en central uppgift för den svenska FN-rörelsen. Vårt uppdrag är just att samla människor i engagemanget för ett starkt FN som är relevant för alla. Du som delar denna vision är välkommen att bidra.

Börja gärna med att läsa Guterres nya rapport ”Our common agenda” som finns på svenska här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer