fbpx
Koll & kommentar
Nomundari, 14 år, från Mongoliet, talar i Generalförsamlingen i samband med FN:s politiska högnivåforum 2019. Foto: Unicef/Nesbitt
20 oktober, 2021 / Nyheter

FN-chefens framtidsrapport på svenska

FN:s generalsekreterare António Guterres presenterade tidigare i höstas sin rapport ”Our common agenda” om framtidens globala samarbete. Nu finns sammanfattningen av rapporten på svenska.

Som Svenska FN-bundet tidigare berättat presenterade FN:s generalsekreterare António Guterres sin rapport ”Our common agenda” i mitten av september. I rapporten redogör FN-chefen för en rad förslag i syfte att uppfylla de tolv löften som världens länder antog i FN:s generalförsamling under 75-årsjubileet förra året.

De tolv löftena har alla anknytning till de globala målen i Agenda 2030 och syftar till att påskynda arbetet för att världens länder ska uppnå dem. Löftena innebär bland annat att transparensen inom FN-systemet ska öka, att unga personers synpunkter ska vägas in i alla beslut och att ingen ska lämnas utanför. Alla ska kunna se förbättringar i sin vardag oavsett om det gäller hälsa, rättssystemet eller den biologiska mångfalden.

För att unga personer ska kunna engageras i FN:s beslutsprocesser föreslår Guterres att det inrättas ett särskilt sändebud för framtida generationer som ser till att alla beslut tar hänsyn till hur framtida generationer påverkas. Guterres föreslår också att unga personer ska ges tillträde till de forum där besluten tas.

Vidare uppmanar han även världens länder att bjuda in medborgarna till inkluderande samråd för att visualisera framtiden.

För att sprida kunskap om rapporten och Guterres förslag presenterar Svenska FN-förbundet inför FN-dagen sammanfattningen av ”Our common agenda” i svensk översättning.

Här finns den svenska översättningen, med titeln ”Vår gemensamma agenda”.

Den engelska sammanfattningen kan läsas här och rapporten i sin helhet finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer