fbpx
Koll & kommentar
Foto: Mostphotos/Mikael Damkier.
21 december, 2020 / Debattartiklar

Corona utmaning för allt FN-arbete

Med fortsatt uppslutning kring det internationella samarbetet finns hopp om att besegra viruset – och att med gemensamma krafter fortsätta bygga en bättre värld för alla under 2021, skriver Annelie Börjesson i FN-förbundets helgartikel.

Coronapandemin har under 2020 varit en enorm utmaning för FN och dess medlemsländer. Allt pekar på att pandemin kommer att påverka hela världen även under det kommande året – och sannolikt längre än så.

Corona är inte bara en hälsokris, utan också en humanitär kris och en utvecklingskris. Att WFP nyligen tilldelades Nobels fredspris sätter ljus på den ökande hungern – som i sin tur leder till oro, konflikt och i värsta fall krig. Årtionden av framsteg går tillbaka. Behoven ökar dramatiskt samtidigt som den globala ekonomin krymper och många rika länder ser om sitt eget hus. Det riskerar sin tur att förvärra de globala klyftorna.

Världshälsoorganisationen WHO samordnar arbetet mot viruset och förser världen med kunskap och statistik. WHO är en del av det världsomspännande initiativet Covax som ska ge alla länder likvärdig tillgång till vaccin mot coronaviruset. De rika länderna har trots det köpt multipla doser till sina invånare vilket gör att många fattiga länder riskerar att bli utan. Det kan stå oss alla dyrt.

Allt FN-arbete – såväl politiska möten som fältinsatser – påverkas av corona. FN-året 2020 skulle ha blivit ett superår för jämställdhetsfrågorna. I stället har det blivit ett förlorat år med en lång rad inställda eller uppskjutna möten. Världens flickor och kvinnor drabbas särskilt av corona när program mot barnäktenskap och könsstympning försenas och när våldet mot kvinnor ökar som följd av isolering i hemmet. Också FN-insatser som fredsfrämjande, flyktingmottagning och minröjning måste ta hänsyn till smittrisken.

Vissa regeringar använder coronapandemin som täckmantel för att inskränka medborgares rättigheter. I Belarus, Polen, Hongkong, Thailand och på andra ställen möts demonstranter av våld. Ju längre pandemin pågår desto större är risken att auktoritära regimer drar åt snaran ytterligare. FN har gjort skarpa uttalanden mot övergreppen och medlemsländerna måste vara lika tydliga i sina fördömanden.

Under 75 år har FN-samarbetet lett till en mer säker, trygg och rättvis tillvaro för miljarder människor. Bara de senaste 30 åren har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom, två miljarder har fått tillgång till rent vatten och 90 procent av världens barn går i skolan.

Effektiv hantering av coronapandemin är ett stöd för det fortsatta arbetet för en bättre värld. Återuppbyggnaden efter corona måste ske med hänsyn till kraven i Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. En av många nödvändiga åtgärder är att sluta stödja fossila bränslen och i stället uppmuntra förnybar energi. Att Joe Biden valts till ny president i USA är positivt för FN och det internationella samarbetet i allmänhet och för klimatfrågan i synnerhet.

En ambitiös deklaration om framtidens FN-arbete antogs av FN:s generalförsamling i september. Med fortsatt uppslutning kring det internationella samarbetet finns hopp om att besegra viruset – och att med gemensamma krafter fortsätta bygga en bättre värld för alla under 2021.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer