fbpx
Åsa på sin praktikplats i Tbilisi, Georgien.
18 september, 2019 / Blogg

Vägen till demokrati – en dans på rosor?

Det har gått två veckor sedan jag landade i Georgien för att göra praktik på det georgiska FN-förbundet (UNAG). Med ett år kvar till Georgiens nästa parlamentsval och pågående demonstrationer (som startade på grund av att en rysk ledamot valde att hålla ett tal från talmannens stol) är det en spännande tid att vara här.

Georgien är en ung demokrati som på många sätt fortfarande söker sin identitet som land efter Sovjetunionens fall 1991. Hittills har jag haft många intressanta samtal om hur det är att växa upp och leva i en ny demokrati. Att demokratin i Georgien är så pass ung gör projekt för att stärka civilsamhället extra viktiga.

Redan på flyget ner till Georgien mötte jag en man som berättade om hur det varit att leva under sovjettiden. Han var bara ett barn 1991 men mindes fortfarande fattigdomen och bristen på elektricitet innan Sovjetunionen föll. Väl på plats i huvudstaden Tbilisi fascineras jag över att så mycket kan förändras under en så pass kort tid.

Senare mötte jag några georgier som berättade om Ros-revolutionen (2003) och Dans-revolutionen (2018). Dessa så kallade revolutioner hade helt olika politiska budskap men visar tydligt på att fredliga demonstrationer är fungerande verktyg för att utveckla demokratin. Under Ros-revolutionen lämnade tusentals georgier rosor utanför parlamentet för att markera att de ville ha nyval. Denna händelse, som ledde till att den dåvarande presidenten avgick och att det blev nyval, ses som betydande för Georgiens demokratiska utveckling. Dans-demonstrationen startade efter att några poliser anklagades för polisbrutalitet i och med en räd på en populär nattklubb. Tusentals unga georgier dansade utanför parlamentet för att fördöma polisernas våld.

De berättelser jag fått höra om Georgiens historia, och de intryck jag fått av dagens vardagsliv, gör mina förväntningar på höstens praktik höga. Det känns väldigt spännande att få ta del av hur det georgiska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och den demokratiska utvecklingen. Det projekt jag främst kommer vara involverad i kallas Fostering inclusive democracy (FID). FID-projektet fokuserar inte bara på utvecklingen i Georgien utan även grannländerna Azerbajdzjan och Armenien. Ungdomar från alla tre länder bjuds in till projektledningskurser för att själva kunna starta projekt i sina lokalområden. Det förekommer mycket fördomar och spänningar mellan de tre grannländerna och för att skapa vänskapliga relationer är det viktigt att ungdomar från alla tre länder bjuds in. Det ska bli väldigt spännande att vara en del av detta viktiga arbete och jag ser fram emot en händelserik praktikhöst!

Åsa Setterquist
Internationell praktikant i Georgien

Internationell praktik

Vårt internationella praktikprogram erbjuder praktik i bland annat Georgien.

Läs mer >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer