fbpx
Åsa på sin praktikplats i Tbilisi, Georgien.
18 september, 2019 / Blogg

Vägen till demokrati – en dans på rosor?

Det har gått två veckor sedan jag landade i Georgien för att göra praktik på det georgiska FN-förbundet (UNAG). Med ett år kvar till Georgiens nästa parlamentsval och pågående demonstrationer (som startade på grund av att en rysk ledamot valde att hålla ett tal från talmannens stol) är det en spännande tid att vara här.

Georgien är en ung demokrati som på många sätt fortfarande söker sin identitet som land efter Sovjetunionens fall 1991. Hittills har jag haft många intressanta samtal om hur det är att växa upp och leva i en ny demokrati. Att demokratin i Georgien är så pass ung gör projekt för att stärka civilsamhället extra viktiga.

Redan på flyget ner till Georgien mötte jag en man som berättade om hur det varit att leva under sovjettiden. Han var bara ett barn 1991 men mindes fortfarande fattigdomen och bristen på elektricitet innan Sovjetunionen föll. Väl på plats i huvudstaden Tbilisi fascineras jag över att så mycket kan förändras under en så pass kort tid.

Senare mötte jag några georgier som berättade om Ros-revolutionen (2003) och Dans-revolutionen (2018). Dessa så kallade revolutioner hade helt olika politiska budskap men visar tydligt på att fredliga demonstrationer är fungerande verktyg för att utveckla demokratin. Under Ros-revolutionen lämnade tusentals georgier rosor utanför parlamentet för att markera att de ville ha nyval. Denna händelse, som ledde till att den dåvarande presidenten avgick och att det blev nyval, ses som betydande för Georgiens demokratiska utveckling. Dans-demonstrationen startade efter att några poliser anklagades för polisbrutalitet i och med en räd på en populär nattklubb. Tusentals unga georgier dansade utanför parlamentet för att fördöma polisernas våld.

De berättelser jag fått höra om Georgiens historia, och de intryck jag fått av dagens vardagsliv, gör mina förväntningar på höstens praktik höga. Det känns väldigt spännande att få ta del av hur det georgiska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och den demokratiska utvecklingen. Det projekt jag främst kommer vara involverad i kallas Fostering inclusive democracy (FID). FID-projektet fokuserar inte bara på utvecklingen i Georgien utan även grannländerna Azerbajdzjan och Armenien. Ungdomar från alla tre länder bjuds in till projektledningskurser för att själva kunna starta projekt i sina lokalområden. Det förekommer mycket fördomar och spänningar mellan de tre grannländerna och för att skapa vänskapliga relationer är det viktigt att ungdomar från alla tre länder bjuds in. Det ska bli väldigt spännande att vara en del av detta viktiga arbete och jag ser fram emot en händelserik praktikhöst!

Åsa Setterquist
Internationell praktikant i Georgien

Internationell praktik

Vårt internationella praktikprogram erbjuder praktik i bland annat Georgien.

Läs mer >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer