fbpx
29 oktober, 2018 / Blogg

Från trendig stad till fattig landsbygd

Nu har hälften av min tid i Georgien passerat. Jag har vant mig vid den avslappnade tidsuppfattningen, blivit stammis på ett bageri där jag köper khachapuri (ett slags bröd fyllt med ost och ägg) till lunch och reflekterar knappt längre över att jag måste spatsera rätt ut i den tunga biltrafiken när jag behöver korsa en väg. Den tunga trafiken och bristen på övergångsställen gör det rätt svårt att promenera mellan stadsdelarna. Luften är tung av föroreningar och Tbilisi är en av världens mest förorenade städer.

Kontrasterna mellan Tbilisi och den georgiska landsbygden är kolossala. Tbilisi beskrevs nyligen av tidningen Forbes som ”det nya Berlin”. Det är en modern och livfull stad som tydligt distanserat sig från sitt postsovjetiska förflutna och riktar blicken framåt. Hus som är hundratals år gamla står sida vid sida med helt nybyggda. Allt fler flyttar hit och det är en trendig stad som det händer mycket i.

Livet på den georgiska landsbygden ser helt annorlunda ut. Många av de reformer som har drivits igenom har ännu inte nått landsbygden. Hälften av befolkningen bor på landsbygden, ändå står de för enbart tio procent av Georgiens BNP. Kvinnor  på landsbygden samt småbönder är allra mest utsatta för fattigdom i Georgien. Många överlever genom traditionellt självhushållsjordbruk. Möjligheten att ta sig ur fattigdomen är liten, det är i Tbilisi som jobben och de flesta universiteten finns. På landsbygden är utbildningsnivån låg, liksom integrationen och den sociala rörligheten. Behovet av satsningar på utbildning, sjukvård och infrastruktur är stort.

Genom FN-förbundet i Georgiens projekt Fostering Inclusive Democracy (FID) kan unga ansöka om stipendier för att driva ett eget projekt om ett ämne de brinner för. En del väljer att driva sitt projekt på landsbygden. Där har tidigare projekt bland annat fokuserat på att uppmärksamma internflyktingars situation och främja deras integrering, våld och könsojämlikheter, utbildningsmöjligheter samt CV-skrivande, förbättring av bibliotek och miljöfrågor. FID är onekligen ett väldigt viktigt projekt som leder till konkreta förbättringar och förändringar. För Georgiens utveckling är det väldigt viktigt att dess demokrati blir mer utbredd och inkluderande. Just FID finansieras delvis av Svenska FN-förbundet, som på så sätt stöttar civil aktivism och inkluderande demokrati i Georgien.

Trots utmaningarna är jag väldigt tacksam att jag har fått komma hit  och har från dag ett känt mig otroligt välkomnad. Att söka FN-förbundets praktikplats är ett av de bästa besluten jag någonsin tagit. Har du chansen att söka praktik i Georgien – gör det!

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer