fbpx
Skolflickor i norra Etiopien. Foto: Svenska FN-förbundet.
24 september, 2018 / Blogg

Ett projekt som förändrar

Det är med bestörtning jag läser nyheterna i veckan. Ett par små flickor i Somalia har dött av könsstympning. Femtio flickor i Burkina Faso, där sedvänjan är förbjuden, ligger på sjukhus av samma orsak. Hjälplösa barn utsätts för brott som ger dem psykiska och fysiska men livet ut. Övergreppet är så hemskt att jag har svårt att tänka på det, samt att läsa artiklar och se nyheter om det.

Könsstympning är relativt utbrett än i dag, främst på den afrikanska kontinenten, trots att allt fler länder förbjuder den skadliga sedvänjan. FN uppskattar att ca 200 miljoner flickor och kvinnor har utsatts. Alla världens länder förutom USA har dessutom ratificerat barnkonventionen, vilket gör det svårt att förstå att könsstympning inte är förbjudet överallt. Länder som faktiskt har förbjudit övergreppet måste också göra mer för att se till att lagen verkligen efterföljs.

I samma andetag som jag tar en djup suck minns jag ett möte med vice chefen för FN:s befolkningsfond, UNFPA, Dereja Wordofa för ett par veckor sedan. Vi talade då bland annat om FN-förbundets projekt Flicka som drivs i samarbete med UNFPA. Vårt fantastiska folkrörelsearbete har hittills inbringat tio miljoner kronor vilket har bidragit till att 10 000 flickor har räddats från att giftas bort eller könsstympas. Det visar att vi genom utbildning och påverkansarbete kan ändra på situationen. Hjälp till du också – tillsammans gör vi skillnad!

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer