fbpx
Unga i Sverige, Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien kommer under 2024 att involveras i aktiviteter kring mångfald och inkludering tack vare ett samarbetsprojekt mellan FN-förbunden i dessa länder. Ungdomarna på bilden har inget med det nya projektet att göra men arbetar på ett företag där mångfald i personalgruppen uppmuntras. Foto: Mostphotos/DOTSHOCK
16 februari, 2024 / Världshorisont

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga. 

”Ungdomsengagemang för mångfald och inkludering” är namnet på ett nytt projekt som Svenska FN-förbundet genomför i samarbete med FN-förbunden i Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien. Det går ut på att utbilda ungdomsledare som ska arbeta för att öka kunskapen om dessa frågor bland unga.

– Tanken är att utbilda personer som jobbar med ungdomar i varje land för att de i sin tur ska verka för att öka ungas kunskap i mångfalds- och inkluderingsfrågor. Vi jobbar med både kunskapssökning och utveckling av kapacitet för att hantera utmaningar inom de här frågorna, berättar Pearl Mulkerrins, internationell programansvarig och projektkoordinator på Svenska FN-förbundet.

Projektet finansieras med medel från Erasmus+ – EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott – och startades på initiativ av Sveriges och Georgiens FN-förbund. Varje land har rekryterat mellan två och fem ungdomsledare som under våren 2024 ska tränas i att utbilda andra ungdomar.

– Den första aktiviteten är i mars. Då kommer ungdomsledarna att träffas i Georgien under en vecka för att ta del av föreläsningar och workshops på temat mångfald, inkludering och icke-diskriminering. De får även lära sig om projektledning och hur man skapar egna projektaktiviteter, fortsätter Pearl Mulkerrins.

Kan bli fortsättning

Efter utbildningsveckan följer sex veckor då ungdomsledarna själva ska anordna aktiviteter – fysiskt eller digitalt – för andra unga på olika teman inom mångfald och inkludering. Projektet avslutas med ett studiebesök i Stockholm på Svenska FN-förbundets kansli, där deltagarna kommer att få träffa representanter för civilsamhället och myndigheter som jobbar för att motverka diskriminering. Ungdomsledarna bjuds också in till FN-förbundets årliga ungdomskonferens.

Med planering och genomförande sträcker sig projektet över ett år. Efter utvärdering av resultatet är det möjligt att söka nya medel och det finns en förhoppning att man då ska kunna utöka både projektets längd och antalet deltagande FN-förbund.

– Ett ökat samarbete mellan FN-förbund möjliggör att man kan nå ännu fler och att effekten därmed blir större. Sedan ser ju möjligheterna olika ut för de olika förbunden där en del är mindre och kanske inte har heltidspersonal.

Det långsiktiga målet är att skapa ett mer inkluderande Europa genom att nå ut till ungdomar och öka deras kunskap och möjligheter till påverkan.

– Det må låta klyschigt men ungdomar är trots allt framtiden. Ungdomar blir framtida beslutsfattare och aktörer i samhället. Därför är det viktigt att öka deras kunskap om vikten av mångfald och inkludering men också utveckla deras kapacitet att kunna jobba med frågorna redan nu, säger Pearl Mulkerrins.

– Vi vill också öka utbytet mellan ungdomsledare och ungdomar i olika länder för att skapa större förståelse för utmaningarna i de olika länderna och samtidigt skapa en starkare gemenskap.

Inkluderande rekrytering

Med tanke på projektets tema och syfte har man också strävat efter mångfald bland ungdomsledarna och att rekryteringen i de sju samarbetsländerna ska vara inkluderande. Personer från olika grupper i samhället och i olika typer av utsatthet ska ges möjlighet att delta. 

– Vi vill att utsatta gruppers behov och förslag på lösningar kommer från dem själva för att vi sedan ska kunna förstärka deras röster och föra dem vidare.  

Under det avslutande mötet i Stockholm kommer deltagarna få chans att reflektera över vad de har lärt sig och dela med sig till varandra. Förhoppningen är att de ska kunna utvärdera projektet och diskutera hur man kan fortsätta använda den nya kunskapen framöver. 

– Vi hoppas och tror att de här personerna ska fortsätta jobba med inkluderings- och mångfaldsfrågor i olika delar av Europa, avslutar Pearl Mulkerrins. 

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer