fbpx
Johannes Vasara-Hammare kommer att jobba som ungdomsledare med fokus på mångfald och inkludering. Foto: Privat
19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

I mitten av februari hölls ett uppstartsmöte för det nya projektet där FN-förbund i sju länder rekryterat ungdomsledare som ska jobba med mångfald och inkludering. En av dem är 28-årige Johannes Vasara-Hammare. Han bor i en liten by utanför Kiruna och arbetar till vardags som gymnasielärare. I och med projektet kommer han bland annat att få besöka Georgien och ta del av workshops och föreläsningar. Sedan kommer han själv att arrangera aktiviteter för andra unga.

Uppvuxen i norra Sverige

Johannes intresse för mångfald och inkludering grundar sig i hans uppväxt med tornedalska rötter på sin mammas sida och samiska rötter på sin pappas.

– Min bakgrund berikar mig på många sätt, däribland med språkkunskaper och olika perspektiv. Den samiska och tornedalska kulturen visar på ett annat sätt att leva. Människor är mer beroende av varandra, något som var ännu tydligare om man ser tillbaka i historien, säger han.

– Tidigare hade de renskötande samerna inte fasta bostäder, de var där renarna fanns. På vintrarna kom de in till byarna och bodde hos de fastboende, något som knöt starka band mellan folken, fortsätter han.

För Johannes är olika folkgrupper, olika språk och olika kulturer en del av vardagen. Han kan själv fem språk: svenska, engelska, samiska, finska och norska. Han har också upplevt fördomar kopplade till sin bakgrund. Det finns fördomar både mot samer och den tornedalska minoriteten, säger han.

– Det kan förvåna mig ibland att vi i Sverige inte har så bra koll på våra nationella minoriteter.

En unik möjlighet

Johannes vill bidra med sitt perspektiv i projektet och ser det som en unik möjlighet. Han ser fram emot att möta människor, både från Sverige och andra länder, och att utbyta erfarenheter. Han hoppas också på att ta med sig nya kunskaper till sitt jobb som lärare efter projektet.

– Det känns fantastiskt att få vara med i det här sammanhanget. När jag erbjöds uppdraget tänkte jag att jag skulle ångra mig om jag inte tackade ja.

– Jag hoppas att jag ska få några oväntade lärdomar. Jag är helt övertygad om att jag kommer bli överraskad och det ser jag fram emot, avslutar han.

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer