Åsa Regnér är Årets FN-vän 2021. Foto: UN Women
20 december, 2021 / Världshorisont

Åsa Regnér prisades som Årets FN-vän

Åsa Regnér har länge engagerat sig för kvinnors rättigheter. Som biträdande chef för UN Women i New York har hon framhållit att världens flickor och kvinnor måste få ta del av återhämtningen efter pandemin. Nu har hon fått priset Årets FN-vän.

Åsa Regnér har tidigare varit både generalsekreterare för RFSU, chef för FN:s jämställdhetsenhet UN Women i Bolivia och barn-, äldre- och jämställdhetsminister i regeringen Löfven. Därifrån rekryterades hon 2018 till en post som biträdande chef vid UN Womens huvudkontor i New York. I oktober utsågs hon av Svenska FN-förbundet till Årets FN-vän.

– Allt som jag gjort tidigare har förberett mig för att vara där jag är i dag, konstaterar hon.

Åsa Regnér har stora och tunga frågor på sitt bord. Hon ansvarar för innehållet i jämställhetsfrågorna och politiken – vilka sakfrågor som UN Women ska prioritera och vilken ståndpunkt som ska drivas ­– samt för programarbetet och civilsamhälleskontakter i de 80 länder där UN Women är på plats.

Kvinnorörelsen är nödvändig för politiska beslut

– Vi måste ligga före och driva på – men också se till att medlemsstaterna uppfyller det de redan lovat. När det gäller programarbetet handlar det om att ha rätt profil på de personer som jobbar i varje land, ha rätt frågor i fokus och att förstå det politiska läget, säger hon.

– Kontakten med kvinnorörelsen i varje land är mycket viktig. Det är ett faktum att utan kvinnorörelsen skulle det sällan bli några politiska beslut – så var det även i Sverige en gång i tiden.

Sveriges konsekventa linje kring kvinnors roll i fredsprocesser och feminism under tiden i säkerhetsrådet 2017–2018, bidrog till att flytta fram positionerna för kvinnors rättigheter i FN-sammanhang, menar Åsa Regnér. I ett globalt perspektiv är det dock långt kvar till jämställdhet – och pandemin har ökat kvinnors utsatthet ytterligare.

– Å ena sidan såg vi hur kvinnor räddade livet på människor med sitt outtröttliga arbete i vård och omsorg, skolor, apotek etc. Men det var ett arbete som togs för givet och vi har inte sett att deras stora ansträngningar har belönats med bättre villkor eller högre lön. Andra kvinnor vars jobb försvann från en dag till en annan på grund av pandemin har stått utan försäkringar och andra skyddsnät.

Åsa Regnér är bekymrad över utvecklingen i världen och alla oroligheter som pågår.

– Kvinnor far så fruktansvärt illa i de här konflikterna och det är oerhört viktigt att vi fortsätter stötta dem. För har kvinnor kvar sina löner så blir barn mindre hungriga, byar blir mindre utsatta för terroristers erbjudanden och hela samhällen håller ihop bättre, säger hon.

Viktigt med starkt stöd för FN

Mot bakgrund av världsläget är det viktigt med ett starkt stöd för FN, fortsätter hon.

– När folk omkring mig hört att jag fått pris som Årets FN-vän så är det många som påpekat hur viktigt det är med den här typen av uppmärksamhet kring FN – inte minst just nu när FN:s arbete verkligen behövs mer än någonsin.

– Jag vill tacka FN-förbundet och även alla som bor i Sverige. Att Sverige stödjer FN så konsekvent är viktigt både politiskt, psykologiskt och även ekonomiskt. FN har stora krav på sig och skulle inte kunna leva upp till dem om detta stöd inte fanns.

Tillsammans med andra FN-aktörer i Sverige är FN-förbundet en viktig orsak till det folkliga stödet för FN, framhåller hon:

– Att ni informerar, driver på och håller Sverige ansvarigt för överenskommelser som ingåtts spelar roll för FN:s möjligheter att arbeta i världen!

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

20 nya kommuner och regioner ansluter till Glokala Sverige för att nå FN:s globala mål

18 januari, 2022 / Pressmeddelanden

Inför 2022 har ytterligare 20 kommuner och regioner antagits till Svenska FN-förbundets, SKR:s och ICLD:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Det betyder att långt över hälften av Sveriges kommuner och nästan alla regioner nu arbetar tillsammans för att nå FN:s 17 globala mål. 

Läs mer

FN och hållbarhet på schemat vid årets rikskonferens

11 januari, 2022 / Nyheter

Hållbarhetsfrågor, FN och det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde stod i fokus vid Folk och Försvars rikskonferens som avslutades på tisdagen. En rad aktuella utmaningar gör FN-samarbetet viktigare än någonsin, säger FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson som premiärtalade vid konferensen.

Läs mer

God jul och gott nytt år!

22 december, 2021 / Nyheter

Svenska FN-förbundet önskar alla en trevlig helgledighet. Förbundskansliet öppnar åter den 10 januari. Ge gärna ett bidrag till vårt projekt Flicka så får fler chansen att se fram emot ett gott nytt år!

Läs mer

Könsstympning i fokus i årets julkampanj

22 december, 2021 / Nyheter

Svenska FN-förbundet sätter fokus på kvinnlig könsstympning i årets julkampanj. Tillsammans med vår goodwill-ambassadör Anna Bergendahl uppmärksammar vi denna grymma sedvänja och hoppas att världens mest utsatta flickor inte glöms bort i julruschen.

Läs mer

Debattantologi: Från vardagsrasism till folkmord

21 december, 2021 / Nyheter

Brott mot grundläggande mänskliga rättigheter kan leda till grova krigsförbrytelser. I en ny antologi samlar FN-förbundet åtta texter i gränssnittet mellan vardagsrasism och folkmord.

Läs mer

”Flickor måste få veta att de har rättigheter”

17 december, 2021 / Världshorisont

FN-förbundet i Tanzania jobbar intensivt med jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter. Med en kvinna på presidentposten i form av nyvalda Samia Suluhu Hassan finns nu hopp om framsteg.

Läs mer

Arbete mot människohandel belönades med MR-priset

10 december, 2021 / Världshorisont

Stockholmspolisen Simon Häggström har fått FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2021.

Läs mer

Fyra frågor

09 december, 2021 / Nyheter

…till Svenska FN-förbundets rådgivare för mänskliga rättigheter Pearl Mulkerrins som deltog vid MR-dagarna i Göteborg.

Läs mer

Pandemin stoppade Alicias möte med beslutsfattare under COP26

08 december, 2021 / Världshorisont

Alicia Nilsson sitter i styrelsen för Stockholms FN-förenings ungdomssektion. Hon var på plats vid klimatmötet COP26 i Glasgow – men förlorade sin observatörsstatus innan förhandlingarna började.

Läs mer