fbpx
Högkommissarien för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet talar i FN:s generalförsamling. Foto: UN Photo/Cia Pake.
25 augusti, 2021 / Nyheter

Viktig roll för FN i Afghanistan – medlemmarnas stöd är avgörande

Förra veckans möte om Afghanistan i FN:s säkerhetsråd, MR-chefens larm om människorättsbrott samt FN:s humanitära närvaro visar världsorganisationens betydelse i en krissituation. FN-medlemmarna måste stödja FN, skydda civila från övergrepp och inte överge Afghanistan.

Utvecklingen i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande upprör och chockerar en hel värld. Mötet i FN:s säkerhetsråd den 16 augusti, med tal av bland andra FN-chefen António Guterres och Afghanistans FN-ambassadör, var en varningssignal. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet larmade på onsdagen om ökat antal civila dödsoffer, hot mot media och civilsamhället, rekrytering av barnsoldater och utsatthet för etniska och religiösa minoriteter.

– MR-kommissariens uttalande visar att civila, inte minst flickor och kvinnor, drabbas på ett fruktansvärt sätt efter talibanernas maktövertagande, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN har ett tjugotal organisationer på plats i Afghanistan som bland annat levererar humanitär hjälp. UNHCR bistår flyktingar, WFP levererar mat och UNFPA stödjer i samarbete med andra organisationer flickor och kvinnor. WHO förhandlar om att leverera 500 ton medicin och begär ytterligare resurser från omvärlden.

Situationen i Afghanistan tydliggör världsorganisationens roll som aktör i politiska, humanitära och rättighetsfrågor. Nu måste medlemsländerna uppfylla sin skyldighet att skydda civila, stödja hjälparbetet och kräva respekt för mänskliga rättigheter. Om omvärlden lämnar Afghanistan efter den 31 augusti finns risk för förödande konsekvenser för civila och för nya terrorattacker i och utanför landet.

– Den samstämmiga signalen från FN och världens länder till människorna i Afghanistan måste vara: vi kommer att stanna kvar, bistå med hjälp, följa utvecklingen och försvara era mänskliga rättigheter. Talibanerna måste få veta att världen inte kommer att blunda för övergrepp. Tjugo års framsteg får inte vara förgäves, avslutar Annelie Börjesson.

FN:s nyhetssajt UN News om Afghanistan
Information för svenskar som befinner sig i Afghanistan

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer