fbpx
Högkommissarien för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet talar i FN:s generalförsamling. Foto: UN Photo/Cia Pake.
25 augusti, 2021 / Nyheter

Viktig roll för FN i Afghanistan – medlemmarnas stöd är avgörande

Förra veckans möte om Afghanistan i FN:s säkerhetsråd, MR-chefens larm om människorättsbrott samt FN:s humanitära närvaro visar världsorganisationens betydelse i en krissituation. FN-medlemmarna måste stödja FN, skydda civila från övergrepp och inte överge Afghanistan.

Utvecklingen i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande upprör och chockerar en hel värld. Mötet i FN:s säkerhetsråd den 16 augusti, med tal av bland andra FN-chefen António Guterres och Afghanistans FN-ambassadör, var en varningssignal. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet larmade på onsdagen om ökat antal civila dödsoffer, hot mot media och civilsamhället, rekrytering av barnsoldater och utsatthet för etniska och religiösa minoriteter.

– MR-kommissariens uttalande visar att civila, inte minst flickor och kvinnor, drabbas på ett fruktansvärt sätt efter talibanernas maktövertagande, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN har ett tjugotal organisationer på plats i Afghanistan som bland annat levererar humanitär hjälp. UNHCR bistår flyktingar, WFP levererar mat och UNFPA stödjer i samarbete med andra organisationer flickor och kvinnor. WHO förhandlar om att leverera 500 ton medicin och begär ytterligare resurser från omvärlden.

Situationen i Afghanistan tydliggör världsorganisationens roll som aktör i politiska, humanitära och rättighetsfrågor. Nu måste medlemsländerna uppfylla sin skyldighet att skydda civila, stödja hjälparbetet och kräva respekt för mänskliga rättigheter. Om omvärlden lämnar Afghanistan efter den 31 augusti finns risk för förödande konsekvenser för civila och för nya terrorattacker i och utanför landet.

– Den samstämmiga signalen från FN och världens länder till människorna i Afghanistan måste vara: vi kommer att stanna kvar, bistå med hjälp, följa utvecklingen och försvara era mänskliga rättigheter. Talibanerna måste få veta att världen inte kommer att blunda för övergrepp. Tjugo års framsteg får inte vara förgäves, avslutar Annelie Börjesson.

FN:s nyhetssajt UN News om Afghanistan
Information för svenskar som befinner sig i Afghanistan

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer