5 juni, 2022 / Nyheter

Världsmiljödagen 5 juni

Den 5 juni är det världsmiljödagen, en av FN:s internationella dagar, som instiftades under i samband med Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Världsmiljödagen skapades för att informera om och mobilisera kring aktuella miljöfrågor och årets tema är en enda jord. Temat ska belysa vikten av att leva i samklang med naturen och att vi ställer om till grönare livsstilar. Temat blir högst aktuellt i ett läge när vi står inför en trippel planetär kris av klimatförändringar, föroreningar och förlust av biologisk mångfald.

Idag är den mänskliga påverkan den drivande orsaken för klimatförändringar, vilket har en direkt påverkan på människor, djur och ekosystem. Flera områden av världen kommer att vara obeboeliga för människor och djur till följd av extrema temperaturer och naturkatastrofer. Föroreningar är globalt den största orsaken till sjukdomar och den största anledningen till att människor dör i förtid. Föroreningarna orsakas bland annat av trafik, kemikalieanvändning och industrier men även av skogsbränder och mögel. Planetens myllrande liv finns tack vare den biologiska mångfalden på jorden. Biologisk mångfald är avgörande för ekosystemtjänster som förser jorden med syre, vattenrening och livsmedel. När miljöer förändras och försvinner så försvinner också den biologiska mångfalden som vi människor, djur och natur är beroende av för vår överlevnad.

För att skydda oss, djur, natur och vår planet behöver kraftansträngningar ske hos enskilda personer, näringslivet och politiken. Som individ kan man ställa om till en grönare livsstil genom att äta mindre kött och köpa mer ekologiska livsmedel, flyga och konsumera mindre samt bedriva arbete för att få sina lokalpolitiker att uppmärksamma och uppnå Agenda2030. Globalt behöver miljöarbetet accelerera för att vi ska kunna undvika de mest förödande konsekvenserna av vår miljöpåverkan.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer

Oscar får representera Sveriges unga i FN

27 maj, 2022 / Världshorisont

FN-förbundets goodwill-ambassadör Oscar Molander har utsetts till Sveriges ungdomsrepresentant i FN:s generalförsamling för det kommande året.

Läs mer