fbpx
Koll & kommentar
5 juni, 2022 / Nyheter

Världsmiljödagen 5 juni

Den 5 juni är det världsmiljödagen, en av FN:s internationella dagar, som instiftades under i samband med Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Världsmiljödagen skapades för att informera om och mobilisera kring aktuella miljöfrågor och årets tema är en enda jord. Temat ska belysa vikten av att leva i samklang med naturen och att vi ställer om till grönare livsstilar. Temat blir högst aktuellt i ett läge när vi står inför en trippel planetär kris av klimatförändringar, föroreningar och förlust av biologisk mångfald.

Idag är den mänskliga påverkan den drivande orsaken för klimatförändringar, vilket har en direkt påverkan på människor, djur och ekosystem. Flera områden av världen kommer att vara obeboeliga för människor och djur till följd av extrema temperaturer och naturkatastrofer. Föroreningar är globalt den största orsaken till sjukdomar och den största anledningen till att människor dör i förtid. Föroreningarna orsakas bland annat av trafik, kemikalieanvändning och industrier men även av skogsbränder och mögel. Planetens myllrande liv finns tack vare den biologiska mångfalden på jorden. Biologisk mångfald är avgörande för ekosystemtjänster som förser jorden med syre, vattenrening och livsmedel. När miljöer förändras och försvinner så försvinner också den biologiska mångfalden som vi människor, djur och natur är beroende av för vår överlevnad.

För att skydda oss, djur, natur och vår planet behöver kraftansträngningar ske hos enskilda personer, näringslivet och politiken. Som individ kan man ställa om till en grönare livsstil genom att äta mindre kött och köpa mer ekologiska livsmedel, flyga och konsumera mindre samt bedriva arbete för att få sina lokalpolitiker att uppmärksamma och uppnå Agenda2030. Globalt behöver miljöarbetet accelerera för att vi ska kunna undvika de mest förödande konsekvenserna av vår miljöpåverkan.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer