fbpx
5 juni, 2022 / Nyheter

Världsmiljödagen 5 juni

Den 5 juni är det världsmiljödagen, en av FN:s internationella dagar, som instiftades under i samband med Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Världsmiljödagen skapades för att informera om och mobilisera kring aktuella miljöfrågor och årets tema är en enda jord. Temat ska belysa vikten av att leva i samklang med naturen och att vi ställer om till grönare livsstilar. Temat blir högst aktuellt i ett läge när vi står inför en trippel planetär kris av klimatförändringar, föroreningar och förlust av biologisk mångfald.

Idag är den mänskliga påverkan den drivande orsaken för klimatförändringar, vilket har en direkt påverkan på människor, djur och ekosystem. Flera områden av världen kommer att vara obeboeliga för människor och djur till följd av extrema temperaturer och naturkatastrofer. Föroreningar är globalt den största orsaken till sjukdomar och den största anledningen till att människor dör i förtid. Föroreningarna orsakas bland annat av trafik, kemikalieanvändning och industrier men även av skogsbränder och mögel. Planetens myllrande liv finns tack vare den biologiska mångfalden på jorden. Biologisk mångfald är avgörande för ekosystemtjänster som förser jorden med syre, vattenrening och livsmedel. När miljöer förändras och försvinner så försvinner också den biologiska mångfalden som vi människor, djur och natur är beroende av för vår överlevnad.

För att skydda oss, djur, natur och vår planet behöver kraftansträngningar ske hos enskilda personer, näringslivet och politiken. Som individ kan man ställa om till en grönare livsstil genom att äta mindre kött och köpa mer ekologiska livsmedel, flyga och konsumera mindre samt bedriva arbete för att få sina lokalpolitiker att uppmärksamma och uppnå Agenda2030. Globalt behöver miljöarbetet accelerera för att vi ska kunna undvika de mest förödande konsekvenserna av vår miljöpåverkan.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer