18 november, 2014 / Nyheter

Ungdomar i fokus i ny rapport från UNFPA

UNFPA:s befolkningsrapport 2014 lanserades på Utrikesdepartementet i Stockholm på tisdagen. Svenska FN-förbundet deltog tillsammans med RFSU och LSU.

Den senaste befolkningsrapporten, ”State of the world population”, från UNFPA fokuserar på ungdomars roll i världen och den kraft de utgör. I dag finns 1,8 miljarder barn och ungdomar mellan 10 och 24 år i världen. Det är den största generationen unga genom tiderna. Under eftermiddagen lyfte såväl panellister som talare upp den utmaning – och den möjlighet – som det innebär.

Björn Andersson från UNFPA underströk i sitt anförande vikten av att lyssna på ungdomar och det var med glädje han lyssnade på panelens reflektioner och tankar om den rapport som UNFPA tillägnar åldersgruppen. Panelen, Albert Askeljung och Sophia Tuwesdotter från FN-förbundet samt Anna Dahl (RFSU) och Joanna Blossner (LSU), diskuterade under eftermiddagen unga som aktörer. Ungdomar engagerar sig och brinner för att skapa positiv förändring, men det gäller att de får de förutsättningar som krävs för bidra till förändring. Processen med att ta fram en ny utvecklingsagenda, post 2015, togs upp, där ungdomar har blivit inbjudna och har fått vara delaktiga. Det är en unik och inkluderande process där man har fått tillfälle att arbeta även med frågor som ses som kontroversiella. Frågor som ses av särskild vikt för Sverige att driva i just den här processen är de så kallade motvindsfrågorna, där sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter behöver inkluderas i den nya utvecklingsagendan.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer