fbpx
18 november, 2014 / Nyheter

Ungdomar i fokus i ny rapport från UNFPA

UNFPA:s befolkningsrapport 2014 lanserades på Utrikesdepartementet i Stockholm på tisdagen. Svenska FN-förbundet deltog tillsammans med RFSU och LSU.

Den senaste befolkningsrapporten, ”State of the world population”, från UNFPA fokuserar på ungdomars roll i världen och den kraft de utgör. I dag finns 1,8 miljarder barn och ungdomar mellan 10 och 24 år i världen. Det är den största generationen unga genom tiderna. Under eftermiddagen lyfte såväl panellister som talare upp den utmaning – och den möjlighet – som det innebär.

Björn Andersson från UNFPA underströk i sitt anförande vikten av att lyssna på ungdomar och det var med glädje han lyssnade på panelens reflektioner och tankar om den rapport som UNFPA tillägnar åldersgruppen. Panelen, Albert Askeljung och Sophia Tuwesdotter från FN-förbundet samt Anna Dahl (RFSU) och Joanna Blossner (LSU), diskuterade under eftermiddagen unga som aktörer. Ungdomar engagerar sig och brinner för att skapa positiv förändring, men det gäller att de får de förutsättningar som krävs för bidra till förändring. Processen med att ta fram en ny utvecklingsagenda, post 2015, togs upp, där ungdomar har blivit inbjudna och har fått vara delaktiga. Det är en unik och inkluderande process där man har fått tillfälle att arbeta även med frågor som ses som kontroversiella. Frågor som ses av särskild vikt för Sverige att driva i just den här processen är de så kallade motvindsfrågorna, där sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter behöver inkluderas i den nya utvecklingsagendan.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer