fbpx
18 november, 2014 / Nyheter

Ungdomar i fokus i ny rapport från UNFPA

UNFPA:s befolkningsrapport 2014 lanserades på Utrikesdepartementet i Stockholm på tisdagen. Svenska FN-förbundet deltog tillsammans med RFSU och LSU.

Den senaste befolkningsrapporten, ”State of the world population”, från UNFPA fokuserar på ungdomars roll i världen och den kraft de utgör. I dag finns 1,8 miljarder barn och ungdomar mellan 10 och 24 år i världen. Det är den största generationen unga genom tiderna. Under eftermiddagen lyfte såväl panellister som talare upp den utmaning – och den möjlighet – som det innebär.

Björn Andersson från UNFPA underströk i sitt anförande vikten av att lyssna på ungdomar och det var med glädje han lyssnade på panelens reflektioner och tankar om den rapport som UNFPA tillägnar åldersgruppen. Panelen, Albert Askeljung och Sophia Tuwesdotter från FN-förbundet samt Anna Dahl (RFSU) och Joanna Blossner (LSU), diskuterade under eftermiddagen unga som aktörer. Ungdomar engagerar sig och brinner för att skapa positiv förändring, men det gäller att de får de förutsättningar som krävs för bidra till förändring. Processen med att ta fram en ny utvecklingsagenda, post 2015, togs upp, där ungdomar har blivit inbjudna och har fått vara delaktiga. Det är en unik och inkluderande process där man har fått tillfälle att arbeta även med frågor som ses som kontroversiella. Frågor som ses av särskild vikt för Sverige att driva i just den här processen är de så kallade motvindsfrågorna, där sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter behöver inkluderas i den nya utvecklingsagendan.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer