fbpx
25 januari, 2017 / Nyheter

Tre frågor till Olof Skoog

FN-förbundet har ställt tre frågor till FN-ambassadör Olof Skoog efter Sveriges första månad som medlem i FN:s säkerhetsråd.

Vilka är Sveriges viktigaste uppgifter som säkerhetsrådsmedlem?

Vi vill sätta särskilt fokus på rådets arbete med konfliktförebyggande. Ett särskilt möte om detta arrangerades i rådet den 10 januari med FN:s nye generalsekreterare António Guterres som gäst. Ett annat prioriterat ämne är kvinnor, fred och säkerhet. Vi hoppas också kunna bidra till resultatorienterade arbetsmetoder och en bättre stämning runt arbetsbordet. Atmosfären i rådet har varit mycket infekterad inte minst på grund av motsättningarna i fråga om Syrien.

Kan Sverige påverka rådet i de svåraste konflikterna som Syrien?

Det är vår målsättning. På dagordningen under januari, som var Sveriges ordförandeskapsmånad i rådet, stod bland annat Syrien, Jemen och Sydsudan. I alla dessa frågor lyckades vi föra samman rådet att tala med en röst. I dessa, liksom i andra aktuella konflikter, fortsätter vi att påminna om vikten av kvinnors deltagande i fredsarbete och politiska processer. Vi gav kvinnor en röst hela vägen in i säkerhetsrådet, exempelvis i samband med val i Somalia då en företrädare för en somalisk kvinnorättsorganisation informerade rådet. Steg för ökad jämställdhet och egenmakt, som är förutsättningar för hållbar fred, diskuterades. Det var på svenskt initiativ som bland annat besluten om fredsavtalet i DR Kongo och sanktionsregimen i Centralafrikanska republiken inkluderade ett jämställdhetsperspektiv.

Kan du ge några exempel på hur rådet arbetar sedan Sverige kom med?

Dagordningen i rådet styrs av både inplanerade möten och snabbt uppkommande situationer. Vi åstadkom under en allmän debatt med rekordhögt deltagande ett handslag för konfliktförebyggande mellan generalsekreteraren och säkerhetsrådet. Världen har inte råd med fler Syrien. Vi bidrog till att ge den nye generalsekreteraren António Guterres en god start. Genom en intensivare dialog mellan honom och rådet fick han till exempel politiskt mandat för sina ansträngningar att lösa krisen i Sydsudan. Vi bidrog aktivt till en fredlig maktövergång i Gambia och till att folkviljan respekterades. Det var konfliktförebyggande diplomati i praktiken, och en seger för demokratin.

Foto: Pontus Höök/Regeringskansliet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer