fbpx
25 januari, 2017 / Nyheter

Tre frågor till Olof Skoog

FN-förbundet har ställt tre frågor till FN-ambassadör Olof Skoog efter Sveriges första månad som medlem i FN:s säkerhetsråd.

Vilka är Sveriges viktigaste uppgifter som säkerhetsrådsmedlem?

Vi vill sätta särskilt fokus på rådets arbete med konfliktförebyggande. Ett särskilt möte om detta arrangerades i rådet den 10 januari med FN:s nye generalsekreterare António Guterres som gäst. Ett annat prioriterat ämne är kvinnor, fred och säkerhet. Vi hoppas också kunna bidra till resultatorienterade arbetsmetoder och en bättre stämning runt arbetsbordet. Atmosfären i rådet har varit mycket infekterad inte minst på grund av motsättningarna i fråga om Syrien.

Kan Sverige påverka rådet i de svåraste konflikterna som Syrien?

Det är vår målsättning. På dagordningen under januari, som var Sveriges ordförandeskapsmånad i rådet, stod bland annat Syrien, Jemen och Sydsudan. I alla dessa frågor lyckades vi föra samman rådet att tala med en röst. I dessa, liksom i andra aktuella konflikter, fortsätter vi att påminna om vikten av kvinnors deltagande i fredsarbete och politiska processer. Vi gav kvinnor en röst hela vägen in i säkerhetsrådet, exempelvis i samband med val i Somalia då en företrädare för en somalisk kvinnorättsorganisation informerade rådet. Steg för ökad jämställdhet och egenmakt, som är förutsättningar för hållbar fred, diskuterades. Det var på svenskt initiativ som bland annat besluten om fredsavtalet i DR Kongo och sanktionsregimen i Centralafrikanska republiken inkluderade ett jämställdhetsperspektiv.

Kan du ge några exempel på hur rådet arbetar sedan Sverige kom med?

Dagordningen i rådet styrs av både inplanerade möten och snabbt uppkommande situationer. Vi åstadkom under en allmän debatt med rekordhögt deltagande ett handslag för konfliktförebyggande mellan generalsekreteraren och säkerhetsrådet. Världen har inte råd med fler Syrien. Vi bidrog till att ge den nye generalsekreteraren António Guterres en god start. Genom en intensivare dialog mellan honom och rådet fick han till exempel politiskt mandat för sina ansträngningar att lösa krisen i Sydsudan. Vi bidrog aktivt till en fredlig maktövergång i Gambia och till att folkviljan respekterades. Det var konfliktförebyggande diplomati i praktiken, och en seger för demokratin.

Foto: Pontus Höök/Regeringskansliet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer