fbpx
Koll & kommentar
Folk runt om i världen har svarat på FN:s enkät. Foto: UN Photo
29 september, 2020 / Nyheter

Tre av fyra: FN är nödvändigt för att lösa världens utmaningar

Över en miljon människor över hela världen har svarat på FN:s enkät om framtiden. Grundläggande behov som sjukvård, utbildning och vatten hamnar överst på önskelistan. Tre av fyra ser FN-organisationen som grundläggande för att lösa globala utmaningar.

FN inledde i januari sitt 75-årsjubileum med att uppmana världens folk att svara på en enkät om vilken värld vi vill se framöver och vilken roll FN ska ha. Framför allt uppmuntrades unga att ge sin syn på vilka frågor som FN ska arbeta med.

I samband med öppnandet av generalförsamlingens 75:e session presenterades resultatet av de enkätsvar som kommit in. Över en miljon människor världen över har svarat på enkäten.

Enligt rapporten råder stor enighet om behovet av förbättrat grundskydd i form av sjukvård, vatten och sanitet, tätt följt av en önskan om stärkt global solidaritet och ett starkare fokus på att minska ojämlikhet. I enkätsvaren från den mer utvecklade delen av världen uttrycks också stark oro för klimatförändringarna och miljöförstörelsens påverkan på mänsklighetens framtid på längre sikt.

Unga i utvecklingsländer är något mer framtidsoptimistiska än äldre i mer utvecklade länder.

Glädjande för det globala samarbetet är att 87 procent av de som svarat på enkäten ser global samverkan som nödvändig för att klara av dagens utmaningar och tre av fyra, 74 procent, ser FN som fundamentalt för att hantera utmaningarna. Samtidigt vill de som svarat på enkäten se ett mer inkluderande, transparent och effektivt FN. Sex av tio anser att FN historiskt har bidragit till en bättre värld och att organisationens största bidrag handlar om att upprätthålla mänskliga rättigheter och bevara fred.

Läs mer och hämta rapporten ”The future we want, the United Nations we need”.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer