Folk runt om i världen har svarat på FN:s enkät. Foto: UN Photo
29 september, 2020 / Nyheter

Tre av fyra: FN är nödvändigt för att lösa världens utmaningar

Över en miljon människor över hela världen har svarat på FN:s enkät om framtiden. Grundläggande behov som sjukvård, utbildning och vatten hamnar överst på önskelistan. Tre av fyra ser FN-organisationen som grundläggande för att lösa globala utmaningar.

FN inledde i januari sitt 75-årsjubileum med att uppmana världens folk att svara på en enkät om vilken värld vi vill se framöver och vilken roll FN ska ha. Framför allt uppmuntrades unga att ge sin syn på vilka frågor som FN ska arbeta med.

I samband med öppnandet av generalförsamlingens 75:e session presenterades resultatet av de enkätsvar som kommit in. Över en miljon människor världen över har svarat på enkäten.

Enligt rapporten råder stor enighet om behovet av förbättrat grundskydd i form av sjukvård, vatten och sanitet, tätt följt av en önskan om stärkt global solidaritet och ett starkare fokus på att minska ojämlikhet. I enkätsvaren från den mer utvecklade delen av världen uttrycks också stark oro för klimatförändringarna och miljöförstörelsens påverkan på mänsklighetens framtid på längre sikt.

Unga i utvecklingsländer är något mer framtidsoptimistiska än äldre i mer utvecklade länder.

Glädjande för det globala samarbetet är att 87 procent av de som svarat på enkäten ser global samverkan som nödvändig för att klara av dagens utmaningar och tre av fyra, 74 procent, ser FN som fundamentalt för att hantera utmaningarna. Samtidigt vill de som svarat på enkäten se ett mer inkluderande, transparent och effektivt FN. Sex av tio anser att FN historiskt har bidragit till en bättre värld och att organisationens största bidrag handlar om att upprätthålla mänskliga rättigheter och bevara fred.

Läs mer och hämta rapporten ”The future we want, the United Nations we need”.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer