Svensk soldat i FN-insatsen Minusma, Mali. Foto: UN Photo.
29 maj, 2020 / Nyheter

Tack till våra veteraner!

På FN-dagen för fredsbevarande personal tackar vi alla svenska kvinnor och män som har gjort värdefulla insatser i FN:s fredsfrämjande arbete genom åren.

Den 29 maj uppmärksammas FN:s internationella dag för fredsbevarande personal som i Sverige också går under benämningen veterandagen. Svenska FN-förbundet riktar ett stort tack till alla svenska kvinnor och män som har gjort värdefulla insatser i FN:s fredsfrämjande arbete genom åren.

Vi tackar också Veteranförbundet samt Soldathemsförbundet som är medlemmar hos oss och arrangerar verksamhet som rör veteraner. Vi vill också särskilt tacka veteraner som är medlemmar även i Svenska FN-förbundet och som ofta har delat med sig av sina upplevelser och erfarenheter av FN-mandaterade insatser i fredens tjänst.

FN:s officiella sida för veterandagen betonas vikten av att fler kvinnor deltar i fredsinsatserna. Firandet i FN-högkvarteret, med bland annat virtuell medaljutdelning av FN-chefen António Guterres, kan följas på UN Web TV från kl 22.00 svensk tid. Här hemma berättar Lottakåren om organisationens engagemang för att få ut fler kvinnor i insatser.

Var och en av kan skänka veteranerna och den nytta de gjort en tanke genom att fortbilda sig på olika sätt. Här är ytterligare några tips:

Ytterligare en höjdpunkt är Försvarsmaktens uppmärksammande av veterandagen som direktsänds på Youtube med start kl 14.30.

Åter ett varmt tack till alla svenska veteraner för era insatser!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-samarbetet ännu viktigare i coronakrisen

03 juli, 2020 / Debattartiklar

FN-arbetet måste drivas vidare med sikte på att bekämpa coronapandemin, värna grundläggande FN-värderingar och hjälpa världens mest utsatta, skriver ordförande Annelie Börjesson i FN-förbundets sommarartikel.

Läs mer

Minröjning i norra Irak

02 juli, 2020 / Världshorisont

Naeemeh minns dagen då IS kom till hennes hemby Kojo och tvingade hennes familj på flykt. Nu arbetar hon som minröjare för att kunna återvända hem.

Läs mer

Mot min vilja – FN-rapport om skadliga traditioner

30 juni, 2020 / Nyheter

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ökar i omfattning. Med 2020 års befolkningsrapport utmanar FN skadliga traditioner som varje dag drabbar hundratusentals flickor och kvinnor.

Läs mer

Statskontoret förordar fortsatt stöd till Glokala Sverige

29 juni, 2020 / Nyheter

I en ny rapport föreslår Statskontoret att Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt Glokala Sverige får fortsatt stöd.

Läs mer

Vi, de förenade nationernas folk

26 juni, 2020 / Blogg

I dag för 75 år sedan, den 26 juni 1945, öppnades FN-stadgan för undertecknande. Annelie Börjesson uppmärksammar den historiska dagen på FN-bloggen.

Läs mer

Den livsviktiga skolmaten

25 juni, 2020 / Världshorisont

Just nu pågår ett intensivt arbete för att hitta alternativa sätt att nå barnen med den livsviktiga skolmaten.

Läs mer

Välkommet riksdagsmål för Agenda 2030

23 juni, 2020 / Nyheter

Viktigast i regeringens proposition om genomförandet av Agenda 2030 är förslaget om ett riksdagsbundet mål för genomförandet av agendan. Uppföljning bör dock ske oftare än vad regeringen föreslår.

Läs mer

Hédi Fried får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

18 juni, 2020 / Pressmeddelanden

Författaren, psykologen och Förintelseöverlevaren Hédi Fried tilldelas Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ekonomisk kris hotar världens mest utsatta

18 juni, 2020 / Debattartiklar

Efter årtionden av framsteg ökar åter hungern, fattigdomen och ojämlikheten i världen, enligt en ny rapport från FN. Coronakrisen försvårar arbetet för en bättre värld samtidigt som FN-arbetet hotas av brist på resurser. Nu är behovet av globalt ledarskap och samarbete större än någonsin, skriver företrädare för sex FN-relaterade organisationer i Upsala Nya Tidning.

Läs mer