fbpx
Koll & kommentar
Svensk soldat i FN-insatsen Minusma, Mali. Foto: UN Photo.
29 maj, 2020 / Nyheter

Tack till våra veteraner!

På FN-dagen för fredsbevarande personal tackar vi alla svenska kvinnor och män som har gjort värdefulla insatser i FN:s fredsfrämjande arbete genom åren.

Den 29 maj uppmärksammas FN:s internationella dag för fredsbevarande personal som i Sverige också går under benämningen veterandagen. Svenska FN-förbundet riktar ett stort tack till alla svenska kvinnor och män som har gjort värdefulla insatser i FN:s fredsfrämjande arbete genom åren.

Vi tackar också Veteranförbundet samt Soldathemsförbundet som är medlemmar hos oss och arrangerar verksamhet som rör veteraner. Vi vill också särskilt tacka veteraner som är medlemmar även i Svenska FN-förbundet och som ofta har delat med sig av sina upplevelser och erfarenheter av FN-mandaterade insatser i fredens tjänst.

FN:s officiella sida för veterandagen betonas vikten av att fler kvinnor deltar i fredsinsatserna. Firandet i FN-högkvarteret, med bland annat virtuell medaljutdelning av FN-chefen António Guterres, kan följas på UN Web TV från kl 22.00 svensk tid. Här hemma berättar Lottakåren om organisationens engagemang för att få ut fler kvinnor i insatser.

Var och en av kan skänka veteranerna och den nytta de gjort en tanke genom att fortbilda sig på olika sätt. Här är ytterligare några tips:

Ytterligare en höjdpunkt är Försvarsmaktens uppmärksammande av veterandagen som direktsänds på Youtube med start kl 14.30.

Åter ett varmt tack till alla svenska veteraner för era insatser!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer