I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638.
FN:s livsmedelsprogram har tvingats att dra in matkuponger till 1,7 miljoner flyktingar från Syrien på grund av otillräcklig finansiering.
För första gången sedan konflikten i Syrien bröt ut 2011 har FN:s livsmedelsprogram, WFP, tvingats ställa in humanitär hjälp till människor på flykt. Matkuponger till 1,7 miljoner syrier i grannländerna dras nu in som en följd av att finansieringen till matbiståndet har tagit slut. Ertharin Cousin, chef för WFP, menar att det kan resultera i ökade spänningar i de länder som har tagit emot flest flyktingar. WFP ber nu omvärlden om hjälp för att kunna fortsätta stödja de syriska flyktingarna.
En hård vinter närmar sig för de syriska flyktingar som har tagit sig till Jordanien, Libanon, Turkiet, Irak och Egypten. Flertalet av de syriska flyktingarna är dåligt förberedda på ännu en kall vinter, då många bor i tält under dåliga sanitära förhållanden och saknar varma kläder. FN:s livsmedelsprogram har tidigare försett de syriska flyktingarna i dessa länder med matkuponger så att de ska kunna köpa mat i lokala butiker. För de fattigaste flyktingarna, som är i behov av kupongerna för att överleva, kommer den inställda mathjälpen att få katastrofala konsekvenser.
Vill du hjälpa till? FN-förbundet samlar genom Insamlingsstiftelsen FN-fonden in pengar till FN:s livsmedelsprogram och dess arbete i Syrien med omnejd. SMS:a SYRIEN till 72 909 för att bidra med 50 kr, bidra med valfritt belopp eller bli månadsgivare. Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto. Stort tack – du gör skillnad!
Läs mer om Syrien på www.fn.se/Syrien.
27 mars, 2023 / Nyheter
Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet.
Läs mer21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer03 mars, 2023 / Världshorisont
Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.
Läs mer