fbpx
14 december, 2016 / Nyheter

Syrien och Ryssland måste stoppa dödandet

Syrien och Ryssland har det huvudsakliga ansvaret att stoppa dödandet i Aleppo, säger Svenska FN-förbundet.

FN:s människorättskontor har sammanställt rapporter som pekar på omfattande dödande efter den syriska regimens övertagande av staden Aleppo. Uppgifterna talar om summariska avrättningar och att kvinnor och barn ska finnas bland offren.

– Syrien och Ryssland bär det huvudsakliga ansvaret för den utdragna konflikten i Syrien. De två ländernas ledare måste ta sitt humanitära ansvar och stoppa dödandet i staden Aleppo. Krigets lagar säger att civila ska skyddas men det motsatta sker nu, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– FN:s tillträdande generalsekreterare António Guterres måste från dag ett agera för att få ett slut på våldet i Syrien. Säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar måste få en tydlig signal att ta sitt ansvar. Särskilt viktigt är det att Ryssland och Kina, som står bakom flera veton i konflikten, förmås att agera konstruktivt, säger Gabelic.

– Också Sveriges regering, som tillträder som rådsordförande den 1 januari, måste bistå i ansträngningarna att hitta en bred allians i FN. Säkerhetsrådet, generalsekreteraren och generalförsamlingen måste agera tillsammans för att stoppa övergreppen och hitta en fredlig lösning på Syrienkonflikten, avslutar Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer