14 december, 2016 / Nyheter

Syrien och Ryssland måste stoppa dödandet

Syrien och Ryssland har det huvudsakliga ansvaret att stoppa dödandet i Aleppo, säger Svenska FN-förbundet.

FN:s människorättskontor har sammanställt rapporter som pekar på omfattande dödande efter den syriska regimens övertagande av staden Aleppo. Uppgifterna talar om summariska avrättningar och att kvinnor och barn ska finnas bland offren.

– Syrien och Ryssland bär det huvudsakliga ansvaret för den utdragna konflikten i Syrien. De två ländernas ledare måste ta sitt humanitära ansvar och stoppa dödandet i staden Aleppo. Krigets lagar säger att civila ska skyddas men det motsatta sker nu, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– FN:s tillträdande generalsekreterare António Guterres måste från dag ett agera för att få ett slut på våldet i Syrien. Säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar måste få en tydlig signal att ta sitt ansvar. Särskilt viktigt är det att Ryssland och Kina, som står bakom flera veton i konflikten, förmås att agera konstruktivt, säger Gabelic.

– Också Sveriges regering, som tillträder som rådsordförande den 1 januari, måste bistå i ansträngningarna att hitta en bred allians i FN. Säkerhetsrådet, generalsekreteraren och generalförsamlingen måste agera tillsammans för att stoppa övergreppen och hitta en fredlig lösning på Syrienkonflikten, avslutar Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer