fbpx
Sverige får fortsatt kritik i rapporten för sitt arbete med bland annat mål 14 och mål 15.
30 juni, 2021 / Nyheter

Sverige halkar ner till andra plats i Agenda 2030-arbetet

Sverige har förlorat ledartröjan till Finland i Agenda 2030-arbetet, visar en årlig rapport om de globala målen. Samtidigt varnar rapporten för att alla världens länder för första gången backar i arbetet med att nå målen, framför allt till följd av den globala pandemin.  

Rapporten Sustainable Development Report släpps varje år och tittar på hur alla världens länder ligger till i arbetet för att nå Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Nätmagasinet Omvärlden rapporterade nyligen att Finland, Sverige och Danmark toppar listan, men att Sverige nu halkat ner från förstaplatsen.  

Trots sin höga placering får Sverige fortsatt kritik för arbetet med att uppnå mål 14 om hav och marina resurser. Sverige står också inför stora utmaningar i miljö- och klimatrelaterade frågor och måste förbättra arbetet med att nå mål 15 om biologisk mångfald, mål 13 för att bekämpa klimatförändringarna samt mål 12 om hållbar konsumtion och produktion.  

Samtidigt har alla världens länder backat i arbetet med att nå de globala målen till år 2030. Covid-19 har bidragit till både ökad fattigdom och arbetslöshet, konstaterar rapporten.  

– För första gången sedan de globala målen antogs 2015 har världen tappat mark i arbetet med genomförandet av målen. Pandemin har inte bara försatt oss i en global hälsokris, utan även en hållbarhetskris, säger Jeffrey Sachs, huvudförfattare till rapporten, i ett pressmeddelande

I juli hålls det årliga FN-högnivåmötet om hållbar utveckling med fokus på Agenda 2030. Sveriges regering kommer den 15 juli att presentera en rapport om hur arbetet i Sverige fortgår. Det är andra gången den svenska regeringen rapporterar till högnivåmötet i New York. Första gången Sverige rapporterade var 2017.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer