fbpx
Sverige får fortsatt kritik i rapporten för sitt arbete med bland annat mål 14 och mål 15.
30 juni, 2021 / Nyheter

Sverige halkar ner till andra plats i Agenda 2030-arbetet

Sverige har förlorat ledartröjan till Finland i Agenda 2030-arbetet, visar en årlig rapport om de globala målen. Samtidigt varnar rapporten för att alla världens länder för första gången backar i arbetet med att nå målen, framför allt till följd av den globala pandemin.  

Rapporten Sustainable Development Report släpps varje år och tittar på hur alla världens länder ligger till i arbetet för att nå Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Nätmagasinet Omvärlden rapporterade nyligen att Finland, Sverige och Danmark toppar listan, men att Sverige nu halkat ner från förstaplatsen.  

Trots sin höga placering får Sverige fortsatt kritik för arbetet med att uppnå mål 14 om hav och marina resurser. Sverige står också inför stora utmaningar i miljö- och klimatrelaterade frågor och måste förbättra arbetet med att nå mål 15 om biologisk mångfald, mål 13 för att bekämpa klimatförändringarna samt mål 12 om hållbar konsumtion och produktion.  

Samtidigt har alla världens länder backat i arbetet med att nå de globala målen till år 2030. Covid-19 har bidragit till både ökad fattigdom och arbetslöshet, konstaterar rapporten.  

– För första gången sedan de globala målen antogs 2015 har världen tappat mark i arbetet med genomförandet av målen. Pandemin har inte bara försatt oss i en global hälsokris, utan även en hållbarhetskris, säger Jeffrey Sachs, huvudförfattare till rapporten, i ett pressmeddelande

I juli hålls det årliga FN-högnivåmötet om hållbar utveckling med fokus på Agenda 2030. Sveriges regering kommer den 15 juli att presentera en rapport om hur arbetet i Sverige fortgår. Det är andra gången den svenska regeringen rapporterar till högnivåmötet i New York. Första gången Sverige rapporterade var 2017.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer