fbpx
Sverige får fortsatt kritik i rapporten för sitt arbete med bland annat mål 14 och mål 15.
30 juni, 2021 / Nyheter

Sverige halkar ner till andra plats i Agenda 2030-arbetet

Sverige har förlorat ledartröjan till Finland i Agenda 2030-arbetet, visar en årlig rapport om de globala målen. Samtidigt varnar rapporten för att alla världens länder för första gången backar i arbetet med att nå målen, framför allt till följd av den globala pandemin.  

Rapporten Sustainable Development Report släpps varje år och tittar på hur alla världens länder ligger till i arbetet för att nå Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Nätmagasinet Omvärlden rapporterade nyligen att Finland, Sverige och Danmark toppar listan, men att Sverige nu halkat ner från förstaplatsen.  

Trots sin höga placering får Sverige fortsatt kritik för arbetet med att uppnå mål 14 om hav och marina resurser. Sverige står också inför stora utmaningar i miljö- och klimatrelaterade frågor och måste förbättra arbetet med att nå mål 15 om biologisk mångfald, mål 13 för att bekämpa klimatförändringarna samt mål 12 om hållbar konsumtion och produktion.  

Samtidigt har alla världens länder backat i arbetet med att nå de globala målen till år 2030. Covid-19 har bidragit till både ökad fattigdom och arbetslöshet, konstaterar rapporten.  

– För första gången sedan de globala målen antogs 2015 har världen tappat mark i arbetet med genomförandet av målen. Pandemin har inte bara försatt oss i en global hälsokris, utan även en hållbarhetskris, säger Jeffrey Sachs, huvudförfattare till rapporten, i ett pressmeddelande

I juli hålls det årliga FN-högnivåmötet om hållbar utveckling med fokus på Agenda 2030. Sveriges regering kommer den 15 juli att presentera en rapport om hur arbetet i Sverige fortgår. Det är andra gången den svenska regeringen rapporterar till högnivåmötet i New York. Första gången Sverige rapporterade var 2017.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer