fbpx
Toily Kurbanov, chef för UN-Volunteers. Foto: UN-Volunteers.
22 november, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.  

Vad är UN-Volunteers (UNV)? 

FN:s volontärprogram (UNV) beskrivs som en systemövergripande tjänst. Med det menas att UNV arbetar över hela FN:s system där alla avdelningar och organ är inkluderade. FN är som bekant uppbyggt av tre pelare; fred, mänskliga rättigheter och säkerhet och UNV är en av de få FN-organisationer som arbetar inom alla tre pelare. Den tjänst vi tillhandahåller hela FN-systemet hjälper dem att både berika sina program och samtidigt, genom att mobilisera och stärka volontärerna, förbättrar programmens inverkan ute på fälten.  

På vilket sätt kan volontärarbete användas för att arbeta för Agenda 2030 och de globala målen?  

I dagsläget finns det närmare 12 000 FN-volontärer ute på fälten och då räknar vi inte med FN-volontärer online. Dessa volontärer bidrar på olika sätt till Agenda 2030 och de globala målen. Allt från mål fyra och fem, om att främja jämställdhet och god utbildning, till mål ett och två, om att utrota hunger och fattigdom. Alla målen inom Agenda 2030 är dessutom integrerade och påverkar varandra samtidigt. Genom att exempelvis arbeta med stärkandet av samhällens motståndskraft, mål 11, främjas också mål 16 gällande fredliga och inkluderande samhällen.  

I takt med att världen och samhället utvecklas, utvecklas även behoven. De senaste åren har präglats av en global pandemi som krävt globalt engagemang. Vid pandemins början hade UNV mobiliserat närmare 2000 FN-volontärer i utvecklingsländerna för att gemensamt bekämpa konsekvenserna av pandemin, stärka ländernas förebyggande arbete och därmed främja de globala målen om god hälsa och välbefinnande. 

Slutligen, vad är syftet med ditt besök till Sverige? 

Vi har sedan en lång tid tillbaka ett nära samarbete med Sveriges biståndsmyndighet Sida, där vi arbetar med innovation och utveckling. Just detta besök grundar sig i vårt senaste samarbete gällande inkludering av personer med funktionsvariationer i volontärarbete. Genom detta samarbete fortsätter vi utöka vårt arbete med att rekrytera och distribuera en mångsidig bas av volontärer. 

Under vårt besök har vi även fokuserat på ett ytterligare samarbetsområde gällande digital utveckling. Vi ser att det i Sverige finns en hel del talang inom digitalisering och hantering av data. Tack vare Sida har vi fått möjlighet att ta del av denna talang och har nu volontärer från Sverige som arbetar med digitalisering i utvecklingsländer.  

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer